Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, “9 Mayıs Çölyak Günü” nedeniyle, bugün makamında Çölyakla Yaşam Derneği yetkililerini kabul etti.

Toplantıda Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Müdürü Emine Güllüelli de hazır bulundu.

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre Bakan Gülle, kabulde yaptığı konuşmada ülkede ilk kez yapılacak Çölyak taramasının büyük bir veri kaynağı olacağını kaydetti.

Gülle, Bakanlık olarak konuyla ilgili çok önemli çalışmalar başlattıklarını belirterek, çölyak ile ilgili farkındalığın artırılmasının önemini vurguladı.

“HASTALAR DOĞRU BESLENMEYLE YAŞAMINI SÜRDÜREBİLİR”

“Bu hastalığa yakalanan kişiler doğru beslenme ile yaşamını sürdürebilir” diyen Gülle, taramayla büyük bir veri kaynağı oluşturacağını söyledi.
 
Çölyak konusunda Sağlık Bakanlığı’yla birlikte Kıbrıs Türk Pediatri Kurumu’nun titiz bir çalışmalar yürüttüğünü kaydeden Gülle, etkin ve verimli bir çalışmayla başarıya ulaşılacağına inanç belirtti.

Gülle, glutensiz gıdaların uygun fiyatlı ve kolay ulaşılabilir olması yönünde de çalışma başlattıklarını vurguladı.

GÜLLÜELLİ: “HEDEF 5 BİN ÇOCUK”

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Müdürü Emine Güllüelli de yaptığı konuşmada, Bakanlık olarak çölyaka yönelik çalışmaların devam ettiğini belirtti ve dernek tarafından düzenlenecek etkinliklere aktif destek vereceklerini söyledi. 

Nisan ayında başlatılan çölyak taramalarının devam ettiğini anlatan Güllüelli, hedeflerinin 5 bin çocuğa ulaşmak olduğunu söyledi.
 
Güllüelli çocuklardan bugüne kadar alınan kan örneklerinin dün itibarı ile Türkiye’deki Numune Hastanesi’ne gönderildiğini belirtti.

YORGOZLU: “ÇÖLYAK FARKINDALIK YÜRÜYÜŞÜ YAPILACAK”

Çölyakla Yaşam Derneği Başkanı Sema Yorgozlu da konuşmasında farkındalık yaratmak amacıyla 9 Mayıs Çölyak Günü dolayısıyla yarın ‘Çölyak Farkındalık Yürüyüşü’ adı altında bir yürüyüş etkinliği gerçekleştireceklerini söyledi.

Yürüyüşün, yarın saat 09.30’da Lefkoşa’da İplik Pazarı Meydanı’ndan Selimiye Meydanı’na yapılacak kortej yürüyüşüyle başlayacağını kaydeden Yorgozlu glutensiz ürünlerin ikram edileceği etkinlikte sağlık masası oluşturulacağını da bildirdi.