2014’ün sağlık için planlama yılı olduğuna işaret eden Bakan Gülle, dört ana başlıkta yoğunlaştıklarını söyledi.

Gülle bu başlıkları Genel Sağlık Sigortası, otomasyon sistemi, yasalar ve bakanlığın reorganizasyonu olarak sıraladı.

Genel Sağlık Sigortası ile ilgili çalışmalar hakkında bilgi veren Gülle, Sağlık Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bu konuda birlikte çalıştığını belirtti.

Özellikle Türkiye’deki Genel Sağlık Sigortası sisteminden yararlanmaya çalıştıklarını ifade eden Gülle, konuya ilişkin Türkiye Sağlık ve Çalışma Bakanlıkları ile de temaslar gerçekleştirdiklerini anlattı.

Genel Sağlık Sigortası’nda sona gelindiğini ve büyük oranda tamamlanan yasa tasarısının en kısa sürede Meclis’e sunulacağını açıklayan Bakan Gülle, Genel Sağlık Sigortası’nın uygulamaya geçeceği tarih olarak ise 2016’yı gösterdi.

Gülle değerlendirmesinde “Devletin de vatandaşın da sağlık için harcadığı para Genel Sağlık Sigortası ile birlikte en verimli ve en etkili şekilde kullanılacak” ifadelerini kullandı.

Genel Sağlık Sigortası ile birlikte bütün vatandaşların hem devlet hem de özeldeki hastanelerden faydalanabileceğine işaret eden Bakan Gülle, sigorta primi ödeyen herkesin bunun karşılığını daha iyi alacağını söyledi.

Gülle, Genel Sağlık Sigortası ile sağlık sisteminin daha kontrol edilebilir bir yapıya kavuşacağını da belirtti.

Sağlığın yap-boz tahtası olmadığını söyleyen Gülle, Genel Sağlık Sigortası konusunda herkesle hem fikir olarak, herkesin doğrularını alarak bir yol haritası çizildiğini, hükümete kim gelirse gelsin bu işi doğru götürmesi gerektiğini ifade etti.

Değerlendirmeleri sırasında hücre, organ ve doku nakli konusuna da değinen Gülle, Hücre, Organ ve Doku Nakli Yasası ile ilgili de tüzüklerin aşağı-yukarı hazır olduğunu da belirterek, bu ay içerisinde tüzüklerin Bakanlar Kurulu’na sunulacağını, Şubat ayında da organ nakillerine başlamak arzusunda olduklarını duyurdu.

Organ nakillerinin yapılabilmesi için Hacettepe Üniversitesi ile işbirliği içinde olduklarını vurgulayan Gülle, Lefkoşa Doktor Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nin de altyapısının uygun hale getirildiğini belirtti.

Hücre, Organ ve Doku Nakli Yasası’nın artık ete-kemiğe büründüğünü söyleyen Gülle, organ bağışında bulunmanın önemine de dikkat çekti.

Gülle, organ naklinin toplumsal dayanışma bilincini de gündeme getireceğini kaydetti.