Değirmenlik Çevre ve Tanıtma Derneği Başkanı Gülsüm Gözenler, Değirmenlik-Girne dağ yolunda dün sabah meydana kaza sonrasında yetkililerin “üzgünüz”, “acı içindeyiz” “sözün bittiği yerdeyiz” açıklamalarının ne yaşanan acıyı, ne de olası ihmalleri sorgulamanın önüne geçebileceğini kaydetti.

Gözenler yaptığı yazılı açıklamada, Girne-Değirmenlik dağ yolunda meydana gelen kazadan sorumlu tutulan 25 yaşındaki tır şoförü Sefa Güngör’ün, 4 ay önce de çimento mikserini devirdiği, kazayı hafif sıyrıklarla atlattığının kendi Facebook hesabındaki paylaşımından ortaya çıktığını belirtti.

Güngör’e yönelik bazı ithamlarda bulunan Gözenler, yetkililere de sorular yöneltti.

Gözenler, mikser kamyonu deviren bu şoför hakkında hangi yasal işlemin yapıldığını, ehliyetinin incelenip incelenmediğini, sağlık durumunun ağır vasıta kullanmaya uygun olup olmadığına dair rapor şartı aranıp aranmadığını, çalışma ve yük taşıma koşullarının araştırılıp araştırılmadığını sordu.

“AĞIR VASITALAR DENETLENİYOR MU?”

Değirmenlik Çevre ve Tanıtma Derneği Başkanı Gülsüm Gözenler, ayrıca şu soruları da sıraladı:

“Ağır yük taşıyan, özelikle taş ocakları ve beton üretimi yapan firmaların ağır vasıta araçları kamyonları için de bu denetlemeler yapılıyor mu?

Bu ağır vasıta araçlarının hangi zaman aralıklarında hangi güzergahlardan geçtikleri ile ilgili trafik kontrolleri en son ne zaman yapıldı?

“YOLDAKİ ÇÖKMELER İÇİN NEDEN ADIM ATILMADI?”

Aylar öncesinden vatandaşların da uyardığı halde ağır yük araçlarından dolayı dağ yolunda meydana gelen çökmeler ve deformasyonlar için neden adım atılmadı?

En önemlisi vatandaşlar olarak bizlerin ödediği vergilerle yapılan bu yollar, bu şirketlerin araçlarıyla tahrip edilip ve kullanılmaz hale getirildiği herhangi bir yaptırım gündeme getirdiniz mi veya bu bölgede faaliyet gösteren firmalara oluşan hasarın giderilmesi ve tamiri için ek vergi koymayı düşündünüz mü?

Yol inşaatını yapan firmanın bu ağırlıktaki araçların geçebileceği asfalt olduğuna dair gerekli yaptırımı uygulattınız mı? Veya yol yapımı tamamlandıktan sonra gerekli kalite kontrolleri yaptınız mı? Veya yoldaki asfaltın son kullanım tarihine dair bir kayıt tuttunuz mu?”

Sorularının yitirilen canları, yaşanan acıları hafifletmese de bir daha yaşanmaması, başka ocaklara da ateş düşmemesi için sorulması, cevaplarını aramanın vicdani sorumlukları olduğunu ifade eden Gözenler, kazada hayatını kaybeden canlara Allah’tan rahmet, yaslı ailelerine baş sağlığı ve sabır diledi.