11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, böyle bir dönemde Türkiye'de herkesin birinci önceliğinin güçlü bir hükümet kurmak olması gerektiğini belirterek, Almanya'yı örnek gösterdi.

Abdullah Gül, cuma namazını Maslak'taki Orman Bölge Müdürlüğü bahçesinde yer alan Fatih Ormanı Camii'nde kıldı. Cuma namazının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gül, gündemi değerlendirdi. Gül, dokunulmazlıkların kaldırılması tartışmalarına ilişkin soru üzerine, "Bugün yaşadıklarımızdan derin üzüntü duyuyorum. Asker, sivil hepsinin acısını çok derinden hissediyorum. Hepsine Allah'tan rahmet diliyorum, ailelerine sabır diliyorum. Bu kadar deneyimden, bu kadar tecrübeden, Türkiye'nin bu kadar olup bitenlerden ders aldıktan sonra bugünleri tekrar yaşıyor olmasından gerçekten çok büyük üzüntü duyuyorum. Bütün arzum herkesin büyük bir dayanışma içinde olması. Terörü şiddetle herkesin telin etmesi ve çok kesin tavır alması çok önemli. Ayrıca 1990'lı yıllarda yaşananların tekrar yaşanmasının hiçbir faydası ve hiçbir katkısı olmadığı kanaatindeyim. Onun için Türkiye tekrar 15-20 sene önceki denediklerini deniyor duruma düşmenin hiçbir fayda getirmeyeceği ama terör örgütlerine karşı çok kararlı durup, dayanışma içinde olunması gerektiğini düşünüyorum. Böyle bir dönemde de Türkiye'de çok güçlü bir hükümete ihtiyaç var. Güçlü bir hükümetin kurulmasını da hep tavsiye ettim. Yine bunu gayet samimi olarak, tecrübelerime göre düşünerek etrafımızda bu kadar yangın varken Türkiye'ye karşı birçok tehditler ortaya çıkarken, içerde de bu acılı durumu yaşarken Türkiye'de birinci önceliği herkesin güçlü bir hükümet kurmaya ve Türkiye'nin sağlam tutulmasına çok ihtiyaç olduğunu düşünüyorum" dedi.

ALMANYA'YI ÖRNEK GÖSTERDİ

"Güçlü hükümetin formülü nasıl olabilir?" sorusuna ise Gül, "Güçlü hükümetin, Türkiye'nin büyük partilerinin bir araya gelerek, en çok oy alanların oturup, Almanya'da nasıl oluyor, büyük partiler oturup, konuşuyorlar ve anlaşıp, kuruyorlar. Türkiye'de de bu şekilde güçlü bir hükümetin kurulmasının bugünkü ortam için doğru olduğu kanaatindeyim" yanıtını verdi.

Abdullah Gül, "Dokunulmazlıkların kaldırılması ve olası siyasi yasaklar konusunda ne düşünüyorsunuz?" sorusu üzerine de, "1990'lı bunlar hep yaşandı, bunların bir faydası olmadı. Terörle mücadele ayrı bir şey. Teröristlere de fırsat vermemek gerekiyor. Teröristlere hiçbir şekilde fırsat vermemek terörle mücadelenin en önemli unsurlarından birisi" dedi.