Sağlık Bakanı Ahmet Gülle BRT Sabah Rotası programında bakanlığın çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Sağlıkta Güzelyurt, Lefke ve çevre köyleri için bütünsel bir yapılanma planlandığını belirten Bakan Gülle, bölgede sağlık hizmetlerinin yükseltilmesi ve sağlık turizmi konseptinin oluşturulması ile ilgili çalışmalar yürütüldüğünü söyledi. Gülle, Cengiz Topel Hastanesi’nin kapatılmasının söz konusu olmadığını belirtti. Cengiz Topel Hastanesi’nin ikinci basamak hizmet veren bir hastane olduğunu anımsatan Gülle, hastaneye yeni cihazlar alınacağını ve personel istihdam edileceğini açıkladı. Gülle “Sağlık alanında bölgenin güçlenmesini istiyoruz. Bölgenin küçültülmesine yönelik hiçbir anlayışımız yok” dedi.

Geçtiğimiz hafta Çocuk Onkoloji Servisi’nden bir doktorun istifasıyla ilgili de açıklama yapan Gülle yaşananları işbirliği olmayan bir ortamda meydana gelen sorunlar olarak niteledi. Gülle “Bir arkadaşlarımızdan daha fazla katkı koymalarını istedik. Hiç nöbet tutmayan arkadaşımızdan ayda bir nöbet istedik, negatif sonuç aldık” dedi. Gülle Çocuk Onkoloji Servisi’nde hizmetlerin aksamadan yürüdüğünü de sözlerine ekledi.

Genel Sağlık Sigortası (GSS) Sistemi ile ilgili de bilgi veren Sağlık Bakanı Ahmet Gülle sistemin oluşumu ve finansmanıyla ilgili ciddi görüşmelerin yapıldığını, aşağı-yukarı son noktaya gelindiğini belli açılımların yapılacağını söyledi.

GSS için 2015’i hazırlık yılı olarak gördüklerini ifade eden Gülle, hedef olarak 2016’yı gösterdi. Genel Sağlık Sigortası’nın hem doktorlar hem de hastalar için fayda sağlayacağına işaret eden Bakan Gülle, vatandaşların cebinden ciddi paralar çıkmadan özel hastanelerden yararlanabileceğini söyledi.

Sağlık raporları konusunda da açıklama yapan Ahmet Gülle, dinlenmenin hastalığın tedavisinin parçası olduğunu ancak bunun doğru kullanılması gerektiğini belirtti. Gülle “Ciddi araştırma başlattık. Hangi hekim ne kadar rapor yazmış, hangi sağlık çalışanı ne kadar rapor almış, bu konuda soruşturma başlattık” dedi. Sağlık raporları konusunda bir kısım hekimin esnek davrandığını söyleyen Gülle yaşananları sistemsizliğin bir ürünü olarak yorumlarken “çalışma disiplinimizi kaybetmiş bir toplum olduk” eleştirisinde bulundu.

Onkoloji Merkezi’nin yapımının devam ettiğini de söyleyen Gülle, kanser kayıt ve tarama projesinin yapılacağını, veriler ışığında kanserle ilgili yeni politikalar oluşturulabileceğini söyledi. Kanseri çağın gelişmesiyle birlikte artan bir hastalık olarak tanımlayan Gülle gıda güvenliği konusunda “daha erken yol almalıydık” dedi.

Güney Kıbrıs’a göre KKTC’de daha fazla kontrol ve denetim yapıldığını belirten Gülle, devlet laboratuarının 3 kat fazla kapasite ile çalıştığını söyledi.