Özge KİZİR

TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ankara’da Sibel Siber başkanlığındaki Meclis heyetiyle görüşmesinde KKTC’deki vatandaşlıklar konusunda adım atılması yönündeki tavsiyesi, birçok kesim tarafından memnuniyetle karşılandı. 

Vatandaşlık konusunu Haberal Kıbrıslı gazetesine değerlendiren milletvekilleri, temel düşüncenin insan hakları olduğunu ve yasa tasarısının bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

Gündüz: “Biz de aynı şeyleri söylüyoruz”

Demokrat Parti – Ulusal Güçler (DP-UG) Milletvekili Menteş Gündüz, Haberal Kıbrıslı Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, “Bu konuda fikir sahibi olmak için illa Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanının bir şey söylemesine gerek yok. Biz de aynı şeyleri söylüyoruz. Senin yasanın gereğine göre 5 yıl sonra burada kalan insanlar vatandaşlığa müracaat etme hakkını elde ediyorsa ve bu 5 yıldan sonra burada yaşıyorsa, buraya geldiği zamanki yaşıyla şu an torun torba sahibi olan insanlar hala daha burada vatandaş olamıyorsa, bu işte bir terslik olduğu anlamına geliyor” dedi. 

“Yurttaşlık Yasası’yla beyaz kimlik örtüşmüyor”

Yurttaşlık Yasası ve Beyaz Kimlik olayının birbiriyle örtüşmediğine dikkat çeken Gündüz, “Buna bağlı olarak Yurttaşlık Yasası ve Beyaz Kimlik durumu ortaya çıkardılar. Ancak bunlar birbiriyle örtüşmüyor. Çünkü beyaz kimlik konusunda haklarının ne olacağını veya ne olmayacağını bilmiyorlar. Hala daha oturtmaya ve yurttaşlık yasasıyla ilişkilendirmeye çalışıyorlar. Dolayısıyla bizim buradaki temel düşüncemiz insan profilidir. Bu konu ile ilgili cezaya düşmüş, ailesinden ayrı kalmış, burada doğup da 18 yaşından sonra yurt dışına gidip de çıkartılan insanlar vardır. Bugün dünyada mülteci olaylarına baktığınız zaman, insanlara sahip çıkma olgusu ön plandadır. Dolayısıyla burada bizim memleketimizde olan insanlar bölünüp parçalanıyorsa ve bizim niyetimiz de bunları birleştirmekse, o olması gerekir düşünüyorum” ifadesini kullandı.

“İnsan Haklarına aykırı bir durumdur”

Gündüz, sözlerine şöyle devam etti: 

“Bugün bakıyorsunuz bir anlaşma söz konusu olduğu zaman 4’e 1 ortaya konuluyor. ‘4 Rum 1 Türk’ diye söyleniyor. 4 tane Rum çocuğu doğacak, 1 tane biz mi doğuracağız? İnsan haklarına aykırı bir durumdur. Bununla beraber biz burada insan hakları yasalarını meclisimize kabul ettik. Dolayısıyla Recep Tayyip Erdoğan’a da teşekkür ederim. Ama zaten o söylemeden önce biz aynı şeyleri savunduğumuz için de, doğruları söylediğini bir kez daha teyit etti. İnşallah diğerleri bu olgudan hareket ederek gereğini yaparlar.”

Gürçağ: “Yurttaşlık Yasa Tasarısı zaten Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi’nin gündemindedir”

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili İzlem Gürçağ, vatandaş yapmama gibi bir durumun kesinlikle söz konusu olmadığını belirtti. Gürçağ, “Yurttaşlık yasa tasarısı zaten Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi’nin gündemindedir. Daimi ikamet izni halk arasında Beyaz Kimlik olarak zaten çıktı. Yurttaşlık Yasası da görüşülüp, o da yaşama geçirilecektir. Hiçbir şekilde vatandaşlık yapılmayacak diye bir duruşumuz söz konusu bile olamaz” dedi.

“Nereye gitseniz zaten sizden belli başlı kriterler istenir”

Vatandaşlık alma durumunda sorun çıkmayacağını ifade eden Gürçağ, “Sorun çıkmaz. Orada aranan kıstaslar vardır. Şu an itibariyle aranan aralıksız mühürlerin mevcudiyetidir. Nereye gitseniz zaten sizden belli başlı kriterler istenir. O kriterlere sahipseniz, hiç kimse size bilinçli bir şekilde engel olmaz. Bugün 12 aralıksız mührü olan 300’ü aşkın vatandaşımız KKTC kimliğine sahip olmuşlardır. O zaman dilimi dolduran, istenen ardışık mühür sayısına sahip olan arkadaşlarımız da KKTC kimliğini almaya devam ediyorlar” şeklinde konuştu.

Berova: “Vatandaşlık konusu seçildiğimiz dönemden itibaren başlayıp konuşulan bir konudur”

Demokrat Parti – Ulusal Güçler (DP-UG) Milletvekili Özdemir Berova, “Vatandaşlık konusu bizim de ülke gündeminde ilk seçildiğimiz dönemden itibaren başlayıp konuşulan bir konudur. Bu bağlamda bakıldığı zaman bir önceki hükümet olsun ve bu hükümet olsun, meclise 3 tane yasa tasarısı aktarıldı. Bir tanesi daimi ikamet iznini düzenleyen yasa tasarıdır. Bir tanesi yabancıların çalışmasıyla ilgili olan bir yasa tasarısı, bir tanesi de vatandaşlık yasa tasarısıdır” ifadesini kullandı.

 “Tartışmalı maddeler içermesine rağmen biz bunların komisyon safhasında görüşülüp bir karara bağlanması taraftarıyız”

Hükümetin irade göstererek yasa tasarısını yasalaştırması gerektiğine dikkat çeken Berova söyle konuştu: 

“Meclis, Vatandaşlık Yasası’nı görüşemeyip yasallaştıramadığından dolayı, DP-UG olarak tartışmalı maddeler de içermesine rağmen biz bunların komisyon safhasında görüşülüp bir karar bağlanması taraftarıyız. Çünkü eğer siz bu yasa tasarısını gündeme almazsanız, görüşüp de yasallaştırma süreci içerisine gitmezseniz. Zaman su gibi akıp geçiyor. Böylelikle bu işten kendini mağdur hisseden insanların isyanı ortaya çıkıyor. Bu isyan da tabii ki birçok kişinin bilgisine getirildiği gibi Türkiye’nin yetkili mercilerinde birçok kişinin bilgisine getiriliyor. Fakat burada yapılması gereken unsur, hükümetin yani mecliste çoğunluğu oluşturan iradenin, irade göstererek bu yasa tasarısını mecliste görüşmesi ve bunun bir an önce yasallaşmasını sağlamaktır.” 

“Bu yasa tasarısı biran önce yasallaşmalıdır”

Yasa hayata geçtikten sonra belirsizliğin ortadan kalkacağını vurgulayan Berova sözlerini şöyle tamamladı: 

“Böylelikle bu tür konuşmalar gündemden düşecektir. Bu süreç içerisinde biz belki bazı maddelerine uygun, bazı maddelerine ise belki şiddetle karşı çıkacağız. Bu ayrı bir konudur, ama sonuçta iradeyi ortaya koyan hükümettir. Sözde ‘reform hükümeti’ olarak addedilen bu hükümet, 39 milletvekiline sahip geniş tabanlı bir hükümettir. Yani meclisin neredeyse 4’te 3’üne yakın temsiliyeti olan bir hükümettir. Bu hükümeti oluşturan partilerin iradesinin, bu yasa tasarısının bir an önce meclis komitesinde görüşülmesini sağlaması icap eder. Bu yasa tasarısı bir an önce yasalaşmalıdır. Yasalaştığı zamanda artık bu tartışmalar ortadan kalkacaktır.”