KAŞİF

UBP Gazimağusa Milletvekili Ahmet Kaşif sağlık ile ilgili güncel konuşmasında Geçitkale’deki temel sağlık hizmetlerinde ciddi sıkıntılar olduğunu savundu.

Kaşif bölgedeki sağlık ocaklarında personel yetersizliği olduğunu anlattı.

Kaşif, hastane ziyaretleri yaptığını ve bu ziyaretlerde çalışanların ciddi sıkıntıları olduğunu gördüğünü belirtti.

Onkoloji Hastanesi’nin bir an önce tamamlanması temennisine bulunan Kaşif, binayı yapmak kadar, teknik olarak donatmak ve iyi hizmet verecek sağlık personeli sağlamanın da önemli olduğunu kaydetti.

Ülkede yeni bir kalp hastanesine de ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Kaşif, bu konuda gereğinin yapılmasını istedi.

Kâşif, özel sağlık kuruluşlarının ciddi ekonomik yatırım yaptığını dile getirerek, sağlıkta devlet-özel işbirliği sağlanmasının ülke insanına fayda sağlayacağına hem de milli servetin daha iyi kullanılması açısından yararlı olduğuna inandığını da sözlerine ekledi.

Burhan Nalbantoğlu’ndaki “tek çocuk onkoloğunun” istifa ettiğini söyleyen Kaşif, bu doktorun geri getirilmesini istedi.

Dr. Burhan Nalbantoğlu Lefkoşa Devlet Hastanesi’nin miyadını doldurduğunu da söyleyen Kaşif, tüm ada insanının rahatça ulaşabileceği bir yerde yeni bir hastane yapılmasını önerdi.

GÜLLE

Kaşif’e cevap vermek üzere kürsüye çıkan Gülle, Çağlar’ın tek çocuk onkoloğu olmadığını hatırlattı.

Hastanede bir disiplin sağlamak zorunda olduklarını ifade eden Gülle, Çağdaş uluslararası kanser kayıtçılığı olmaması halinde bu konuda net kararlar alınmasının imkansız olduğunu ifade ederek, kanser kayıtçılığı konusunda çalışma başlattıklarını ve eğitimciler ülkeye gelerek bu konuda eğitim verildiğini anlattı.

Onkolog sayısının Türkiye’de de az sayıda olduğuna dikkati çeken Bakan Gülle, bu sorunun giderilmesi için de bir takım girişimler yaptıklarını kaydetti.

Yerinde sağlık sistemine büyük önem verdiklerini ifade ederek bu konudaki çalışmalarını anlatan Bakan, Belediyelerle işbirliği yaparak her eve giderek oradaki kişilerin sağlık bakımlarının yapıldığını açıkladı.

Bakan Gülle, tüm belediyelere çağrı yaparak bu konuda tüm belediyelerle işbirliğini geliştirmek istediklerini belirtti.

Yenierenköy’de bir sağlık merkezi kurulması için ihaleye çıktıklarını ancak müteahhitlerle yaşanan sorunlar yüzünden sürecin uzadığını belirten Gülle, 112 ağı ile ilgili çalışmaları sonucunda Tatlısu’ya ve gereken diğer bölgelere 112 acil merkezi kurduklarını kaydetti.

Sağlıkta personelin önemine değinen Gülle, sağlık personelini artırmak için gerekli çalışmaları yaptıklarını kaydetti.

Gülle bu yıl 10 yeni ambülans alınacağını belirten.

Organ Nakli konusunda tüzüklerin hazır olduğunu söyleyen Gülle, Savcılıktan izin alır almaz konuyu genel kurul gündemine getireceklerini söyledi.

Organ nakliyle ilgili Hacettepe Tıp fakültesiyle çalışacaklarını söyleyen Gülle, en erken zamanda bu konuda hizmetlere başlanacağını söyledi.

Gülle hastanenin yeniden yapılandırılmasının şart olduğunu ve bu konuda bir takım araştırmalar yapıldığını dile getirerek, kalp hastalıkları konusunda hastanede ciddi çalışmalar gerçekleştirildiğini ifade etti.

Koroner, anjiyo, kardiyovasküler cerrahi alanında hastane doktorlarının çok iyi çalışmalar yürüttüğünü anlatan Gülle, genel sağlık sigortasıyla ilgili de önemli çalışmaları bulunduğunu kaydetti.

SANER

UBP Gazimağusa Milletvekili Hamza Ersan Saner de, “KKTC’de bina yapım yönetimi denetimi” konusundaki konuşmasında bu konuda çok ciddi sıkıntılar yaşandığını ve toplumda da bu sıkıntıların net bir şekilde görüldüğünü söyledi.

Saner, inşaatlarda ölümle sonuçlanan iş kazaları yaşandığını belirterek, bu konuda neler yapılabileceğini tespit için bu konuyu irdelediğini kaydetti.

Saner, yapı denetimi konusunda yetki karmaşası yaşandığını da söyledi.

Belediyelerin kontrol hizmetleri olmadığı için şehirciliğin denetimler yapması gerektiğini bunun da işleri uzamasına neden olduğunu ifade eden Saner, bunun yıllardır yapılan bir uygulama olduğunun bilincinde olduğunu, amacının hükümeti suçlamak olmadığını kaydetti.

Müteahhitlerin ülkede kaliteye ulaşma konusunda kendi kendilerini denetlemesi için ilgili bakanlıklar bünyesine gerekli birimlerin kurulması gerektiğini söyleyen Saner, bina yapım ve denetimiyle ilgili yapıların oluşturulmasını istedi.

Saner, hastane, okul gibi kurumların depreme dayanıklılığıyla ilgili gerekli kontrollerin yapılmasını da istedi.

ULUÇAY

Bakan Teberrüken Uluçay, Saner’e cevap vermek üzere kürsüye çıkarak, yapı denetimi konusunda ilgili dairelerin gerekli çalışmalara başladığını ve Bakanlar Kurulu’nda bu konuyla ilgili genelge yayınlandığını söyledi.

Uluçay, gerek belediyelerin gerek kaymakamlıkların yapım denetimi konusuna dahil olması ve ilgili yasal mevzuatın gözden geçirilmesi için gereken yasal değişikliklerin yapılmasının da gündeme geleceğini ifade etti.

Bakanlar Kurulu’nun aldığı bir kararla İçişleri Bakanlığı’nın bir dizi çalışması olacağını ifade eden Bakan, bu çalışmaların tamamlanmasıyla yapı denetiminin daha disiplinli bir şekilde yapılacağını belirtti. Yapı denetimi düzenlemelerinini sonuçlandırılması halinde inşaatın proje aşamasından anahtar teslime kadar takip edilmesinin sağlanacağını ifade eden Bakan, bu projenin uygulanmaya başlaması ile de gerek inşaat kazalarının gerekse de inşaatlarda yaşanan sıkıntıların azalacağını söyledi.

Belediyelerden de gerekli desteği alacaklarını kaydeden Bakan Uluçay, ihtiyaç hissedilen teknik noktaların da belediyeler yasasına taşımayı düşündüklerini ve başlatılan çalışmanın birkaç hafta içerisinde tamamlanacağını açıkladı. Bakan Uluçay, yeni sistemle, kaymakamlıkların bünyesinde mühendis ve mimarların olacağını, kapasitesi olmayan belediyelerin kapasitesi olan belediyelerden yardım alacağını belirterek, yapı denetimini hayata geçirmek için gerektirecek başka sıkıntıları da aşmak için Belediyeler ve kaymakamlıkları yasal mevzuata ulaştıracaklarını belirtti.

Gerek müteahhitler birliği, gerekse mimar mühendis odalarıyla sık sık görüşmeler yapıldığını anlatan Uluçay, yapı denetiminin olmazsa olmazlardan olduğuyla ilgili konsensüs bulunduğunu kaydetti.