Gündüzleri tarlada çalışan bir çiftçi akşamları ise yaşadığı köyde Kürtçe Rap söyleyen bir star. Henüz 23 yaşında ama kendine has söylemi ve danslarıyla köyün büyükten küçüğe gözdesi. Mardin'in Ziyaret Köyü'nde yaşayan Ahmet Yusuf Omuk, evinde kurduğu derme çatma stüdyosunda kayıt altına aldığı şarkılarıyla da sosyal paylaşım sitelerinde tık rekorları kırdı. Azimli gencin başarısı bununla da kalmadı ve yaşadığı toprakları aşarak Kürt asıllı sanatçı Rojin ile birlikte düet yaptı. Tarla ve sahne arasındaki hayat hikayesiyle şaşırtan Omuk, tek amacının ise Güneydoğu'nun sesi olmak olduğunu söyledi.

İstanbul'da çalıştığı tekstil firmasında Rap müziğinin sevilen ismi Ceza'yı dinleyerek etkilenen Mardinli Ahmet Yusuf Omuk, "ben neden yapamam?" sorusuyla yola çıktı memleketinde Kürtçe Rap olarak seslendirdiği şarkılarıyla sosyal paylaşım sitelerinde tıklanma rekorları kırdı. Gündüzleri tarlada çalışan akşamları ise yarı çalışır vaziyetteki mikrofonu ve küçük mikseriyle şarkılarını hazırlayan 23 yaşındaki gencin azmi parmak ısırttı.

Hem break dansı hem de kara mizahı temel edinen şarkılarıyla sınırları aşmayı başaran Ahmet Yusuf Omuk'un tarladan sahnelere uzanan hayat hikayesi Mardin'den 12 yıl önce göç dalgasından etkilenerek ekmek kapısı olarak geldiği İstanbul'da başlıyor. Bir tekstil fabrikasında çalıştığı ve adını bile bilmeden dinlediği Rap müziğin sevilen ismi Ceza'dan etkilendiğini söyleyen Omuk, bir süre sonra memleketine müziğe gönül vererek döner ve İstanbul'da kazandığı paralarla ilk olarak mikrofon alarak evinin bir odasını stüdyoya çevirmek için kolları sıvar.

"GARSONLUK YAPARAK MİKROFON ALDIM"

Düğün dernek gezerek cihazlar hakkında bilgi alıp daha sonra evinin bir odasının amatör bir stüdyoya çevirdiğini anlatan Omuk Kürtçe dili ve Rap müziğindeki söylem arasındaki uyumla yola çıktığını belirterek, "Kürtçe biraz hızlı bir dil, hızlı konuşulan bir dil. Rap'inde biraz hızlı olması beni çekti cezp etti. 12-13 senedir bu işlerle uğraşıyorum ne kazandıysam bu işe yatırdım. Örneğin garsonluk yaptım aldığım parayı mikrofona yatırmışımdır ki mikrofon bozuk çıkmıştır satmışımdır yenisini almışımdır. Bin bir bela, içinde kliplerimi kendim çekmişimdir zor gerçekten zor işte o zor olanını başarmak insanlara göstermek bu insanlara, bu yoklukta neler başarabileceğimi göstermek bana bir gurur veriyor hem şehrime gurur oluyor hem insanların bana bakarken ya da beni dinlerken ya da bir yerden geçerken bir kafede bir arabada şarkılarımın çaldığını duymak gerçekten güzel bir duygu. Ama iyi işler yapmaya başladım. Örneğin Rojin'in Jinua albümünden Jinua parçasıyla bir düet çalışmam olmuştu bir klip çalışması olmuştu bunun dışında son yaptığım şarklar eski sarkıllarımın kat kat üstünde" dedi.

"KÜRTÇE RAP'İ BATIYA TAŞIYACAĞIM"

Yaptığı müzikle zaman zaman eleştirildiğini de dile getiren Ahmet Yusuf Omuk, "Bazen müziğinizi anlatamıyorsunuz. Tepki alıyorsunuz Kürtçe Rap söylüyorsun, tamam iyi söylüyorsun, nakaratların güzel akışın yazın sözler iyi ama insanların şöyle tepkisi var, " iyi de anlamıyorum" İşte o zaman ben de bugün en ünlü isimler arasında yer alan Eminem ya da 50 Cent'i de anlamıyorsunuz diye yanıt veriyorum. Olay oradaki kafiyenin o müziğin akışının verdiği ruhtur. "Kürtçe ben anlamıyorum, o yüzden dinlemiyorum" diyen insan bence biraz kafatasçı bir insandır o yüzden müziği Kürtçe Rap'i bir şekilde batıya götüreceğim" dedi

"CEZA İLE DÜET YAPMAK İSTİYORUM"

Bundan sonraki amacının Kürtçe Rap ile Güneydoğu'nun sesi olmak ve batıya uzanan bir isim haline gelmek olduğunu açıklayan Omuk, tek hayalinin ise Ceza ile aynı şarkıda bir araya gelmek olduğunu belirtti. Böylece Türk ve Kürt halkı arasındaki birleşmenin en iyi müzikle sağlandığına dikkat çeken Omuk şunları söyledi: " Şuan sadece kültürüme, dilime insanıma, topluma, bölgemin insanlarına bir şeyler katmanın peşindeyim gerçek müziği gerçek hip -hop kültürünü onlara yayma peşindeyim bunu da başarırsam ne mutlu bana. Tek hayalim de günün birinde Türkçe Rap'te bir imzadır ben de Kürtçe Rap'te bir imza olmanı peşindeyim Diyerek, hedefim bir gün cezayla bir şarkıda düet yapmak O Türkçe okur ben Kürtçe kardeş iki toplumun dillerinin birleşmesi müzikler olur."

KÖYLÜLERİN DE GÖZDESİ

Tarla süren nasırlı elleri sahnede Kürtçe Rap söylemek için mikrofonla buluştuğu zaman performansıyla göz doldurduğunda Omuk'a hem köyünde hem de bölgedeki ilgi oldukça yoğun.

BESTELERİNİ İLK OLARAK BABASINA DİNLETİYOR

Tüm şarkılarının söz müziği kendisine ait olan yetenekli gencin en büyük destekçileri arasında tarlada birlikte çalıştığı 43 yaşındaki babası Mehmet Omuk. Oğlunun yaptığı müziğe pek anlam veremediğini söylese de oğlunun müzikleri ile zaman zaman coştuklarını belirterek; "Bizim gençliğimizde Müslüm Gürses Hakkı Bluut ve Orhan Gencebay'ın seslendirdiği şarkılar vardı. O tür şarkılarla bizim gençlik büyüdü. Şimdi ise oğlum Rap tarzında ben anlamasam da yaşıma uymasa da hoşuma gidiyor. Maddi desteğimiz pek yok tarlada birlikte çalışıyoruz. Evin içinde arkadaşları geliyor sesi yükseltiyor, arkadaşları geliyor biz bunları problem etmiyoruz. Hatta uyum sağlıyoruz. Yemekte bazen onunla birlikte coşuyoruz. Çünkü yıllar sonra "ben başaracaktım ama babam engel oldu" demesin. Gece geç saatlerde eve geliyor bizim gençliğimizde sabaha karşı eve gelsem ben yeni güne uyanamazdım. Arkadaş gibiyiz" diye konuştu.