Özge Kizir

Ercan Havalimanı konusunun kırılma noktası olacağını ifade eden DP-UG milletvekili Menteş Gündüz, “Meclis Araştırma Komitesi, Ercan Havalimanı konusunda soruşturma açılması taraftarıdır. Açılacak, çünkü bu komiteye ben de katıldım. Dolayısıyla yani kimse bir şeyden kaçmıyor. Ercan olayı birçok şeyin kırılmasına sebebiyet verecektir” dedi.

Demokrat Parti – Ulusal Güçler (DP-UG) Güzelyurt Milletvekili Menteş Gündüz, katıldığı televizyon programında sistem, ülke sorunları ve müzakereler konusunda değerlendirmede bulundu.

Ülkede, genel çerçeve içerisinde ciddi anlamda sistemli çalışan birimler olduğuna dikkat çeken Menteş, “bir işyerine girdiğimiz zaman bir iş talep edeceksiniz ama talep edeceğiniz işin size dönebilmesi için oradaki imkanlar yeterli midir? Bugüne kadar nasıl gelindi ve nasıl oluştu? Bugün kamunun düzenine baktığınız zaman neden kamu reformuna ihtiyaç duyuluyor? Kamunun 3’te 2’siya geçici memur ya da işçiler birliği ile yürütülüyor bu durumda yasal değildir. Fakat zaman içerisinde git gel yapılarak bu hale geldi” diye sordu. 

“Bir takım niteliklerin artırılması gerekiyor”

Çalışma sisteminde iş bilgisinin önemli olduğunu vurgulayan Gündüz şunları söyledi: “Şimdi bir takım niteliklerin artırılması ve kamu reformunun geçmesiyle kamuda çalışanların iş bilgisi olması gerekiyor. Atayacağını kişinin o iş hakkında bilgisi var ise orada hiçbir sıkıntı çekmez. Fakat hiç alakasız bu bakan veya müsteşar atarsanız ve sizin de çalışan kıdemli memurlardan daha fazla bilginiz yoksa oraya teslimsinizdir. Bugün bazı kurumlarda soruşturması süren bazı memurların hala görevde olmaları da bir başka sıkıntı.” 

“Ercan Havalimanı konusunda ilgili kişi meclis araştırma komitesinin açılması taraftarıdır”

Ercan Havalimanı konusunun kırılma noktası olacağını ifade eden Gündüz, “Meclis Araştırma Komitesi, Ercan Havalimanı konusunda ilgili kişi soruşturma açılması taraftarıdır. Açılacak, çünkü bu komiteye ben de katıldım. Dolayısıyla yani kimse bir şeyden kaçmıyor. Ercan olayı birçok şeyin kırılmasına sebebiyet verecektir. Başka bir örnek vermek gerekirse, RHA plakaları ne münasebet müsteşarların RHA plaka alması. İşi varsa kullanıp gidecek onun dışında özel işlerini yapmayacak. Ben milletvekiliyim ama RHA kullanmıyorum. Böyle bir durum dünyanın hiçbir yerinde yoktur. Ben makam aracı olması taraftarıyım ama doğru yerde, zamanda ve iş yerinde kullanmak şartıyla” dedi.

“Cumhurbaşkanı Akıncı’nın açıklaması hoşuma gitti”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından kendilerine bilgi verildiğini belirten Gündüz “Cumhurbaşkanı, son toplantıda gelip bize Kıbrıs konusunda bilgi vermişti. Ancak Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın yapmış olduğu açıklama benim hoşuma gitti” şeklinde konuştu.

“Birincil hukuk önemlidir”

Çözüm sürecindeki gidişatın iyi görünmediğine dikkat çeken Gümdüz, “Şuan ki gidişat iyi görünmüyor. Çünkü ben hep diğer programlara da çıktığımda söylüyorum. Bizim için birincil hukuk olmak çok önemlidir. Garantiler çok önemlidir ki bugün, Akıncı’nın yüzde 60’la seçilmesine rağmen hatta şunu da söyleyebilirim çözüm isteyenlerin çoğunluğu Türkiye’nin garantörlüğünün devam etmesi taraftarıdırlar. Dolayısıyla birincil hukuk önemlidir. İki bölgeli ve siyasal eşitliğe dayalı bir federasyondur istenen. Bu federasyon oluşurken de, oluşturucu devletler otomatik olarak kendini bir şekilde imza koyarak dönüşecekler”  ifadesini kullandı.

“İyimserliğim biraz azaldı”

Rum tarafının çözüm algısının iki bölgeli toplum temelinde olmadığını belirten Gündüz, “Ben burada tek bir fark görüyorum. Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Mehmet Ali Talat ve eski Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu eski dönemlerde KKTC vardır diyor. Akıncı da KKTC’nin cumhurbaşkanıyım ama federal cumhuriyet oluşmasına dönüşecek diyor. Yani 3 liderin de konuştuğu şey aynıdır. Dolayısıyla Kıbrıs konusunda temkinliyim, iyimserliğim biraz azaldı” dedi.

“Cengiz Topel kapatılmayacak”

Güzelyurt bölgesinin sorunlarından da söz eden Gündüz şöyle konuştu: 

“Güzelyurt’a yapılacak hastanenin parası yaklaşık 34 milyon TL’dir. Tabi herkes Lefke Bölgesindeki Cengiz Topel Hastanesi’nin kapatılacağından bahsediyor. Kesinlikle öyle bir şey olmayacağına, hatta sivil toplum örgütlerine kapatılması yönünde değil de bunun daha da iyileştirilmesi yönünde baskı yapmamız gerektiğine inanıyorum. Eğer biz dünya ve Avrupa Birliği ile uyumlaşacaksak bunu yapmamız gerekiyor. Diğer bir konu ise Fikri Orakçıoğlu’nun bir otopsi raporunu çıkarıp veremememiz. Nasıl bir şey anlamadım. Bir yetkili olarak çıkıp da bir milletvekili olarak söylediğimizde insanlar bizi bunlar bize yardım etmez diye düşünürler. Baktığınız zaman ise bir yetkilinin ağzından duymak istiyor.

“Ailesinin tepkisi aslında bakanlığa veya devlete değildir”

Orakçıoğlu’nun ailesinin tepkisi aslında bakanlığa veya devlete değildir. Devletin görevi burada aradaki bağı kurmaktır. Yani vatandaş bunu alamayacağına göre bu görevi senin yapman gerekiyor. O gün eyleme ben de katıldım ve şunu söyledim: Bir şeyin huzur bulabilmesi için sonuçlandırılması gerekir.”