Duygu Alan

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi’nin kuzeyinde yer alan Kıbrıs Ağaçlandırma, Erozyonla Mücadele ve Doğal Varlıkların Korunması Vakfı (KEMA) Koruluğu, ciddi şekilde tahrip edildi.

Lefkoşa Kuzey Çevre Yolu Projesi kapsamında yürütülen çalışmalar çerçevesinde ihaleyi alan şirket tarafından KEMA Vakfı Koruluğu’nu çevreleyen telin 100 metresi geçtiğimiz yıl söküldü. Üzerinden bir yıl geçmesine rağmen sökülen tel yeniden yapılmadı.

Koruluk güvenliğinden taviz verdi, fidanlar hayvanlara yem oldu. Çam ve Servi olmak üzere 2012 yılında 10 bin adet fidanın dikildiği KEMA Koruluğu’nda binlerce fidan, koruluk içerisinde otlanan hayvanlar tarafından zarara uğratıldı.

KEMA Başkanı Orhan Aydeniz, Havadis’e yaptığı açıklamada, koruluğun geçtiğimiz yıl sökülen telinin söz verilmiş olmasına rağmen halen takılmadığı bu sebeple korulukta güvenlik zafiyetinin ortaya çıktığını söyledi.

Aydeniz, bölgede faaliyet gösteren bir hayvan üreticinin de bu zafiyeti kullanarak koruluğu hayvanları için “mera” gibi kullandığını öne sürdü.

Orhan Aydeniz, devletin ilgili tüm kurumlarına gerekli başvuruları yapmış olmasına rağmen sorunun devam ettiğini söyledi.

Karayolları Dairesi Müdürlüğü ise konuya ilişkin açıklamasında, koruluğun hangi üretici tarafından tahrip edildiği konusunda polis araştırmalarında henüz bir neticeye varılmadığını, koruluğun telleme işinin ise mali protokole takıldığı belirtildi.

Bedeli 50 bin Euro

KEMA Vakfı Koruluğu, Avrupa Birliği’nin katkıları ile KEMA Vakfı tarafından 2012 yılında hayata geçirildi.

Proje bedeli 50 bin Euro olan KEMA Vakfı Koruluğu’na Çam ve Servi olmak üzere 10 bin adet fidan dikildi.

6 bin TL zarar

KEMA Vakfı Koruluğu’nda, telleme işleminin yapılmaması sebebi ile meydana gelen güvenlik zafiyeti, binlerce fidanın ciddi şekilde zarar görmesine sebep oldu.

KEMA Vakfı yetkililerinden alınan bilgiye göre, koruluğun “mera” gibi kullanılması nedeni ile oluşan hasar, yaklaşık 2 bin TL olarak belirlenirken, sökülen yaklaşık 100 metrelik telleme işleminin maliyeti ise 3 bin beş TL.

Aydeniz: Koruluk ciddi şekilde tahrip edilmiş durumda

Kıbrıs Ağaçlandırma, Erozyonla Mücadele ve Doğal Varlıkların Korunması Vakfı (KEMA) Başkanı , Lefkoşa Kuzey Çevre Yolu Projesi kapsamında çalışmaları yürüten ilgili şirket tarafından koruluğu çevreleyen telin yaklaşık 100 metresinin söküldüğünü, ancak bir yıldır yeniden telleme yapılmadığını bu sebeple de koruluğun güvenlikten yoksun kaldığını ifade etti.

Koruluğun bir kısmının tamamen açık olduğunu ve bölgedeki bir hayvan üreticisinin bu açığı kullanarak hayvanlarını koruluğun içerisinde otlattığını öne sürdü.

Söz konusu hayvan üreticisinin koruluk yapılırken de zorluk çıkardığını öne süren Aydeniz, polise ve ilgili makamlara gerekli tüm şikayetlerin yapıldığını ancak olumlu bir netice alınamadığını dile getirdi.

Orhan Aydeniz, “Koruluğun etrafını telledik. Koruluğa Çam ve Servi olmak üzere 10 bin adet de fidan diktik. Fidanların boyu 1 metreyi geçti. Bin bir emek ile yaşatılan koruluk bugün ciddi şekilde tahrip edilmiş durumda. Lefkoşa Kuzey Çevre Yolu Projesi kapsamında çalışmaları yürüten ilgili şirket tarafından, gerekli kum alımı yapılabilmesi için koruluğu çevreleyen telin yaklaşık 100 metresi geçtiğimiz yıl tekrar tellenmek üzere söküldü. Ancak halen telleme yenilenmedi. Oradaki açıklığı fırsat bilen bir üretici de koruluğu mera gibi kullanmaya başladı. Hayvanları korulukta otlatıyor. Defalarca polis dahil tüm ilgili kurumlara gerekli şikayeti, başvuruyu, bilgilendirmeyi yaptık ancak sonuç alınamadı” diye konuştu.

“Vahşi hayvancılık var, devlet sessiz”

Aydeniz, koruluğun tahrip edilmesine tepkisini şu sözlerle ifade etti: “Bir kere ormanlık alanda mandıra olmaması lazımdır. Üstelik konu mandıranın arazisi hali arazidir. Yetkili makamlardan bu mandıranın oradan kaldırılmasını talep ettik. Polise de üreticiyi şikayet ettik. Bu üretici zaten koruluk yapılırken de bize engel olmaya çalıştı. Dozer araziyi düzeltmek istediğinde işçiyi tehdit etti. Birçok kez orta yolu bulmaya çalıştık fakat üretici bildiğini okumaya devam etti. Bölgede vahşi hayvancılık yapılmaktadır. Devlet, bazı konularda kısıtlama getirebilir. Bu mandıranın kaldırılması lazım. Bölgede daha başka birçok kuruluşun koruluğu var ama devlet üzerine düşeni yapmıyor.”

Orhan Aydeniz, tahrip olan fidanların yerine yeni fidanlar dikileceğini de sözlerine ekledi.

Erduran: Sorun mali protokol

Karayolları Dairesi Müdürü Hasan Nihat Erduran, KEMA Koruluğu’nun çevresinin tellenme işinin mali protokolün imzalanamaması nedeni ile uzadığını belirtti.

Erduran, “KEMA Vakfı tarafından yapılan şikayet üzerine polis harekete geçti ancak koruluğu kullandığı iddia edilen üretici tespit edemedi. Lefkoşa Kuzey Çevre Yolu Projesi kapsamında çalışmaları yürüten şirket de henüz mali protokol imzalanmadığından parasını alamadı, çalışmalarını kendi imkanları ile yürütmektedir. KEMA Vakfı Koruluğu’nun tellenme işi de bu nedenle uzadı. Bildiğim kadarı ile ilgili şirket, söz konusu korulukta gerekli telleme işi protokol imzalandıktan sonra yapacak” diye konuştu.