Özge Kizir

Türkiye’de 7 Haziran’da gerçekleştiren genel seçimlerin ardından yaşanan belirsizlik döviz kurlarında ciddi bir yükselişe sebep olunca, dövizle borçlanan vatandaşlar büyük bir şok yaşadı. Kiraların, kredilerin ve okul ücretlerinin dövize endeksli olduğu KKTC bu durumdan çok fazla etkilenirken, vatandaşlar hükümetten dövizle ilgili bir adım beklemediklerini vurguladı. 

Konuyla ilgili olarak Haberal Kıbrıslı Gazetesi’ne konuşan Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Menteş Gündüz, dövizdeki hırçın artışla ilgili bankalarla iletişime geçtiklerini ifade etti. Bakanlar Kurulu’nda bu konuyu gündeme getirdiklerini ifade eden Gündüz, “Bu konu için bankalarla da iletişime geçtik. Ödeme süresinin uzatılması ve mevcut borçların süresini uzatarak taksitleri daha aza düşürmesi konusunda bir görüşme yaptık. Çünkü ülkede girdi ve çıktılar hep dövizle gerçekleşiyor. Türkiye neden bu kadar etkilenmiyor diye düşünülebilir fakat Türkiye genelde Türk Lirası ağırlıklı ekonomi sürdürdüğü için etkilenme daha az oluyor. Bizde birçok şey dövize endeksli, dolayısıyla bu konuda çok ciddi anlamda sıkıntı yaşıyoruz” dedi.

“Kiralar ve okul taksitleri zorluyor”

Dövizin yükselmesi konusunu Bakanlar Kurulu’nda görüştüklerini yineleyen Gündüz,  tekrar görüşmelerin olacağının mesajını verdi. “Seçime bağlı olarak ciddi anlamda bir yükseliş göstererek toplumu çok etkiledi. Yükselişte en zorlanılan kalemler, kiralar, okul taksitleri ve banka kredileri. Büyük bir ihtimalle okullar, yapsatçılar ve emlakçılarla da hep bunları gündeme getirmemiz gerekiyor” ifadesini kullanan Gündüz, “Genelde okullarda döviz yükseldiği zaman kuru aşağı çekip sabitliyorlar. Bu durum için tekrar ciddi olarak görüşmelerimizi yapacağız” şeklinde konuştu.

“Corendon Havayolları konusu gazetelerde yayınlandığı gibi değil”

Corendon Hava Yolları’nın KKTC uçuşlarını geri çekme konusunda değinen Gündüz, konunun, şirketin iddia ettiği gibi bürokrasiyle alakası olmadığını ifade etti. Gündüz bu konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Bürokrasiyle çokta alakası yoktur. Bürokrasinin normal prosedürü izlenmedi yani, normal yapılması gerektiği yoldan gidilmedi. Oluşan durum gazetelerde yayınlandığı gibi değildir. Dolayısıyla kişilerin normal prosedürleri uygulaması gerekiyor. Jasmine Court’a 10 yıllığına kiralanmıştır. Dün, bu konu için de bir görüşme yapıldı. Bu sorunların hepsiyle ilgili bilgileri toparlayıp, halka bilgi vermeyi düşünüyorum.”