Nadire Bahadi

UNDP tarafından projelendirilen, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Derinya Sınır Kapısı’nın kuzeyindeki 2.7 kilometrelik yolun yapımıyla ilgili çalışmalar geçtiğimiz ay başladı ancak yol çalışmaları Kıbrıs Türk tarafının kendi kaynaklarıyla yapacağı elektrik, su, kabin, telleme ve bilgisayar altyapılarıyla ilgili engele takıldı. Güney’de çalışmaların başladığı ve 4 aya kadar tüm çalışmaların tamamlanacağı yönündeki açıklamaların ardından Mağusa İnisiyatifi sözcülerinden Dr. Okan Dağlı Derinya Kapısı altyapı engeli ile ilgili Havadis’e konuştu. Dağlı, yol yapım çalışmalarının altyapı eksiklikleri giderilemeden başlayamayacağını ifade ederken, altyapı çalışmaları için hükümeti üzerine düşen görevi yerine getirmemekle suçladı.

Altyapı olmadan yol yapılmaz

Dr. Okan Dağlı UNDP’nin projelendirdiği AB’nin finanse ettiği Derinya Kapısı yol yapımı için ihaleye çıkıldığını ancak çalışmaların Ağustos ayında başlamasına rağmen altyapı engeline takılarak şu anda faaliyetlerin durma aşamasında olduğunu söyledi. Yol yapımının Ocak ayına kadar tamamlanacağının söylendiğini ifade eden Dağlı, altyapı için gerekli olan telefon, elektrik, tel çekimi, kabin yapımı ve bilgisayar alımları içinse hükümetin yeni bir ihale sürecine girmesi gerektiğini belirtti. Dağlı ihale süreci başlatılmayan altyapı çalışmaları için hükümetin üzerine düşen görevi yapmadığını belirtirken, Güney’de yaklaşık 150 metrelik yolun ise yapımının başladığının, Ocak ayı sonuna kadar da bu çalışmaların tamamlanacağının açıklandığını söyledi. Türk tarafının 2.7 kilometrelik yol için tekrardan tel çekimi yapılması gerektiğini belirten Dağlı, altyapı çalışmalarının yol faaliyetlerini de durdurduğunu söyledi.

Gözle görülür ilerleme yok

Derinya Kapısı’nın açılması ile ilgili şirketin bölgeye şantiye kurduğunu söyleyen Dağlı, şu anda Vahit Güneri Caddesi olan sivillere hizmet verecek bölümde tek bir ilerlemenin yaşanmadığını kaydetti.  Yapılan işin askeri bölgede bir takım faaliyetler olduğunu ancak çalışmaların ne şekilde seyrettiğinin bilinmediğini ifade eden Dağlı, “AB’nin finanse ettiği ve UNDP’nin projelendirdiği bu yolun net olarak yapılmadığını söyleyebiliriz. Altyapı çalışmasına dair de hiçbir faaliyet yok” şeklinde konuştu. Geçtiğimiz dönemde ilgili eski bakan tarafından KKTC hükümeti üzerine düşen görevlerin bedelinin 4 milyon TL olarak açıklandığını ifade eden Dağlı, Kıbrıs Rum tarafının aksine hükümetin bu konuda altyapı için ihaleye çıkıldığı ya da yapılıp bitirileceği yönünde açıklama gelmediğini kaydetti.

derinya-2-768x1024.jpg

Dağlı: Kıbrıs Türk siyasi parti ve hükümet ortakları samimiyetsiz

Kıbrıs sorununun çözüme kavuşması konusunda etkin rol üstlenmek adına Mağusa İnisiyatifi olarak Çözüm ve Barış Platformu’nun oluşumunda ciddi olarak yer aldıklarını ifade eden Dr. Okan Dağlı, Ekim ve Kasım ayının Kıbrıs Sorunu’nun nihai çözümünde önemli olduğu yönünde açıklama yaptıklarını belirtti.  30’un üzerinde sivil toplum örgütü ile birlikte bu yönde çalıştıklarını dile getiren Dağlı, “Derinya yolu da bu saate kadar açılmış olsaydı, referandum olması halinde evet oyları için önemli bir artısı olacaktı. Ancak bu ihtimali ne yazık ki kaybettik. Ne yazık ki referandum öncesindeki iki toplumun yakınlaşması sürecine şu anda etki yapamıyor” şeklinde konuştu. Derinya kapısı ile ilgili altyapı sorununun aylardan beri çözüme kavuşup, UNDP projesinin gerçekleşmesine yardımcı olunmaması nedeni ile Kıbrıslı Türk yetkililer ve hükümet eden partileri samimiyetsizle suçlayan Dağlı, parti yetkililerinin ve hükümetin içten olmadığını savundu. 1 buçuk yıl önce Derinya Kapısı’nın açılmasına yönelik yapılan eylemde, bütün siyasi parti temsilcilerinin katılım gösterdiğini belirten Dağlı, bu siyasi parti temsilcilerinin hepsinin son 2 yıl içinde hükümete gelip gittiğini veya hala hükümette olduğunu söyledi.  Derinya kapısının UNDP ve BM’nin öngördüğü gibi Ocak ayında açılma ihtimali olmadığını söyleyen Dağlı, “bu da Kıbrıs Türk tarafının siyasi parti ve hükümet ortaklarının samimiyetsiz olduğunu ayrıca maalesef yakınlaşmaya hizmet edecek bir adımı atmakta iradesiz ve isteksiz olduğunu gösteriyor” şeklinde konuştu