Melin Dobran

Marketlerde satılan bazı ürünlerin son tüketim tarihleri dikkat çekiyor. Ürünlerin üzerinde son kullanma tarihi 30 Şubat 2015 ibaresini gören tüketiciler büyük şaşkınlık yaşadığını söylüyor.

Konu hakkında Diyalog’a bilgi veren vatandaşlar, bu durumla sürekli olarak karşılaştıklarını iddia etti.

Elde edilen fotoğraflara göre, bir kurabiye paketinin üzerinde, son tüketim tarihi olarak 30.02.2015 yazıyor. Ayıca ömrü kısa olan süt ürünleri de aynı durumda. ‘Halis köy sütünden imal edilmiştir’ yazılı nor paketinin üzerinde ise üretim tarihi 25 Şubat 2015, son tüketim tarihinde ise 30 Şubat 2015 yazıyor. Vatandaşlar, “Ürünlere tarih yazan kişiler veya firmalar kafasına göre mi tarih yazıyor. Şubat ayının kaç çektiğini bilmiyorlar mı” diyerek tepki gösterdi.

“Tarihlere mutlaka bakılsın”

Konuyla ilgili olarak görüşünü aldığımız KKTC Tüketiciler Derneği Başkanı Hasan Yılmaz Işık, bu durumun tarih yazanların bilinçsizliğinden kaynaklandığını söyledi. Işık, ürün tarihlendirmeyi üretici firmanın yaptığını belirterek, ürünlerin markete girişinde sorumlunun bunları kontrol etmesi gerektiğini vurguladı. Vatandaşların ürün alırken, tarihine mutlaka bakması gerektiğine dikkat çeken Işık, Ticaret Dairesi’ne bağlı tüketici ihbar hattı olan 171’e ihbarda bulunabileceklerini söyledi. Işık, “Bu gibi durumlarda müşterinin satış sorumlusuna durumu bildirmesi gerekir. Sonuçta olmayan bir tarih yazılıyor. Bu da tarih yazan kişinin bilinçsizliğinden kaynaklı olan bir şeydir. Farkında olmayıp tarihi geçmiş ürün alınıyorsa, tüketilmesin. Gıda zehirlenmesine yol açabilir. Gıda zehirlenmesi durumunda Tüketicileri Koruma Yasası’na göre, satıcı ve üretici firmaya asgari ücretin 10’da biri kadar para cezası yazılır. Firma sürekli olarak böyle hatalar yapıyorsa, tüketici ihbar hattı 171’e ihbar edilebilir” ifadelerini kullandı.