Raif Doğru

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Meclisi’nin Türkiye’den gelen suyun alımı konusunda dün herhangi bir karar üretmediği, görüşmenin bu geceye kaldığı öğrenildi. 

Lefkoşa halkının sonucunu merakla beklediği toplantıda, su alımı konusundaki bazı önerilerin masaya yatırılması bekleniyor.

Diyalog’un konu hakkında görüşüne başvurduğu Bağımsız Meclis Üyesi Avukat Sonuç Koyuncu, bugünkü toplantıda Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (KTMMOB) önerisinin de görüşüleceğini belirtti.

Bu öneriye göre, Lefkoşa’da su kaçağı az olan bölgelere öncelik verilerek su dağıtımı yapılacağını söyleyen Koyuncu, “Su kaçağı fazla olan bölgelere yatırım yapılacak. Kaçak minimize edildikten sonra bu bölgelere de su verilecek” dedi.

Mecliste konuşulabilecek başlıklardan birisinin de suyun belediye tarafından hangi fiyattan satılabileceği ile ilgili çalışmaların olacağını aktaran Koyuncu, bu konuda meclis üyelerinin bilgilendirileceğini ifade etti.

Önceki kararın iptali oylanacak

Koyuncu, Belediye Meclisi toplantısında suyun alımı ile ilgili belediye başkanının sözleşme imzalamaması yönünde önceden alınan kararın iptalinin oylanacağını aktararak, “Eğer karar iptal edilirse, başkana yetki verilip verilmemesi yeniden oylanacak. Bu sonuca göre bir yol haritası belirlenecek” şeklinde konuştu.

Meslek vergilerinin toplanmasında çelişki var…

Su konusundaki görüşmeyi ve oylamayı bu geceye bırakan LTB Meclisi’nin dünkü toplantısında Meslek vergilerinin tarh edilmesi ile ilgili karar alındığını belirten Koyuncu, “Belediyeler bu vergileri 30 Haziran’da tarh etmek zorunda. Ancak ilgili yasa meslek vergisi için mükelleflerin Vergi Dairesine beyanları üzerinden bir oran öngörüyor. İki yasa süre açısından birbiriyle çelişkide. O nedenle Belediye Meclisinde bu çelişkinin giderilmesi için Cumhuriyet Meclisi ve İçişleri bakanlığına yazı yazılarak ilgili yasalardaki çelişkilerin düzeltilmesi yönünde karar alındı” dedi.