AK Parti'nin kongresine katılmayışına ilişkin değerlendirmelerde bulunan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Daha önce unutmuşlardı hatırlarsanız. Tabi ki ister istemez alınganlığı oluyor insanın. Allah'ın bildiğini kuldan mı saklayacağım" dedi. Siyasete dönüp dönmeyeceği konusunda ise Gül, "Doymamış gibi bir siyasi merak içerisinde olamam. İhtiyaç söz konusu olursa o ayrı bir konu. Tek arzum arkadaşlarımın başarılı olması" dedi.

NTV'de katıldığı programda gazetecilerin sorularını yanıtlayan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, AK Parti Kongresi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın MKYK'sının ortaya çıktığı iddialarına ilişkin değerlendirmede bulundu. Gül, "Basından takip ettim. Üzücü durumlar da olmuş ama onları geride bırakmak, seçime en iyi şekilde hazırlanmak lazım. Mesaj gönderip düşüncelerimi, tavsiyelerimi paylaştım. Ortak aklın öne çıkmasını, başarılı olunan dönemlerdeki politikalara dönülmesini özetleyen bir mesaj gönderdim. Ümit ederim ki dikkate alınır. Sayın Başkan telefon açarak davet etti kongreye. Hatırlarsanız daha önce unutmuşlardı. Tabi ki ister istemez alınganlığı oluyor insanın. Allah'ın bildiğini kuldan mı saklayacağım. Demokrasilerde bu kadar uzun süre kalmak çok önemli. Bu sürede Türkiye'de ekonomik, siyasi ve tüm alanda yapısal reformlarda bulunuldu. Uzun süre ister istemez yıpratır. Haklı olarak bazı yıpranmalar olur. Önemli olan ortak akıl ve doğru politikalar. Benim tavsiyem bu. Bunu normal görmek lazım. Yıpranmalar, yozlaşmalar bunlar normal. Bundan dönüş mümkündür. Aynı parti ve aynı insanlar büyük işler yaptılar. Aynı işler tekrar yapılabilir" dedi.

"İHTİRASLI BİR SİYASETÇİ OLMADIM"

Siyasi kariyerini nasıl planladığı, AK Parti'nin başına gelip gelmeyeceği soruları üzerine Gül, "Cumhurbaşkanlığı'ndan öte bir kariyer yok. Siyasetle geçti hayatım. Cumhurbaşkanlığı'ndan sonra o günkü şartlara baktım. İhtiraslı bir siyasetçi olmadım hiç. Her şeyi "muhakkak ben olayım" diye bir düşüncem olmadı. İhtiras benim motivasyonum olmadı. Cumhurbaşkanlığı yaptıktan sonra bu şartlar içinde olmamın doğru olmadığını söyledim. Tabi ki benim de gecem gündüzüm bunlarla geçiyor. Ben burada oturmuyorum. Ben dışarıda ve içeride birçok toplantılara katılıyor ve fikirlerimi söylüyorum. Açık fikirlerimi söylemeye devam edeceğim. Birikimlerim bana ait kalamaz. Bunları samimi bir şekilde paylaşmam bir vazife. İleride ne gözükür ona bakmak lazım. Siyaseti bir hırs ve makam mevki içerisinde yapmadım. Benim yapabileceğim bir şey olursa ona bakarım. Kariyer açısından değil bu şüphesiz. Doymamış gibi bir siyasi merak içerisinde olamam. Bir ihtiyaç söz konusu olursa o ayrı bir konu. Tek arzum arkadaşlarımın başarılı olması. Büyük sorumluluk taşıyanlar on kez düşünerek hareket eder" yanıtını verdi.