Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, kanserin tüm dünyada olduğu gibi KKTC’de de çok önemsenen bir hastalık olduğunun altını çizerek, göreve geldikten sonra yürüttükleri çalışmalarla epeyce yol alınmasına rağmen yapılacak daha çok işin olduğunu kaydetti.

Gülle, kanseri ve getirdiği yıkımı kontrol edip en aza indirmeyi hedeflediklerini vurguladı.

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, yıllardır yasalaşmayan Gıda ve Yem Yasası’nı geçen yıl Cumhuriyet Meclisi’nden geçirdiklerini anımsatarak, bunun gıda denetimi açısından çok önemli bir adım olduğunu söyledi.

“GIDA DENETİMLERİNE FAZLASIYLA ÖNEM VERİLİYOR”

Yurttaşların, sofrada sağlıklı gıda tüketmelerinin son derece önemli olduğunu da kaydeden Bakan Gülle, gerek Sağlık Bakanlığı’na gerekse Tarım Bakanlığı’na bağlı ekiplerin bu konuda etkin bir çalışma yürüttüklerini belirtti.

“HÜKÜMET, ELEKTRİK SANTRALLERİNİN FİLTRELENMESİ KONUSUNDA ADIM ATTI”

Sağlık Bakanı Gülle, özellikle çevre sağlığı ve gıda denetimleri açısından önemli adımların atıldığına dikkat çekerek, Teknecik ve Kalecik elektrik santrallerine filtre takılmasına yönelik adım atıldığını kaydetti.

Bakan Gülle, “Hükümetimiz, Teknecik ve Kalecik elektrik santrallerine filtre takılması konusunda, yıllardır beklenen adımı atmıştır. Kalecik elektrik santralinde filtre takılmıştır. Teknecik elektrik santraline ise bu yıl filtre takılması için gerekli mali kaynak ayrılmıştır. Bu yıl oraya da filtre takılacaktır” dedi.

Mesajında, kanserle mücadelenin üç aşamada gerçekleşebileceğine değinen Gülle, ilk aşamanın; öncelikle insanların bilinçlendirilmesiyle hastalığa erken tanının konmasının sağlanması olduğunu söyledi.

Bir diğer aşamanınsa, hastaların kayıt altına alınması ve ülke genelinde epidemiyolojik çalışma yapılması olduğunu belirten Bakan Gülle, üçüncü aşamanın ise hastalığın tedavi boyutunun olduğunu vurguladı.

“KANSER SAVAŞ BİRİMİ YENİDEN YAPILANDIRILACAK”

Sağlığın yeniden yapılandırılması kapsamında yürütülen çalışmaların devam ettiğini de kaydeden Bakan Gülle, Kanser Savaş Birimi’nin sağlıktaki yeniden yapılanma çalışmalarına bağlı olarak yeni ve çağdaş bir yapıya kavuşturulacağını söyledi.

“SANAYİLEŞME, HAREKETSİZLİK, TÜTÜN KULLANIMI KANSERİ ARTIRIYOR”

Sağlık Bakanı Gülle, sanayileşen dünyada, insanların daha az hareket eder olduğunu belirterek bunlara ilaveten dengesiz beslenme, çevresel faktörler ve tütün kullanımı gibi etkenlerle kanserin, tüm dünyanın kanayan bir yarası olduğunu vurguladı.

“KKTC’DE KANSER VERİLERİ, DÜNYA ORTALAMALARININ ÜZERİNDE DEĞİL”

Kanserin belki sıfırlanamayacağını ancak, erken tanıyla en aza indirileceğini kaydeden Bakan Gülle, verilere bakıldığında ülkede kanser oranının dünya ortalamalarının üzerinde olmadığını belirtti.

Kanserin, görülme sıklığının dünya genelinde her yüz bin kişide 322;Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde her yüz bin kişide 278; Türkiye’de her yüz bin kişide 201, Güney Kıbrıs’ta her yüz bin kişide 178 kişi;  olduğunu söyleyen Gülle, KKTC’de ise bu rakamın yüz bin kişide 170-200 bandında olduğunu söyledi.

“KONUYU ÖNEMSİYORUZ”

Gülle, “Rakamlara bakıldığında KKTC’de kanserin görülme sıkılığı, Dünya, AB ve Türkiye’ye göre daha düşük orandadır. Ancak bununla konuyu önemsizleştirmek gibi bir amacımız yoktur. Amacımız gerçek veriler üzerinden giderek cesaretle kanserle yüzleşmek ve tamamen ortadan kaldırılamaz bu hastalığı ve getirdiği yıkımı kontrol etmek, en aza indirmektir” dedi.

KANSER KAYIT VE TARAMA PROJESİ

Mesajında, bir süre önce gerçekleştirdiği basın toplantısıyla kamuoyuna tanıtılan ‘Kanser Kayıt ve Tarama Projesi’ hakkında da bilgi veren Gülle, söz konusu projeyle veri alımına başlandığında, ülkedeki kanser hastalığına dair rakamların netleşeceğini dile getirdi.

Gülle, yapacakları çalışma ile bugüne kadar olduğu şekilde hastane bazlı değil, ülkesel bazlı bilgiler edinileceğini, tedavi için yurt dışına giden hastaların da kayıt altına alınacağını kaydetti.

“PROJENİN ANA UNSURLARI; KANSERİ ÖNLEME, ERKEN TANI VE TEDAVİ”

Projenin belli başlı unsurları olduğunu da dile getiren Gülle, bunların, kanseri önleme, erken tanı, tedavi boyutları olduğunu ve son aşamanın da hastanın son döneminde bakımının önemi dikkate alınarak nasıl daha iyi hizmet alacaklarının hayata geçirileceği palyatif bakım olduğunu belirtti.

EPİDEMİYOLOJİK ÇALIŞMA…

Projeyle, hastalığın bölgelere dağılımının, hangi bölgede ne tür kanser vakalarının görüldüğünün bir bölgede bir yoğunluk varsa bunun nedeninin araştırılacağını ve bu doğrultuda çalışmalar yapılacağını da belirten Gülle, ülkede, bilimsel ve etkin bir kanser programı uygulanacağının ifade etti.

“ONKOLOJİ MERKEZİ, KANSER HASTALIĞIYLA MÜCADELEDE ÇOK ÖNEMLİ BİR ADIM OLACAK”

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle ayrıca, yeni inşa edilen Onkoloji Merkezi’ne de değindi.

Onkoloji Merkezi’nin, kanser hastalığıyla mücadelede çok önemli bir adım olacağını söyleyen Gülle, radyoterapi ve kemoterapi hizmetlerinin bütünlüklü olarak verilecek merkezin inşaatının, 19 Mayıs 2015 tarihinde bitirilmesinin hedeflendiğini söyledi.