“13 MERKEZDE BİLİNÇLENDİRME YAPILACAK”

“Meme Kanseri Farkındalık Ayı”nda, KKTC’de farkındalık yaratmak için, farklı bölgelerdeki 13 merkezde, kadınlara yönelik meme kanseri konusunda bilinçlendirme eğitimi çalışmaları düzenlediklerini kaydetti.
 
“KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİ ÖNE ÇIKARILMALI”

Sağlığın her şeyin önünde olan bir konu olduğuna işaret eden Gülle, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) artık ana slogan olarak, önce hasta olmamayı, koruyucu sağlık hizmetlerini öne çıkardığını kaydederek, “bizim de bu doğrultuda hedefimiz, önce hasta olmamak, hastaları bilinçlendirmek, normal yaşayan insanlara sağlıklı bir yaşam alışkanlığı edindirmektir” ifadelerini kullandı.

Yerinde sağlık projesiyle yerel yönetimlerle de işbirliği yaparak, ciddi çalışmalar yaptıklarını dile getiren Gülle, sağlığın pek çok alanı olduğunu fakat kanserin çağın en önemli hastalık guruplarından bir tanesi olduğunu söyledi.

Ciddi, bilinçli ve sağlıklı bir yaşam biçimiyle sağlık problemlerinin aza indirilebileceğini kaydeden, Gülle, “bilinçli olmak, farkındalık yaratmak, sağlıklı beslenmek, kontrollerimizi yaptırmak çok önemlidir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından Ekim ayı meme kanseri bilinçlendirme ayı olarak belirlenmiş bulunuyor. Biz de bu ayı olabildiğince en iyi şekilde vizyonumuza uygun şeklide değerlendirmek istedik” şeklinde konuştu.
  
Meme kanseriyle ilgili dünyada kabul edilen bir program olduğunu; bunun da 20-30 yaşlarında kişinin kendi kendini muayene etmesi, 40 yaşından itibaren de mutlaka doktor muayenesi olmasının önerildiğini söyleyen Gülle, DSÖ’nün bu yıl 35 yaşından itibaren hiç muayene olmamış kadınlara yönelik bir program başlatılmasını önerdiğini, kendilerinin de bundan hareketle bir program başlattıklarını; Lefkoşa, Mağusa, Girne ve Cengiz Topel Hastanelerinde haftada bir gün ücretsiz olarak randevulu bir şekilde 35 yaşını doladurmuş ve hiç muayene olmamış kadınların kontrollerinin yapılmasını planladıklarını kaydetti.

“KANSER TEDAVİSİNİN YAPILDIĞI BİR MERKEZ ÖNGÖRÜYORUZ”

İnsanların bilinçlenmesi ve erken tanıya yönelik adımların atılmasının önemine dikkat çeken Gülle, “hazırlayacağımız ulusal kanser savaş kontrol programıyla kanser alanında bundan sonra düzenli çalışan bir mekanizmayı oluşturmak istiyoruz. Bir yandan bilinçlendirme çalışmaları, bir yandan erken tanı merkezlerimiz olacak, bir yandan da onkoloji merkezimizle tam anlamıyla çağımıza uygun kaliteli kanser tedavisinin yapıldığı bir merkezi öngörüyoruz” dedi. 

“KANSER KAYIT PROJESİ BAŞLAYACAK”

İleriki günlerde Türkiye Kanser Savaş Dairesi ile işbirliği halinde Doğu Akdeniz Üniversitesi ile birlikte KKTC’de kanser hastalarının belirlenmesi için, kanser kayıt projesin başlatılacağını dile getiren Gülle, bu proje ile ülkede nerede ve hangi tip  kanserli vakaların olduğunun tespit edilerek planlama çalışmalarının yapılacağını kaydetti.

Gülle ayrıca, Kanser kayıt sistemi, erken tanı ve hastaların çağa uygun kaliteli tedavi hizmetlerinin sürdürülmesi hedefinde olduklarını söyledi.

EĞİTİM ÇALIŞMALARINA KATILIM ÇAĞRISI…

Hakla çağrıda da bulunan Gülle, uzmanların vereceği eğitim çalışmalarına halkın katılmasının önemini vurguladı.

ÖZBEK

Erken Tanı Merkezi Sorumlusu Dr. Hatice Özbek ise, koruyucu hekimliğe yönelik yıllardır Merkez’de hasta taradıklarını dile giderek, “kendi istekli olarak müracaat eden hastalarımızı tarıyoruz. Kadınlarımızda 35 yaş üstü, erkeklerde de  40 yaş üstü olanları dünya standartlarında taramaya devam ediyoruz” dedi.

Kansere erken yakalanan vakaların önlemini alarak, tedavilerinin de takip edildiğini belirten Özbek, vakaların kayıtlarını da yaparak taradıklarını kaydetti.

Bu yıl itibarıyla 35 yaş üstü kadınlarda meme, smear testi, dahili, kolon; erkeklerde de 40 yaş üstünde dahili, kolon ve prostat kanseri taramaları yaptıklarını kaydeden Özbek, hastalığa yakalanan hastalarda ayrıca istatistik çalışmalar da yapıldığını belirtti.

Özbek ayrıca tüm halka çağrıda bulunarak, taramalara katılımın önemine işaret etti ve erken tanının hayat kurtardığını kaydetti.

MUAYENE İÇİN RANDEVU NUMARALARI...

Kasım ayına kadar sürmesi öngörülen muayeneler için randevu numaraları ise şöyle:

“Lefkoşa için 228 54 41, Mağusa için 364 85 20 ve Girne için de 815 50 97”.