Bakanlıktan verilen bilgiye göre, 3 etapta yapılacak bilgilendirme toplantılarının ilki dün, eczacılara yönelik olarak Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

AKILCI İLAÇ KULLANIMI, SAĞLIĞIN İYİLEŞTİRİLMESİNDE ÖNEMLİ BİR ROL OYNAYACAK

Toplantının açılışında konuşan Sağlık Bakanı Gülle, akılcı ilaç kullanımının sağlığın iyileştirilmesi konusunda önemli bir rol oynayacağına inandığını kaydetti.

Dünyada sağlıkla ilgili beklentilerin yükseldiğini belirten Gülle, daha kolay ulaşılabilen, sürdürülebilirliliği olan ve sağlığa ulaşımdaki eşitsizliklerin en aza indirildiği bir sistemi oluşturmaya çalıştıklarını söyledi.

İlaç konusunun ise sağlıkta her türlü çalışmaya rağmen en zor kontrol edilebilir boyut olduğunu belirten Bakan Gülle, “Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her geçen gün artan ilaç harcamaları ve bunların doğru etkin bir şekilde kullanılmaması günümüzün en büyük sorunudur. Sağlıkta yeniden yapılanma sürecine girerken mutlaka akılcı ilaç kullanımı boyutu en önemli konularımızdan biridir. İnsanlarımızın doğru bir şekilde bu ilaçları kullanması, hekimlerimizin doğru şekilde bunları düzenlemesi, eczanelerimizin daha etkin ve doğru bir rol oynaması temel hedefimizdir” dedi.

Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği Başkanı Ebru Başay Alper de konuşmasında, akılcı ilaç kullanımının tüm dünyada olduğu gibi KKTC’de de büyük bir problem olduğunu söyledi.

Uzman Eczacı, İlaç ve Eczacılık Dairesi Müdürü Mertdoğan Soyalan ise “KKTC’de İlaç Kullanımı Verileri ve Sağlık Bakanlığı’nın Eylem Planı” hakkında bilgi verdi.

SOYALAN: “KKTC’DE 2014 YILINDA YAKLAŞIK 75 MİLYON TL TUTARINDA İLAÇ İTHAL EDİLDİ”

KKTC’de 2014 yılında yaklaşık 75 milyon TL tutarında ilaç ithal edildiğini kaydeden Soyalan, bu rakamın 2012 yılına göre yüzde 40 oranında artış gösterdiğini söyledi.

2007 – 2012 DÖNEMİNDE İLAÇ HARCAMALARI YAKLAŞIK YÜZDE 39 ARTTI

Soyalan ayrıca 2007 – 2012 döneminde ilaç harcamalarının yaklaşık yüzde 39’luk bir artış göstererek nüfusun artış hızının üç katı üzerinde artış gösterdiği bilgisini verdi.

Konuşmaların ardından Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Akıcı, “Akılcı İlaç Kullanımının Temel İlkeleri ve Akılcı İlaç Kullanımında Eczacının Etkin Rolü” ve “Eczacılık Uygulamalarında Akılcı İlaç Kullanımı Yaklaşımları” konularında sunum yaptı.

EĞİTİM TOPLANTILARI DEVAM EDECEK…

Toplantıların ikinci etabı 28 Mart Cumartesi günü, saat 14.30’da Tabipleri Birliği Konferans Salonu’nda yer alacak. İlk etap eğitim çalışmasının bir tekrarı niteliğinde olacak çalışma, yine eczacılara yönelik olacak
Akılcı ilaç kullanımı bilgilendirme toplantılarının son etabı ise hekimlere yönelik olarak 2 Nisan Perşembe günü gerçekleştirilecek.