Rahme Çiftçioğlu

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda ilk önce, polis terfilerinin araştırılmasıyla ilgili komitenin başkanlığına UBP Milletvekili Erdal Özcenk’in, başkan vekilliğine ise CTP Milletvekili Salih İzbul’un oy birliğiyle seçildiği bilgiye sunuldu.

Daha sonra Devlet Laboratuvarı’ndaki yangına ilişkin önergelerin ön görüşmelerine geçildi.

İlk önce CTP milletvekilleri Ahmet Gülle, Erkut Şahali ve Fazilet Özdenefe’nin birlikte sunmuş oldukları, Devlet Laboratuvarı’nda 22 Aralık 2016’da Çıkan Yangının Yarattığı Sorunların Çalışanlar ve Çevre Üzerinde Olan Etkilerinin Ortaya Çıkarılması ve Bu Gibi Olayların Tekrarlanmaması İçin Alınacak Tedbirlerin ve Gerekli Yasal Düzenlemelerin Belirlenmesi Amacıyla ilgi Meclis Araştırması Açılması Önergesinin öngörüşmesi yapıldı.

GÜLLE

İlk sözü önergede imzası bulunan CTP milletvekili Ahmet Gülle aldı.

Gülle, yangının kimya deposunda başladığını anımsatarak, yangında bin 397 farklı maddenin yandığını söyledi.

Yangının halk sağlığına ve çevreye zararlarının bilinmesi ve tedbir alınması gerektiğini dile getiren Ahmet Gülle, şube amirlerinin ve bazı personelin yangının ertesi günü hiçbir önlem alınmadan buraya zorla getirildiğini ve çalıştırıldığını savundu.

Ahmet Gülle, Devlet Laboratuvarı’nda insan sağlığına hiçbir hassasiyet gösterilmediğini ileri sürdü.

Gülle, Sağlık Bakanlığı yetkililerinin olaya “maddi hasar var, insan sağlığını tehdit edecek durum yok, personel  burada çalışılabilir” şeklinde yaklaşıldığını belirterek, personelden alınan kan örneklerine ve tektik sürecine değindi.

Gülle, “Tetkikler 65 gün geç yapıldı, kan numuneleriTürkiye’ye 20 gün geç gönderildi, buna rağmen10 kişinin kanında ağır metale rastlandı. Sadece bu insanların değil, yangın sonrası göreve çağrılan personele tedavi edilmesi gerek. Sağlık Bakanlığı’nın bu konunun önemini kavramadığını düşünüyorum”  dedi.

Yangınla ilgili sürecin iyi yönetilmediğini savunan Gülle, atıklara ve kimyasallara yönelik mevzuatların hazırlanması gerektiğini söyledi, “Amaç bütün yaşananları ortaya çıkarmak. Bu tür olayların tekrarlanmaması üzerinde özenle duracağımız konu” dedi.