Gümrük Çalışanları Sendikası (GÜÇ-SEN) Başkanı Derviş Dağman, çalışanın haklarına helal getirmeyecekse gümrüklerde elektronik entegrasyona karşı olmadıklarını ancak özel bir gümrük yasasının şart olduğunu belirtti.

GÜÇ-SEN, gümrüklerde elektronik entegrasyona geçileceğine ilşkin anlaşmayla ilgili açıklama yaparak, çalışan emekçilerin haklarına helal getirmeyecekse anlaşmaya olumlu baktıklarını kaydetti.

Derviş Dağman, entegrasyon yapılacak 108 ülke gümrüğünde herkesten tek tip vergi toplandığını, yanlış beyanlara ceza kesildiğini ve vergi kaçıranlara da hapislik cezası verildiğine işaret ederek, “Bu işlemleri yapan bu ülkelerdeki Gümrük Daireleri tam donanımlı olup, devletin otoritesini temsil eden özel ve kolay anlaşılır yasalarla yönetiliyor” ifadesini kullandı.

Dağman, bu ülkelerde olduğu, KKTC’de de “tam teşkilatlanmış, ülke gelirini tam ve kayıtsız toplayan, ödemeyene siyasi baskısız işlem yapabilen, ticaret yapana eşit işlem, eşit vergi, eşit ceza uygulayabilen bir gümrük dairesi yaratılması” gerektiğini belirtti.

Artık özel bir gümrük yasası zorunlu olduğunu kaydeden Dağman, elektronik entegrasyon antlaşmasının neyi getirip, neyi götüreceğinin takipçisi olacaklarını ifade etti.