Thalassaemia hastaları çok zor durumda. Kan Bankası’na eskisi kadar bağış yapılmaması nedeni ile yaşanan kan sıkıntısı Thalassaemia hastalarını zor durumda bırakıyor. Sadece Thalassaemia hastaları için ayda 744 ünite kana ihtiyaç var

hasta-genel-(3).jpg
Duygu ALAN

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet hastanesi bünyesinde hizmet veren Kan Bankası’nda biriken kanlar, Thalassaemia hastalarının yanı sıra ihtiyaç halinde acil ameliyatlar ve hastanede tedavi gören hastalar içinde kullanılıyor.

Kan Bankası’na eskisi kadar bağış yapılmıyor, kana ihtiyaç duyan hastalar zor durumda kalıyor.
KKTC genelinde düzenli olarak kan alması gereken (aktif) 152 Thalassaemia hastası var.
Her gün 12 hasta kan alıyor. Kan Bankası’nda sadece Thalassaemia hastaları için günde 24, ayda 744 ünite kan olması gerekirken Thalassaemia hastaları, Kan Bankası’nda 1 ünite kanı bile bulmakta güçlük çekiyor.


Güven: Sorun katlanarak devam ediyor

KKTC Thalassaemia Derneği Başkanı Derya Güven, yeterli bağış yapılmaması nedeni ile kan sorununun her geçen gün artarak devam ettiğini belirterek, Thalassaemia hastalarının ihtiyacı olan kanı bulmakta bu dönemde ciddi sıkıntı yaşadığını kaydetti.

Kan Bankası’nın Thalassaemia hastalarının yanı sıra ihtiyaç halinde diğer hastalara da hizmet verdiğine vurgu yapan Güven, son bir yıldır Kan Bankası’nda çok az miktarda kan bulunduğunu, zaten sınırlı olan kanların çoğu zaman acil hastalara takviye edildiğini dolayısı ile Thalassaemia hastalarının ihtiyacını Kan Bankası’ndan karşılayamadığını ifade etti.

“Tüm yollar tıkandı”

Thalassaemia hastalarının büyük mağduriyet yaşadığını dile getiren Derya Güven, Kan Bankası’nda kanların sınırlı olmasından dolayı uzun bir süredir Thalassaemia hastalarının birçoğunun kan ihtiyacını kendi imkanları ile temin ettiğini ancak gelinen noktada da bu yolun da tıkandığını kaydetti.

Derya Güven, “Bir donörün ikinci kez kan bağışı yapması için ilk bağışının üzerinden en az üç ay geçmesi gerekiyor. Yetişkin bir Thalassaemia hastasının ise üç haftada bir en az 2 ünite kan alması gerekiyor. Hal böyle olunca hastalar, donör bulmakta ciddi sorun yaşıyor” dedi.

“Devlet politikası şart”

KKTC Thalassaemia Derneği Başkanı Derya Güven, kan bağışı konusunda etkili bir çalışma yapılmasının şart olduğunu belirterek bir donör grubu oluşturmak gerektiğini kaydetti.

Bunun için de Sağlık Bakanlığı’nın harekete geçmesi gerektiğini savunan Güven, “Taşıma su ile değirmen dönmüyor. Kan bağışı konusunda daha ciddi çalışmalara ihtiyaç var. Bir donör grubu oluşturulmalıdır. Bu devlet politikası haline getirilmelidir. Bu hususta da Sağlık Bakanlığı’na büyük görev düşüyor” diye konuştu.