Özge Kizir

Milletvekili Menteş Gündüz, müzakere sürecinde yapılan açıklamaların Kıbrıs Türkünü tedirginliğe sürüklediğini kaydetti “Hiç kimse bu saatten sonra Güney Kıbrıs’ın şımarıklarını çekmez” diyen Gündüz, böyle giderse çözüm umutlarının yok olacağını ifade etti.

Bağımsız Milletvekili Menteş Gündüz, müzakere sürecinde yapılan açıklamaların Kuzey kesimi tedirginliğe sürüklediğini kaydetti. Gündüz, “Açıklamalar özellikle Kuzey tarafını çok büyük bir tedirginliğe sürüklemiştir. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın söylemiş olduğu bir şey vardır: Bu tip konular ortak açıklama isteyen konulardır, dolayısıyla çözüm süreci güven artırıcı önlemler yerine tamamen güvensizliğe yönelik önlemler şekline dönüşmeye başladı.Dolayısıyla bu şekilde giderse pek ümit görmediğimi söyleyebilirim” şeklinde konuştu.

“Hiç kimse bu saatten sonra Güney Kıbrıs’ın şımarıklarını çekmez”

Kıbrıs'ta sağlanacak çözümün, Ada karasularındaki zengin doğalgaz ve petrol yataklarının, İsrail doğalgazını Türkiye üzerinde Avrupa'ya taşıyacak olan projeye eklemleneceği belirtildi. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Gündüz, “Hiç kimse bu saatten sonra Güney Kıbrıs’ın şımarıklarını çekmez. Avrupa Birliği (AB) resmen ‘hayır’ demelerine rağmen AB’ye alması kendilerinin ne kadar şımarık bir çocuk olduklarını ortaya koydu” ifadesini kullandı.

“Hiç kimse onların şımarıklıklarından dolayı gelişmesini veya değişmesini engelleyemez”

Gündüz, sözlerine şöyle devam etti: “Fakat artık bu şımarıklarının kimsenin çekmeyeceğini bu davranışla da ortaya koymuşlardır. Hiç kimse onların şımarıklıklarından dolayı gelişmesini veya değişmesini engelleyemez. Dolayısıyla her şeyin bir yöntemi vardır. O yüzden eğer gerek bu azalan dünya nimetlerini rantabıl şekilde ortak kullanmak maksadı ile çalışmaların yapılması gerekiyor. Dolayısıyla artık infilak etmeleri gerektiğini düşünüyorum.”

“1964’te seçilmiş milletvekilimizin kaybolmasından söz etmiyorlar”

Kayıp Şahıslar Komitesi konusunda değerlendirmede bulunan Gündüz sözlerini şöyle sürdürdü: “Brüksel’e gittiğimde ‘kayıp şahıslar tabi ki önemlidir ama ne yazık ki 1964’te seçilmiş Kıbrıs Türk milletvekilimizin hiç savaş olmayan durumda ortadan kaybolmasıyla tek bir açıklama bile duymadık’ dedim.Artık bununda gündeme gelerek soruşturulması gerektiğini düşünüyorum.

“Savaş olmadan ortadan kaybolanlar var…”

Bir savaş durumunda bazı insanların ölmesi veya kaybolması gündeme geliyor ama hiç savaş olmayan durumda ortadan kaybolan ama hiç kendinden bahsedilmeyen durumlarda söz konusudur. Bunlara neden değinilmiyor doğru çok merak ediyorum.”

“Aksine daha da iyi yaşayabilmeleri için her geçen gün maddi ve manevi destekler yapılmaktadır”

Rum Çalışma Bakanlığı’nın, Rum devlet birimleri arasındaki anlaşmazlık yüzünden, onlarca kayıp kişinin yakınlarına verilecek bakım ödeneğini kesmesi konusunda değerlendirmede bulunan Gündüz, “Biz KKTC kurulduktan sonra ve öncesinde de bu tip insanlara hiçbir şekilde hayatlarını zora sokacak şeyleri yapmadık. Aksine daha da iyi yaşayabilmeleri için her geçen gün maddi ve manevi desteklerde bulunduk. Bunu kesmeleri bir politika mı, yoksa onlarda bu konuyla ilgili bazı eksiklikler görüp yada başka bir formaliteyi tamamlamayan arada kaynayanlar olup olmadığını düşünerek mi hareket ettiler bilmiyorum” ifadesini kullandı.

“GSM Hatlarının bir yasasını değiştirip getiremiyorlar”

Güven yaratıcı önlemler konusunda değerlendirmede bulunan Gündüz şunları söyledi:  “Güven yaratıcı önlemlerin yeterli olduğunu düşünmüyorum. Çünkü biz hep Kıbrıs konusunun birincil hukuk olması gerektiğini söyledik. Güven artırıcı önlemler diyoruz GSM Hatlarının bir yasasını değiştirip getiremiyorlar. Yani ben aldığım intiba şudur: Biz masadan kalkmıyoruz Birleşmiş Milletlerin 750. Maddesine bağlıyız. İki bölgeli ve iki devletli eşitliğe bağlı federasyon diyoruz. Ancak işin icraatına geldiğimiz zaman o boyutta değildik.” 

“Güzelyurt 40 sene daha bekleyecek mi?”

Gündüz, sözlerine şöyle devam etti: “Sizi ikincil hukuka atacaklar. 24 tane ülkenin sorgusuna tabi olacaksınız. Sizin yaşam standartlarınızı belirleyecek. 4 Rum 1 Türk diyorlar, bunun geçmesi durumunda Kıbrıs Türk halkının yok olmasından öte bir şey değildir diye düşünüyorum. Dolayısıyla attıkları her adım bırakın güven yaratıcı önlemleri verdikleri her karar kendi başına yaptıkları her açıklama tamamen güvensizlik yaratıcı önlemler olarak topluma yansıyor. Güzelyurt lafı geçtiği zaman ‘Güzelyurt olmazsa olmaz’ diyor. Güzelyurt 40 sene daha bekleyecek mi? Çocuk yapmayacak, ev yapmayacak veya mağara devrinde mi yaşayacak? Onu mu bekliyorlar.

“Bir taraftan insan haklarından bahsediyorlar, diğer taraftan da hayır siz duracaksınız diyorlar”

Bir taraftan insan haklarından bahsediyorlar diğer taraftan da hayır siz duracaksınız diyorlar. Kusura bakmasınlar aynısını doğalgazda da söylüyorlar. Avrupa Birliği’nin şımarık çocuğunun dizginlerini çekmedikleri sürece bana göre mevcut statüko artık bundan sonrada mevcut durum olma yönünde gidecektir diye düşünüyorum.”