Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, tüm sağlık paydaşlarını, Sağlık Reformu çalışmalarına pozitif katkı koymaya çağırarak, “Sağlık camiasının bu olgunlukta olduğuna ve negatif yaklaşımların rağbet görmeyeceğine inanıyor, Sağlık Reformu için tüm paydaşları var gücüyle çalışmaya davet ediyoruz’’ dedi.

Gülle, “kabul edilemez olarak gördüğü ilk yaklaşımın Serbest Çalışan Hekimler Birliği’nin açtığı dava süreci” olduğuna işaret ederek, “Böyle bir süreç başlatmaları doğru değildir. Bu yaklaşımın reform sürecini olumlu etkilemesinin de mümkün olmadığı ortaya çıkmıştır. Bu konu dava yolu ile değil, hep birlikte belirlediğimiz ve üzerinde çalıştığımız yol haritasına göre çözülecektir. Bunun için de reform sürecine inanılıyorsa dava sürecinden vazgeçilmesi gerekmektedir” görüşünü bildirdi.

Sağlık Bakanlığı Basın Bürosu aracılığıyla yazılı bir açıklama yapan Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, yürütülen “Sağlık Reformu” çalışmalarını değerlendirdi.

Sağlığın; toplumların en öncelikli ve ertelenemez gündemi olduğuna dikkat çeken Gülle, sağlıkta mevcut süregelen durumun, sağlık alanında birçok güzel hizmetin veriliyor olmasına rağmen, toplam kalite üretme boyutuyla günün beklentilerine yeterince yanıt veremediğini kaydetti.

Gülle, sağlıkta mevcut yapının sürdürülebilir olmadığına vurgu yaparak, sağlık reformunun yapılması gerekliliğine işaret etti.

Sağlıkla ilgili bugüne kadar yapılan tüm şura ve çalıştaylarda da sağlık reformunun gerekliliği, bunun da Genel Sağlık Sigortası (GSS) uygulaması ile birlikte kamu ve özel sağlık kurumlarının ayrı ayrı hizmet vereceği şekilde olabileceğini, Anayasal haklar boyutu dahil olmak üzere irdelendiğini ve net bir şekilde herkes tarafından kabul edildiğini ifade eden Gülle, bunun Sağlık Çalıştayı’nda her boyutuyla değerlendirildiğini, “Stratejik Planlama Çalışması” ile de yol haritasının belirlendiğini anlattı.

REFORMUN FİNANSAL BOYUTUNU İÇEREN GSS ÇALIŞMASINDA SONA GELİNDİ

Sağlık Reformu’nun finansal boyutunu içeren Genel Sağlık Sigortası (GSS) ile ilgili olarak yürütülen çalışmalarda artık sona gelindiğini ifade eden Gülle, “Sağlık yasalarının bütünsel olarak ele alınması ve gerekli düzenlemelerin yapılıp Meclis’e sevk edilmesi sürecine gelinmiştir. Sağlık örgütlerinin reform istencinin kararlılıkla ortaya konulması gereken bir süreç başlıyor” dedi.

Sağlık alanında yürütülen reform çalışmalarının önemli bir bacağının sağlık otomasyonu olduğunu belirten Gülle, sağlığın otomasyon sistemine geçmesi çalışmalarının, uygulama sürecinde ortaya çıkan sorunlar giderilerek, kararlılıkla devam ettiğini kaydetti.

SERBEST ÇALIŞAN HEKİMLER BİRLİĞİ’NİN AÇTIĞI DAVA...

“Tüm sağlık paydaşlarının kararlılık ve samimiyetlerinin ortaya konulacağı sağlık reformunun başlatılması aşamasına gelinmiştir” diyen bakan Gülle, sağlıkta reforma yönelik tüm bu süreçler yaşanırken kabul edilemez iki yaklaşımın, gerek Sağlık Bakanlığı’nı, gerekse konu ile ilgili duyarlı hekimleri rahatsız ettiğine dikkat çekerek, bu yaklaşımların reform sürecini olumsuz etkilemekte olduğunu söyledi.

Kabul edilemez olarak gördüğü ilk yaklaşımın; Serbest Çalışan Hekimler Birliği’nin açmış olduğu dava olduğuna değinen Bakan Gülle, şunları kaydetti:

“Bağımsız kurumların atacağı adımları elbette ki engelleme gibi bir rolümüz olamaz. Ancak, yıllarca bizden önceki hükümetler sağlıktaki anomalilerin giderilmesi konusunda hiçbir çalışma yapmadığı halde sessiz kalınması ve kendilerinin de dahil olduğu çalıştay ve stratejik plan çalışmalarında ortaya çıkan yol haritasına göre hareket eden bir bakanlığın olduğu dönemde, böyle bir süreç başlatmaları doğru değildir. Bu yaklaşımın reform sürecini olumlu etkilemesinin de mümkün olmadığı ortaya çıkmıştır. Tüm sağlık paydaşlarının bir araya gelerek, meslek onuruna yakışır bir şekilde sorunları çözmemiz gerektiğine inanıyorum.

Bu konu dava yolu ile değil, hep birlikte belirlediğimiz ve üzerinde çalıştığımız yol haritasına göre çözülecektir. Bunun için de, reform sürecine inanılıyorsa dava sürecinden vazgeçilmesi gerekmektedir.”

Rahatsız edici olan ikinci yaklaşımın ise; “bakanlığın sanki dava ile ilgisi olduğunu ortaya atıp reform sürecini bozma çalışmaları” olduğunu ve sürdürülebilir olmayan sistemsizliğin, üzerinde çalışılan reformla değişmesinden başka yol olmadığını belirten Gülle, bundan dolayı kimsenin reform sürecini sekteye uğratmaması ve herkesin çok daha dikkatli bir şekilde sürece sahip çıkması gerektiğini ifade ederek, anlamsız suçlamalarla hareket etmenin kimseye faydası olmayacağına işaret etti.

“REFORM SÜRECİNDEN RAHATSIZ OLANLAR VAR”

Reform sürecinden rahatsız olup siyasi amaçlar için kaotik ortamlar yaratılmasından fayda umanlar olduğunu üzülerek gördüğünü belirten Gülle, bakanlığın, bu tür yaklaşımlarla süreci bozmak isteyenlerin farkında olduğunu söyledi.

“Çözümsüzlük çözümdür” politikasının uzantısı olan “sistemsizlik sistemdir” anlayışını değiştirmek için birlikte çalışılması gerektiğini ifade eden Gülle, tüm sağlık paydaşlarını, sorumluluklarının bilinciyle sürece pozitif katkı koymaya davet ederek,  “Yıllardır hepimizin dile getirdiği ‘çözümsüzlük çözümdür’ politikasının uzantısı olan ‘sistemsizlik sistemdir’ anlayışını değiştirmek için tüm paydaşları birlikte çalışmaya davet ediyoruz” dedi.

Gülle, açıklamasını, “Sağlık camiasının bu olgunlukta olduğuna ve negatif yaklaşımların rağbet görmeyeceğine inanıyor, Sağlık Reformu için tüm paydaşları var gücüyle çalışmaya davet ediyoruz” diye tamamladı.