Yeni Bakış’a iş cinayetlerine karşı alınacak önlemleri ve iş hayatındaki gerçekleri değerlendiren Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu Başkan Vekili Hasan Felek, sendikanın ‘can simidi’ olduğuna işaret etti.

2015 yılının son 10 yılın en çok işçi cinayeti yaşanan yılı olduğuna dikkat çeken Hasan Felek, bu durumun sebeplerinin başında yeterli güvenlik tedbirlerinin alınmaması ve denetim noktasındaki eksikliklerin geldiğini kaydederek, işverenlerin kar hırsına karşı sendikasız ve güvencesiz bırakılan işçilerin tüm bunların bedelini canları ile ödediğine dikkat çekti.

Felek, “İş kazaları, bütün güvenlik önlemlerinin alındığı ve risklerin ortadan kaldırıldığı durumlarda meydana gelen olaylara denir. Tüm tedbirler alındıktan sonra yaşanan bir olay ‘kaza’ olabilir. Hiçbir güvenlik önleminden söz edilemediği bir ortamda çalıştırılan işçilerin başına gelebilecek yaralanmalar ve ölümler ancak ve ancak ‘cinayet’ olur” şeklinde konuştu.

“Ölümlere sonuçlanan olaylarda, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Yasası’na uymayan işyerlerinde sorumlular, asgari ücretin 3-5 katı para cezaları ile sıyırıyorlar” diyen Felek, cinayetlerin gerçekleştiği yerlerin sendikasız-örgütsüz iş yerleri olduğunu belirterek, iş cinayetleri ile mücadelenin en önemli ayaklarından birinin de sendikalaşma olduğuna vurgu yaptı.

Derya AYDOĞAN

2015 yılı iş cinayetleri açısından son 10 yılın en yüksek iş cinayeti yılı olduğunun altını çizen DEV-İŞ Başkan Vekili Hasan Felek, bu durumun sebeplerini, iş gücü kalitesindeki düşüş, yeterli güvenlik tedbirlerinin alınmaması, denetim noktasındaki eksiklikler ve iş verenlerin aşırı kar hırsı olarak sıraladı. Felek, işçilerin hayatlarını kaybetmeleri ile sonuçlanan olaylara artık ‘kaza’ denilemeyeceğinin altını çizerek, “İş kazaları, bütün güvenlik önlemlerinin alındığı ve risklerin ortadan kaldırıldığı durumlarda meydana gelen olaylara denir. Tüm tedbirler alındıktan sonra yaşanan bir olay ‘kaza’ olabilir. Hiçbir güvenlik önleminden söz edilemediği bir ortamda çalıştırılan işçilerin başına gelebilecek yaralanmalar ve ölümler ancak ve ancak ‘cinayet’ olur” ifadelerini kullandı. 

“Asgari ücretin 3-5 katı cezalarla…”

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Yasası’nı uygulamayan işyerlerinde meydana gelen ölümlerde sorumluların cinayetten yargılanması gerektiğini belirten Felek, “Ölümlere sonuçlanan olaylarda, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Yasası’na uymayan işyerlerinde sorumlular, asgari ücretin 3-5 katı para cezaları ile sıyırıyorlar” şeklinde konuştu. Yeterli denetimlerin yapılmaması gerçekleşen olaylarda cezaların caydırıcılığından söz edilemeyeceğine işaret eden Felek, “Önemli olan kaza olmadan bunun tedbirini almaktır” şeklinde konuştu.

“Tek yol özelde sendikalaşma”

Dev-İş’in sendikalaşma mücadelesini sürdürdüğünü kaydeden Felek, “Bu cinayetlerin gerçekleştiği yerler sendikasız-örgütsüz iş yerleridir. İş cinayetleri ile mücadelenin en önemli ayaklarından biri de sendikalaşmadır” dedi. Mevcut durumdan kurtuluşun tek yolunun özel sektörde sendikalaşmaktan geçtiğini söyleyen Felek, şöyle konuştu:

 “Özel sektör çalışanları, sendikasız, güvencesiz, toplu iş sözleşmesiz çalışmaktadır. Hükümetin özel sektördeki sendikalaşmanın önünü açacak adımları atması gerekiyor. İş gücünün yüzde 50’si göçmen işçilerdir. Bu insanlar işverenlerinden aldıkları gözdağları nedeniyle sendikalaşma noktasında sıkıntı yaşıyor. Bazı durumlarda işten atılmalara kadar uzanan süreçler yaşanıyor. Bu noktada da yapılacak bir şey maalesef kalmıyor. Çalışma izni ile çalışan işçiler, işten atıldıklarında da herhangi bir yaptırım uygulanamıyor.”

“Sermaye denetlenmeli”

İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy’un iyi niyetle bu işin üzerine gideceği şeklindeki açıklamalarını değerlendiren Felek, bu konuda sermaye çevrelerinin sıkı bir şekilde denetlenmesi gerektiğini ifade etti. Patronların işçi sağlığı ve iş güvenliğine ekstra maliyet olarak baktığını belirten Felek, “Sermayenin ana mantalitesi her zaman nasıl daha fazla kar ederim olmuştur. Özenli davranan ve bu konuda hassasiyet gösteren işyerlerini tenzih ederek söyleyebilirim ki; işyerlerinin kar hırsı bu tarz cinayetlerin yaşanmasına neden oluyor” şeklinde konuştu.

 “İş mahkemeleri kurulmalı”

Kendi ülkesinden uzaklara gelerek, çalışmak zorunda kalan ve işverenlerin insafsızlığına terk edilen işçilerin yasalarla korunması gerektiğini ifade eden Felek, “Sendikalaştı diye işten atılan insanların hal arayabileceği özel iş mahkemeleri kurulması gerekiyor” dedi.

İş cinayetlerinin kapitalist sömürü düzeninde tamamen bitmeyeceğine ama önemli oranda azalabileceğine vurgu yapan Felek, “Sorunların nihai çözümünün bakanlık nezdinde gerçekleşemeyeceği bir realitedir. Neoliberal politikaların hız kazandığı bir düzeninde ancak önleyici tedbirler artırılabilir” şeklinde konuştu.

Kaynak: Yeni Bakış Gazetesi