BKP Lefkoşa İlçe Başkanı ve Parti Meclisi Üyesi Kemal Gülercan, Trodos dağlarında başlayan ve kontrol altına alınamayıp hektarlarca alanın yanmasına ve iki itfaiyecinin de hayatını kaybetmesine neden olan yangında büyük bir trajedi ve acı yaşandığına dikkat çekti.

Trodos dağlarındaki yangının 26 Haziran 1996 tarihinde Beşparmak dağlarında yaşanan ve ormanların yüzde 9’unun yok olduğu yangından bu yana yaşanan en büyük yangın olduğunu belirten Gülercan, her iki lideri yangının söndürülmesi ve yaralarının sarılması için işbirliği ve dayanışma içine girmeye çağırdı.

1996 yılında Beşparmak dağlarında yaşanan büyük yangın ile ilgili dönemin Kıbrıs Türk liderliğinin, Kıbrıslı Rum liderin yardım teklifini reddettiğini savunan Gülercan, aynı hataya yeniden düşülmemesi yardım, işbirliği ve dayanışma tekliflerinin değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Gülercan açıklamasında, “Ekoloji tüm insanlığa ait olan en büyük zenginliktir. Etnik kökeni, dini, ırkı, milleti yoktur.  Liderlere doğal afet ve felaketlerle ilgili en kısa zamanda iş ve güç birliğini kapsayacak bir temelde anlaşmaları ve toplumlara güvenin ve işbirliğinin geliştirilmesi için birlikte adım atmaları çağrısı yapıyoruz” dedi.

Kıbrıs Türk toplumu içerisinde kendini “milliyetçi” olarak tanımlayan bazı kesimlerin, Trodos dağlarındaki yangından dolayı sevinç çığlıkları attığını iddia eden ve bu davranışı şiddetle kınadıklarını ileri süren Gülercan, “Gün bu yangına karşı birlikte mücadele, işbirliği, dayanışma ve acıyı ortaklaştırma günüdür. Ülkemizin ormanlarının yanmasına sevinmek en hafif deyimi ile kör düşmanlıktır. BKP, toplumların işbirliği, dayanışma ve güven ortamının gelişmesi için çalışmaya devam edecek, yangının yaralarının sarılması ve Trodos dağlarının yeniden ağaçlandırılması için üzerine düşeni yapacaktır” dedi.