Nadire Bahadi

Mağusa’da göçmen kuşlara ev sahipliği yapan Gülseren Göleti bölgesinde çevre kirliliği hat safhada. Flamingoların uğrak mekanı olan gölet çevresi çöplüğü andırıyor.

Gölet etrafını çevreleyen otlar insan boyunu aştı, ilkbahar ayları ile birlikte üreyen sinekler bölge halkını canından bezdirdi. Vatandaşlar ilgisizlikten şikayetçi.

Vatandaş çevreye karşı duyarsız

Gündüz saatlerinde göleti ve göçmen kuşları izlemeye, gece ise sessiz ve karanlık olması nedeni ile alkol almaya gelen bazı ziyaretçiler çevrenin kirlenmesine neden oluyor. Yenilen fıstık, cips paktleri, alkollü içecek şişeleri, naylon poşetler ve sigara paketleri yerlere atılarak çevreye zarar veriliyor. Kimi vatandaş ise içtiği içki şişesini gölete fırlatıp doğanın tüm dengelerini alt üst ediyor.

Duyarsız olan vatandaşların yanı sıra, belediye ekipleri de bölgeye karşı oldukça ilgisiz. Göletin civarına bırakılan yiyecek ve içecek atıkları turist ziyaretçilerin tepkisine yol açıyor.

30 aydır bir faaliyet yok

Gülseren Göleti ve Çanakkale Göleti çevreleri ile birlikte 2014 yılının Eylül ayında düzenleneceği duyurusu yapıldı.  Gazimağusa Belediyesi ve Çevre Koruma Dairesi’nin ortak çalışmaları ile bu bölgelerde yürüyüş yolları, gözlem alanları, bisiklet yolları, dinlenme alanları ve yerel ürünlerin satıldığı küçük alanlar yaratılması planlanıyordu ancak duyurunun üzerinden 30 ay geçmesine rağmen göletlerde hiçbir çalışma başlatılmadı. Konu ile ilgili Havadis’e konuşan Mağusa Belediyesi Proje İşleri Şube Amiri Abide BaşmanEryaşar göletlerle ilgili projenin hazır olduğunu, finans kaynağı arayışında olunduğunu belirtti. Katkı için Türkiye Cuumhuriyeti’ne başvuru yapıldığını belirten Eryaşar önümüzdeki günlerde finans kaynağının sağlanması ile projenin hayata geçirileceğini belirtti.