Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, BRT’de bir programa katılan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, “Bu sektörün önünü açmayacak bir zamdır” dedi.

Konuya açıklık getiren Bakan Taçoy, 2007’de GSM operatörleri ile imzalanan sözleşmede kullanacakları fiyat birimlerinin belirlenmiş olduğunu, bunun yanı sıra GSM operatörlerine her yıl enflasyon oranı kadar zam yapma hakkı verildiğini belirtti.

GSM operatörlerinin bu hakkı kullanarak 2012 ve 2013 yılında yapmadıkları zammı da bu döneme ekleterek yürürlüğe koyduklarını ifade eden Taçoy, operatörlerin yüzde 20’lik zam talebini Bakanlığın yüzde 10 olarak benimsediğini ve bunu Bakanlar Kurulu’na bildirdiğini anlattı.

Taçoy şunları söyledi:

 “İleriye yönelik çalışmalar için bu zammın yanlış olduğunu gönül rahatlığı ile söyleyebilirim. Talebe ‘evet’ yanıtı belki haklı pozisyon yaratabilirdi ancak ileriye yönelik çalışmalar için bu çok olumsuz bir durum. 

Neden olumsuz? Biz örneğin 2015 yılında numara taşıma diye isimlendirdiğimiz hakkı verirken insanlara şebekeler arası konuşmalarını da  yüzde 10 zamlandırmış olduk. Bunun olmaması için sonlandırma ücreti diye bir adım daha atılmıştı. Bu şebekeler arası ve yurtdışı aramaların fiyatlarının düşürülmesi mevzusuydu.  Burada yüzde 10 zammın yapılmaması gerektiği ve insanların her yöne daha ucuz tarifelerle hareket edebileceği bir mevzu vardı ancak maalesef dün yüzde 10’luk zamla gündeme geldi. Bunu kabul etmediğimizi hem operatörlere hem de Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurulu’na bildirdik”  

Yapılan girişimlerden olumlu yanıt alamadıklarını belirten Taçoy, halkın iletişim hakkını daha yaygın ve ucuz kullanabilmesi için girişim yapacaklarını söyledi.

Taçoy, GSM operatörlerinin burada iddia edeceği en önemli unsurun vergilerin yüksek oluşu olduğunu ancak sözleşme imzalandığından bu yana vergilerde bir değişiklik olmadığını belirtti.

Bakan Taçoy, “Bunların çok detaylı hazırlanıp dünden bugüne vergi oranlarında değişiklik olmadığını ve fiyatların aşağıya düşürülebileceğini ancak bunu yapabilme olgumuzun ne olduğunu hesaplayarak gitmemiz lazım. Bakanlık olarak, sektörün temsilcisi olarak, sektörün önünü açabilmek ve devletinde katkı ve denetimlerini artırabilmek için birçok olaya imza atacağız. İlk aşamada mobil cihaz kayıt sistemlerini ve Bilgi İşlem Merkezi’nin faaliyete geçmesini yıl sonuna kadar gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Amacımız piyasadaki aygıtların tümünü kontrol altına alıp ülkedeki yaygın iletişim ağının dakika süresini uzatarak kullanım alanlarını genişletip, o karşılık oranı ve fiyat unsurlarını paylaştırmaktır” dedi.

TELEKOMÜNİKASYON DAİRESİ

Telekomünikasyon Dairesi’nin geleceğine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Bakan Taçoy, umulan bir noktada olmayan Telekomünikasyon Dairesi’nde liberalleşmeye ve özerk yapıya gidilmesi gerektiği üzerinde durdu.

Taçoy, “Alt yapının devlet kontrolünde olup yönetimin ise özerk olacağı mevzu bahisti. Bunu gündeme getirip sınıflandırmalıyız. Çalışanın mevcut durumunda ve kamu görevlerinde hiçbir farklılık olmayacak. Çalışan huzur ve refah içinde olsun. Düşündüğümüz planı onlarla birlikte çalışarak bir yerlere götürmeye çalışacağız” dedi.

Telekominikasyon Dairesi’nin diğer GSM operatörlerinden ayrı tutulamayacağını belirten Bakan Taçoy, Telekomünikasyon Dairesi’ni de rekabet edebilir bir noktaya taşımak zorunda olduklarını vurguladı.