İŞLEMLER YETİŞMEDİ: Araç Kayıt ve Ruhsatlandırma Şubesi’nde dün sabah saatlerinde dört vezne hizmet verirken öğle saatlerinde hizmet veren vezne sayısı ikiye düştü. Kurumda dün zaten ağır aksak ilerleyen işlemler, saat 14.30’da veznelerin kapanması ile yarım kaldı

HERKES GERİLDİ: Araç Kayıt ve Ruhsatlandırma Şubesi’nde dün işlem yaptırmak için saatlerce sıra bekleyen vatandaşlar isyan etti. Bazı vatandaşlar, öfke ile daireyi terk etti. Bazı vatandaşlarla görevli memurlar arasında gerginlik yaşandı. Herkes gergindi, hepsi öfkeli

“5 GÜN UZATILDI”: KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan, Maliye Bakanı ile Ulaştırma ve Bayındırlık Bakanı’nın sendikaya yaptığı açıklamaya göre, Araç Kayıt ve Ruhsatlandırma Şubesi’nde dün yaşanan yoğunluk nedeni ile son ödeme tarihinin 5 iş gün uzatıldığını kaydetti

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası’nın (KTAMS) Motorlu Araçlar Kayıt ve Ruhsatlandırma Dairesi’nde bir süredir sürdürdüğü eylem ve grevi önceki gün kaldırmasının ardından kurumda dün izdiham yaşandı.
1 Nisan 2015 tarihi itibarı ile ödenmeyen vergilerde cezaya girecek olan vatandaşlar, dün işlem yaptırabilmek için Araç Kayıt ve Ruhsatlandırma Şubesi’ne akın etti. İçerisi doldu, insan kuyruğu kapı önüne kadar uzandı.

İşlem yaptırabilmek için dün sabahın erken saatlerinde daireye giden onlarca vatandaş, öğle saatlerine kadar sıra bekledi. Kurumda sabah saatlerinde 4 vezne işlem görürken öğle saatlerinde işleyen vezne sayısı 2’ye düştü.

Sabahtan öğleye kadar 100 vatandaşın işlemi yapıldı. Kurumda dün zaten ağır aksak ilerleyen işlemler, saat 14.30’da veznelerin kapanması ile yarım kaldı. Onlarca vatandaş saatlerce sıra beklemesine rağmen işlemini yaptıramadı.

Vatandaş-memur arasında gerginlik yaşandı

Araç Kayıt ve Ruhsatlandırma Şubesi’nde dün işlem yaptırmak için sıra bekleyen bazı vatandaşlar ile kurumda görevli bazı memurlar arasında zaman zaman kısa süreli gerginlikler de yaşandı.
Vatandaş, veznelerde işlemlerin yavaş ilerlediği gerekçesi ile memurlara sert çıktı, memur ise vatandaşın tepkisine tepki ile karşılık verdi. Sinirler gerildi, gerginlik tırmandı.

Bazı vatandaşlar, sıranın bir türlü kendisine gelmemesine sinirlenerek, işlemini yaptırmadan daireyi terk etti.

Mesai bitti, vezne kapandı

Vergisini bugün cezalı ödememek için dün Araç Kayıt ve Ruhsatlandırma Şubesi’nde sabırla sırasını bekleyen onlarca vatandaş, mesai saatinin dolması nedeni ile işlem yaptıramadı.

Vatandaş öfke kustu

Araç Kayıt ve Ruhsatlandırma Şubesi’nde dün uzun süre sıra bekleyen bazı vatandaşlar, şikayetlerini Havadis’e dile getirdi.

Kimisi evde hasta annesi bırakıp daireye geldiğini belirtti, kimisi iş yerinden kısıtlı süreliğine izin aldığını ve işe dönmek zorunda olduğunu söyledi.

Araç Kayıt ve Ruhsatlandırma Şubesi’nde dün işlem yaptırmak için sıra bekleyenlerin arasında kayınvalidesine bıraktığı bebeğinin süt saatinin gelmesine rağmen bugün cezaya girmemek için beklemeye devam eden bir anne de vardı.

Anne, baba ve yetişkin evlatlar dairede mağdur oldu, hasta anneler, yeni doğmuş bebekler evde mağdur oldu.

Sistemi eleştirdiler

Bazı vatandaşlar, öfkelerinin nedeninin KTAMS’ın Araç Kayıt ve Ruhsatlandırma Şubesi’nde yaptığı grev olmadığını belirterek, onları kızdıran olayın dairede uygulanan sistem olduğunu kaydetti.
Vatandaşlar, “Grev haktır, Araç Kayıt ve Ruhsatlandırma Şubesi’nde görevli memurlar da bu hakkını kullandı ama hak ararken vatandaşın hakkını da gasp etmek doğru değildir. Dolayısıyla vatandaşa vergisini ödeyebilmesi için birkaç gün müsaade etmeleri gerekiyor. Yarın ödeme yapacak olanların vergilerini cezalı ödeyecek olmaları yanlıştır. Grev bizim kararımız değildi, faturası da bize kesilmemelidir” dedi.

Sendikaya yüklenenler de oldu

Bazı vatandaşlar da Araç Kayıt ve Ruhsatlandırma Şubesi’nde dün yaşanan krizden KTAMS’ı sorumlu tuttu.

Bazı vatandaşlar, vergilere gelecek cezaların sendika tarından ödenmesi gerektiğini savunurken bazı vatandaşlar, sendikanın Araç Kayıt ve Ruhsatlandırma Şubesi’ndeki grevi hükümet ile anlaşmalı düzenlediğini, amacın ise “Vatandaşın cebinden daha fazla para almak” olduğunu öne sürdü.

Kaptan: Son ödeme tarihi 5 gün uzatıldı

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Genel Başkanı Ahmet Kaptan, Maliye Bakanı ile Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanının sendikaya yaptığı açıklamaya göre, Araç Kayıt ve Ruhsatlandırma Şubesi’nde dün yaşanan yoğunluk nedeni ile son ödeme tarihinin 5 iş gün uzatıldığını kaydetti.

Bakanlıkların sendikaya yaptığı açıklamaya göre, Araç Kayıt ve Ruhsatlandırma Şubesi’nde son ödeme yapma günü 7 Nisan Salı günü sona erecek.

O güne kadar ödeme yapmayan vatandaşlar, 8 Nisan Çarşamba günü cezaya girecek.

Motorlu Araçlar Kayıt ve Ruhsatlandırma Dairesi, dün yine çok kalabalık günlerinden birini yaşadı. Dairenin içi doldu, insan kuyruğu kapı önüne kadar uzandı

Vatandaşlar ne dedi? 

Mustafa Altıner:

“Sendika greve girdi ama acaba bu grev gerçekten hak aramak mıydı yoksa sendika ile hükümet arasında vatandaşın cebinden daha fazla para almak maksatlı yapılan bir eylem miydi bilemiyorum. Eğer amaç gerçekten memurun hakkını aramaksa bu neden vatandaş mağdur edilerek yapıldı. Bize işkence çektirmek hoşlarına mı gitti. Ben bugün işimi gücümü bıraktım, sabahın erken saatinde vergimi ödemek için daireye geldim ancak öğlen oldu halen bekliyorum.”

Mehmet Ballı:

“Sabah saat 08.30’da daireye geldim fakat saat 11.00 oldu halen daha sıra bana gelmedi. Beklemekten usandım, yoruldum. Beklemeyip gitsem yarın vergimi cezalı ödeyeceğim. Sabah dört vezne çalışırdı şimdi işleyen vezne sayısı 2’ye düştü. Bu kadar yoğunlukta bir de işler yavaş. Grev memurun hakkıdır, ona itirazımız yok ancak bunun bedelinin vatandaşa ödetilmesi doğru değildir. Grev olmasaydı ben günler öncesinden işlemimi yaptıracaktım.”

Yüksel Dikkentli:

“Sabah 8.00’dan beri bekliyorum, öğlen oldu halen daha sıra bana gelmedi. Madem grev yaptılar ve mademki cezaya girmemek için son ödeme günü bugün ya mesaiyi uzatacaklar ya da süreyi grev yapılan gün sayısı kadar uzatacaklar. Doğru olan budur. Aksi halde, grev sözcüğü amacından çıkar. Grev hak aramak için yapılır. Memur hakkını ararken vatandaşın hakkı yenmemelidir. Bizim suçumuz nedir?”

Vural Vural:

“Üç gündür her sabah daireye geliyorum. Ha bugün kalktı grev, ha yarın kalkacak derken perişan oldum. Sonunda grev kalktı ve buradaki onlarca kişi gibi bende vergimi ödemek için geldim. Sıra numarası aldım. Önümde o kadar çok kişi olmamasına rağmen saat 11.30 oldu halen daha sıra bana gelmedi. İşimizden gücümüzden olduk, geldik burada sıra bekliyoruz ve sıra ilerlemiyor. Bir de yarın insanlardan gecikme zammı talep edecekler. Madem bu grevi KTAMS yaptı, o halde gecikme zamlarını da KTAMS ödesin ya da süre grev yapılan gün sayısı kadar uzatılsın.”

Hacer Genç:

Ben yıllarca bu devlete hizmet verdim. Ben de kamu görevlisiydim ama böyle bir rezillik görmedim, yaşamadım. Sabah 08.40’tan beri sıra bekliyorum. Dairenin kapısından girdiğimde sıra 448’inci kişideydi ben 677’nci sırayı aldım. Saat 11.30 ve şuanda sıra 531’inci kişide. Saat 14.00’te vezne kapanacak. Peki bu kadar insan ne yapacak. Yarın da gecikme zammı isteyecekler. Çözüm grev ile hak ararken vatandaşı mağdur etmek mi. Elbette grev haktır ben de destekliyorum ama vatandaş mağdur edilerek yapılmamalıdır.”

Emine Karacanlı:

“Sabahın erken saatinden beri sıra bekliyorum. Öğlen oldu sadece 100 kişinin işlemi yapıldı. Çünkü bu kadar kalabalık olmasına rağmen 2 vezne iş yapıyor. Memur hakkını aradı biz saygı duyduk ama biz de saygıyı hak ediyoruz ve bunu talep ediyoruz.  Yarın gecikme zammı isteyecekler ama doğru olan bu değil, doğru olan süreyi uzatmaktır. Çünkü cezaya kalmak benim, onun, şunun yani vatandaşın suçu değil, faturası da bize yüklenmemelidir.”