Sabah saatlerinden itibaren güncel konuşmaların yapıldığı Meclis Genel Kurulu’nda ağırlıkla sağlık olmak üzere bir çok konu gündem oldu.  Milletvekilleri görüş ve önerilerini belirttiler, eleştirilerde bulundular; ilgili bakanlar da  yanıt verdiler.

SUCUOĞLU

UBP Milletvekili Faiz Sucuoğlu,  sağlık, sosyal ve ekonomik problemlerle ilgili konuşmasında,  bugün Dünya Böbrek Günü olduğuna dikkat çekerek ülkede 263 vatandaşın böbrek yetmezliği yaşadığını ve diyaliz hastalarının arttığını anlattı.

Sucuoğlu, bu konuda bilgilendirme ve halka hizmet vermenin önemli olduğunu ifade ederek, böbrek hastalığına sebep olan maddeleri açıkladı ve çoğalan hastalara sadece tek uzman doktorun hizmet verdiğini belirtti.

Organ nakli yasasının geçmesiyle böbrek nakli imkanlarının artacağını ancak ilgili tüzüklerin henüz tamamlanmadığını ifade eden Sucuoğlu, ilgili tüzüklerin bir an önce geçirilmesini istedi.

Hastane çalışanlarının tiroid kanserine yakalandığını, bunun sebebinin bazı bölümlerin yeterince yalıtıma sahip olmaması olabileceğini ifade eden Sucuoğlu, bu konuda acil önlem alınmasını istedi.

14 Mart Tıp Bayramı’nın sağlık sistemindeki sıkıntıların dile getirileceği bir gün olması gerektiğini vurgulayan Sucuoğlu, ancak birkaç yıl önce söylenenler ile bugüne bakıldığında istenen noktalara ulaşılamadığının görülmekte olduğunu söyledi.

Sağlık yasalarının gündemde bile olmadığını vurgulayan Sucuoğlu, hastanelerde hemşire, özlük hakları ve araç gereç eksikliğinin had safhada olduğunu kaydetti.

Sağlıkta bir eğitim planlaması olmadığını belirterek bunu eleştiren Sucuoğlu, reçetesiz ilaç satımı yapıldığını söyledi.

Sucuoğlu, alkol ve madde bağımlılarının tedavi merkezi olmadığını, bunların barış ruh ve sinir hastalıkları hastanesinde tedavi görmekte olduğunu söyledi.

Kanser savaş birimi kurulmamasını da eleştiren Sucuoğlu, gıda güvenliğinin sağlanmadığını, yasa geçmesine rağmen denetleme komitesi kurulmadığını kaydetti.

Acildeki doktor sayısının yetersizliğini daha önce de söylediklerini kaydeden Sucuoğlu, orada da düzelme olmadığını belirtti.

Sucuoğlu, Sağlık Bakanlığı’nın bütçesini de yetersiz olarak değerlendirdi.

GÜLLE

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle de söz alarak, 14 Mart Tıp Haftası dolayısıyla çalışanların bayramını kutladı.

Gülle, bu haftanın sağlık sorunlarının tartışıldığı günler olarak değerlendirilmesini diledi.

Bugünün Dünya Böbrek Günü olduğunu hatırlatan Gülle, dünyada bu rahatsızlıkların arttığına dikkat çekti.

Böbrek rahatsızlıklarının artması nedeniyle koruyucu sağlık hizmetleri verilmeye başlandığını anlatan Gülle, hücre doku ve organ nakli yasasını getirip yasalaştırdıklarını da hatırlattı.

Yasanın tüzüğünün tamamlandığını ve AB’a uyumlu olduğunu kaydeden Gülle, bakanlar kuruluna sunulacağını ifade etti.

Gülle, böbrek nakli konusunda Hacettepe Tıp Fakültesi ile protokol hazırlandığını ve çok yakında bunun da imzalanacağını açıkladı.

Gülle, Girne diyaliz merkezinin çok yakın zamanda hayata geçeceğini, böbrek hastalarına daha iyi hizmet verilmesi için bir takım çalışmalar yaptıklarını anlattı.

Kanser taraması konusunda da bakanlığın çalışmaları olduğunu ve kanser kayıtçılığının gündeme gelmesiyle kanser araştırmalarının daha kolay olacağını anlatan Bakan, yeni kadrolar için yazışmaların Kamu Hizmeti Komisyonu’na yapıldığını söyledi.

Akılcı ilaç kullanımına yönelik bir programı nisan ayında hayata geçeceğini ve bilinçlendirme çalışması yapılacağını kaydeden Gülle, daha sonra reçetesiz ilaç satışı konusunda düzenleme yapılacağını söyledi.

Uyuşturucu ve madde bağımlılığının yılların sorunu olduğunu, yapılacak çok çalışma olduğunu belirten Gülle, bu konuda çalıştay yapılacağını söyledi.

Yeni bir Barış ve Ruh hastanesi yapılması için çalışmaları başlattıklarını ve bu hastanede uyuşturucu madde bağımlıları için bir rehabilite merkezinin oluşacağını anlatan Gülle, bir sistem kurmanın sağlıktaki en büyük hedefleri olduğunu vurguladı.

HAMZAOĞULLARI

CTP-BG Milletvekili Biray Hamzaoğulları da İskele ve Karpaz’da uzun yıllardan beri asfaltlanmayan yollar konusunda konuştu.

Kaleburnu ile Sipahi arasındaki yolun çok kötü olduğunu ve yıllardır yapılmadığını kaydeden Hamzaoğulları, Mersinlik yolunun da bir an önce tamamlanmasını istedi.

Hamzaoğulları,  Boğaziçi’nden Kuzucuk’a giden yolun yapılmaması nedeniyle bölge halkının çevre köy yollarını kullandığını anlattı.

Hamzaoğulları, Karpaz’a bağlı birçok köyün yollarının yapılması ve köy halkının yaşamının kolaylaştırılmasını istedi.

SERDAROĞLU

UBP Girne Milletvekili Ergün Serdaroğlu da, “sağlık ve çevre” ile ilgili yaptığı güncel konuşmada, ilk olarak sağlık sektöründe hizmet veren herkesin 14 Mart Tıp Bayramı’nı kutladı.

Serdaroğlu, gün dolayısıyla sağlıktaki sıkıntıların gündeme getirildiğini, ancak sorunların çözümüne yönelik yapılan açıklama ve çalışmaların sadece sözde kaldığını ifade ederek, sağlıkta yeni sisteme geçilemediğini kaydetti.

Sağlıktaki sorunların çözümü için ilerleme kaydedilmesini beklediğini ve bu yönde ortaya konan çalışmalar ile hedeflere kısa zamanda ulaşılması için bakanlıktan ciddi şekilde çalışmasını isteyen Serdaroğlu, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde çalışanlarda görülen kanser vakalarına da değindi, bu konuda bakandan izahat istedi.

Serdaroğlu, ülkede sağlık sektöründe ilk artışın kanser vakaları olduğuna işaret ederek, gıda güvenliğinin, muhafazasının ve denetiminin önemine işaret etti; denetimler konusunda tatmin olmadığını söyledi.

Ülkede su, toprak ve çevreye sahip çıkılması gerektiğini, Lefke bölgesinde yeni bir madene ihtiyaç duyulmadığını, Girne limanına gerekli önemin verilmesini isteyen Serdaroğlu, tüm bunların turizm ve ülke insanı açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.

Serdaroğlu, güzellik salonlarında uygulanan cilt bakımı ilaçları ile burada çalışanların uzman olması gerektiğini de ifade ederek, yetkilileri denetime çağırdı.

ÖZCENK

UBP Gazimağusa Milletvekili Erdal Özcenk de, “2015 Yılı Tıp Bayramında Sağlık Sistemimiz ve Sosyal Hizmetler” ile ilgili güncel konuşma yaptı. Özcenk, böbrek yetmezliğinde dünyada ikinci sırada olduklarını ifade ederek, ülkede 180’e yakın hasta olduğunu kaydetti.

Özcenk, hastalık geldikten sonra değil gelmeden önce önlem alınması gerektiğini ifade ederek, en büyük sorunun düzensiz ve sağlıksız beslenme olduğunu, bu yüzden sağlıklı beslenmenin bilinç haline getirilmesi ve eksersize önem verilmesi gerektiğini vurguladı.

Okullarda beslenme uzmanlarının sağlıklı beslenme dersi vermesinin önünün açılması gerektiğini ifade eden Özcenk, 14 Mart Dünya Tıp Bayramını da kutladı.

Özcenk, konuşmasında ülkedeki sağlık sektörünü değerlendirerek, sağlıkta vatandaşın memnuniyetsiz olduğuna işaret etti. Hastanelerde hem sağlık hizmeti verenlerin hem de alanların memnuniyetsiz olduğunu, sağlıkta güven olmadığını anlatan Özcenk, sağlıkta personel yetersizliği olduğunu, bundan dolayı ek mesai doğduğunu, çalışanların da memnun olmadığını vurguladı.

Genel Sağlık Sigortasının ülkeye kazandırılması gerektiğini ifade eden Özcenk, bunun sağlığa kalite güven ve memnuniyet getireceğine vurgu yaptı.

İskele bölgesindeki Sınırüstü Yaşlılar Evi’nde çalışan hemşire hizmetine “yolsuzluk yaptıkları” gerekçesiyle son verildiğini ifade eden Özcenk, burada 32 yaşlının bulunduğunu, 16 yaşlıdan yaklaşık 1300 TL, geriye kalan yaşlılardan 780 TL alındığını, yaşlılar evinin 9 personelle hizmet verdiğini kaydetti.

Özcenk, yaşlılar evinin soğuk günlerde elektriğinin de kesildiğini ifade ederek, “sosyal devlet anlayışı bu mu” diye sordu.

GÜLLE

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle de, ülkede her yere kaliteli hizmeti getirmek için çalıştıklarını, herkesin de bu yönde çalışması gerektiğini ifade etti.

Gülle, kanserin çok hassas bir konu olduğunu, bu yüzden bu konuda çok hassas olunması ve konuşulması gerektiğini, örneğin hastanedeki personelde kanser vakalarına rastlanması konusunda daha hassas yaklaşımlar yapılması gerektiğini vurguladı.

Sağlıkta “her ilacın aslında bir zehir” olduğunu, radyasyonun da aynı şekilde olduğunu, dolayısıyla hayatın bir parçası olan bu şeylerin doğru kullanılması ve denetimlerinin şart olduğunu belirten Gülle, çalışma sisteminde de bu yönde düzenlemeler yaptıklarını anlattı.

Hastanede Türkiye’den bir ekibin gelerek ölçüm yapacağını söyleyen Gülle, gerekli cihazların da hastanede bulundurulacağını ve yüksek radyasyon uyarısını hemen alacaklarını kaydetti.

Gülle, hastanelerle ilgili söylem ve eleştirileri yanlış bulduğunu ifade ederek, herkesin bundan kaçınması gerektiğini söyledi.

Aşı konusunda çok iyi noktada olduklarını da ifade eden Gülle, aşı uygulamaları, aşı programlarında Avrupa ve dünya standartlarında olduklarını vurguladı.

Gülle, yaşlılar evi konusuna da değinerek, bu konudaki kaygının “bu kurumun gerçek anlamda yaşlılara, yaşlılara bakım için mi yoksa bir ücret için mi yaklaşılıyor” olduğunu söyledi, bu konuda gerekli denetimleri yapıp karar vereceklerini kaydetti.

Çalışma Bakanlığı ile bu konuya eğileceklerini, bu konuda bir ön yargısının olmadığını ancak bu konuya doğru eğilme ve yanlış örnek olmamak için önemsediklerini ifade eden Gülle, sağlıkla ilgili herkesin hızlı adım atılmasını istediğini, kendilerinin de hızlı adımlar atmak istediğini belirtti.

“Devrim nitelikli bir anlayışı” yani özel hastane anlayışını sağlığa kazandırmak istediklerini ifade eden Gülle, Genel Sağlık Sigortası sistemini ülkeye kazandıracaklarını kaydetti, özel klinikleri kapatmayacaklarını, hastanelere taşıyacaklarını vurguladı.

TÖRE

UBP Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre de, “Türk Devlet ve Topluluklarında Bahar Şenlikleri ve Mart Dokuzu Etkinlikleri” ile ilgili güncel konuşma yaptı. Töre, İstiklal Marşı’nın bugün kabul edilişinin yıldönümü olduğunu ifade ederek, marşın bir kıtasını okudu ve Mehmet Akif Ersoy’u andı.

Töre, baharın müjdecisi ve köy halkının bir araya geldiği Mart 9’u kutlamalarına değinerek, bunun yanı sıra Türk devletlerinde Nevruz kutlamalarının da yapıldığını, resmi bayram olarak kutlandığını anlattı.

KKTC’de de kutlanan Mart 9’unun insanlığın ortak bayramı haline geldiğini, ancak her halkın kendine göre, inanışına göre kutladığını, ancak ortak noktanın baharın gelişi olduğunu ifade eden Töre, tüm bu bayramı kutlayan ülkelerin bayramını kutladı ve konuşmasını nevruz marşını okuyarak tamamladı.

TATAR

UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar da “Ekonomik Sıkıntılar” konusunda konuşma yapmak için söz aldı. Tatar, ilk olarak TFF’nin KKTC’de temsilcilik açması ile ilgili konuştu ve hükümetin bu konuda bir birinden farklı açıklama yapılmasının yanlış olduğunu belirtti, “böyle hükümetçilik olmaz” dedi.

TFF’nin başka yerlerde de ülkelerde de şubesi olduğunu, bu temsilciliğin Kıbrıs Türk halkının herhangi bir hakkına zarar vermediğini, ancak KTFF’nin FİFA’ya TFF’nin KKTC’ye şube açmasına izin vermediği gibi bir yazı gönderdiğini ifade eden Tatar, bu konuda herkesi sağduyuya çağırdı, Kıbrıs Türk futbolu için herkesin ortak bir şekilde hareket etmesini istedi.

Tatar, ülkede hükümet uyumsuzluğu olduğunu, bunun da ekonomiye büyük kayıplar yaşattığını savunarak, yatırımların aksadığını, TC ile imzalanan ekonomik protokolünün yatırım maddesinin sadece yüzde 33’ünün gerçekleştiğini gördüklerini söyledi.

Hükümetin yatırımların geciktirilmemesi için harekete geçmesi gerektiğini vurgulayan Tatar, Ercan Havalimanının da gecikme olduğunu, projenin hazırlanmadığını, başlanılmadığını belirterek, bu konuda rahatsızlık duyduklarını kaydetti.

Tatar, Ercan projesinin gecikmesinin KKTC’ye zarar olduğunu, bu projenin gecikmesinin sebebinin, hükümetin heyecanını kaybetmesi olduğunu savundu. Ülkede her gün dövizin arttığını, alım gücünün düştüğünü ifade eden Tatar, hayat pahalılığının durdurulmasını eleştirdi, DPÖ’nün verilerinin eksik çıkarıldığını savundu.

Tatar, hükümetin yeni ekonomik programda tüm bu sıkıntıları dikkate alması gerektiğini ifade ederek, KKTC ekonomisinin büyütülmesi için gerekli çalışmaları yapabilecek bir hükümetin başta olmasının gerektiğini kaydetti, hükümeti eleştirdi.

Konuşmaların ardından Meclis Genel Kurulu tamamlandı.

Bir sonraki birleşim pazartesi yapılacak.