Lefkoşa’da yaklaşık dört ay önce iki oto galerinin direktörü olan isminin baş harfleri Ç.M adlı bir kişi tarafından, araçlarının gümrükten alınması için Gümrük Dairesi’ne kesilen yaklaşık 3 milyon TL’lik yedi çek karşılıksız çıktı. Ancak söz konusu iki oto galerinin direktörü, araçlarını gümrükten çıkararak satışını gerçekleştirdi.

Gümrük Dairesi’nde yaşanan bu olay ile dairede büyük vurgun gerçekleştirildiği ortaya çıktı. Bunun üzerine harekete geçen Vergi Dairesi, konuyu yargıya intikal ettirdi. Yargı ise karşılıksız çekler nedeniyle söz konusu iki oto galeriye haciz kararı getirdi.

Gümrük Dairesi’ne kesilen yaklaşık 3 milyon TL’lik karşılıksız çekler ile devletin dolandırıldığı iddialarını yanıtlayan Gelir ve Vergi Dairesi Müdürü Özdemir Kalkanlı, konuya ilişkin HALKIN SESİ’ne konuştu.

Gümrük Dairesi’nde karşılıksız çekler ile işlem yapıldığını doğrulayan Kalkanlı, bu ödemenin akıbeti konusunda bilgi verdi. Karşılıksız çekler ile devletin dolandırıldığı iddiaları içersinde sözü geçen iki oto galerinin direktörü olan fakat üçüncü bir oto galeride çalışan bir şahıs tarafından gerçekleştirdiğini anlatan Kalkanlı, kamu alacağını tahsil etmek için tüm yasal prosedürün hızlıca gerçekleştirildiğini ve mahkeme tarafından “Kamu alacağına yetecek miktarın haczedilmesine emir verildiğini” belirtti. 

Gümrük Dairesi’nde yaşanan dolandırıcılığın Mayıs ayında gerçekleştiğini anlatan Kalkanlı, ortaya çıkan bu durum karşısında hemen yasal işlemlerin başlatıldığını ve yasal yargı sürecinin hızlıca çalıştığını belirtti. Kendi adına olan iki oto galeri şirketinin yanında farklı bir oto galeride görev yapan bir şahsın, ithal edilen arabaları kurtarmak için Gümrük Dairesi’ne 24 Mayıs tarihinde yaklaşık 2 Milyon 962 bin 771, 36 TL’ye eşdeğer yedi adet karşılıksız çek verildiğini söyleyen Kalkanlı, olayı şöyle anlattı: “Gelir ve Vergi Dairesi’nde karşılığı çıkmayan bu çekler, yasal olarak mevcut olan bekleme süresine tabi tutuldu, bu süreden sonra bizler olaya müdahale ettik. Kamu Alacakları Tahsili Usul Yasası çerçevesinde hemen ödeme emri gönderdik. Yasal prosedürler anında başladı. Gerekli geri dönüşüm ve sonucu alamadık, mahkemeye başvurduk. 19 Ağustos 2016 tarihinde haciz kararı aldık. İki ayrı şirket aracılığı ile tek bir şahıs adına verilen bu çekler, her iki şirket adına Gümrük Dairesi’nde ibraz edildi. İthal edilen söz konusu araçların gümrük bedelini ödeyen direktör, karşılıksız çek ile ithal ettiği bu araçları, sözü geçen iki şirkette de satmak yerine piyasaya dağıttı. Bu arabalar başka yerlerden alınan şahıslardır ve gümrük öncesi işlemlerini isminin baş harfleri Ç.M olan kişi takip etti. İlgili merciler ile bu arabaların hangi galerilere veya kimlere dağıtıldığıyla ilgili araştırılıyor. Ortada adı geçen iki şirket ve bir direktör var. Bunu tüm galeriler olarak genelleyemeyiz.” 

“YEDİ ÇEKİN GERİ GELMESİNİN ARKASINDA BİR SUİİSTİMAL ARIYORUZ”

Konuyu fark eder etmez yargıya intikal ettirdiklerini kaydeden Özdemir Kalkanlı, bahsi geçen şahsın Gümrük Dairesi ile hiçbir işlem yapılamayacak duruma getirildiğini belirtti. Kalkanlı şöyle devam etti:

“Aynı tarihte idareye verilip karşılıksız çıkan bu yedi çekin geri gelmesinin arkasında bir suiistimal arıyoruz ve gerekli çalışmaları yapıyoruz. Gümrük Dairesi’nin bu denli yüksek miktarda ödeme alımı daha önceden de olmuştu, bunlar sürekli oluyor fakat karşılıksız yedi tane yüksek miktarda olan ve tek bir şahsa ait olan bu durum ilk kez başımıza geliyor, bu nedenle hemen gerekli yasal işlemleri başlattık, vakit kaybetmeden araştırmaya başladık ve konu yargıya intikal etti.

Ortada ismi geçen iki ayrı şirketin de direktörü Ç.M olarak görülüyor. İki şirketin de direktörü olan Ç.M’nin aslında farklı bir galeride görevli olarak çalıştığı ortaya çıkarıldı. Ç.M’nin Lefkoşa’da bir oto galeri yanında çalıştığı ve gümrük dairesiyle sürekli iş yaptığı biliniyordu fakat kendi şahsı adına, kendi direktörü olduğu bu iki şirketle ilgili ilk kez gümrük dairesi ile çalışmıştı. Çekler karşılıksız çıkınca şüphelendik ve duruma el koyduk. Bu şahıs daha sonra da Gümrük Dairesi ile çalışmak istedi fakat konulan engel yüzünden çalışamadı. Gümrük anında gereken işlemleri yaptı, bu şahsın işlemleri artık yapılmıyor.”

“HACİZ KARARLARI DA ALDIK”

Karşılıksız çeklerin sahibi olan Ç.M’nin yurt dışında olduğu ve bu paranın tazmin edilemeyeceği iddialarına ise “Biz tebliğ etiktik, yasal süreci başlattık, şahıs buradaydı, şimdi nerededir bilemiyorum. Eğer haciz kararından önce adadan ayrılmış olsaydı bizim haciz süremiz biraz uzardı fakat öyle bir durum olmadı, önce tebliği yaptık, tüm bu süreçleri geçtik, haciz kararları da aldık, daire bu şahsın mal varlığının satışı yoluna gidebilir, bu karar alındı, elimizde.” cevabını veren Özdemir Kalkanlı, Ç.M’nin ve sözü geçen iki şirketin adına olan tüm mal varlığına el konulduğunu ve bir sonraki aşamada şahsın mal varlığının satış işlemlerinin başlatılacağını dile getirdi. Komplo gibi düzenlenen bu olayda çok hızlı çalışan yasal süreç ve yargı süreci ile olayın aydınlatıldığını sözlerine ekleyen Kalkanlı, yedi olan bu çek sayısının büyük rakamları oluşturduğunu, bu yedi çekin yanında küçük çeklerin de bulunduğunu belirtti.

Kalkanlı, “Önemli olan önce bu yüksek miktarın devletin kasasına girmesi, diğer küçük miktarlar için de gerekli işlemler yapılıyor.” dedi.