Türkiye’de 1 Kasım Milletvekili Genel Seçimi nedeniyle yaz saati uygulamasının sona ereceği tarih, 25 Ekim’den 8 Kasım’a ertelendi.

Alınan bilgiye göre, yaz saati uygulamasının sona erdirilmesinin ertelenmesine yönelik düzenleme, TC Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun’un imzasıyla Başbakanlığa gönderildi. Bakanlar Kurulu tarafından da onaylanan erteleme kararı, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecek.

Bakanlar Kurulu kararıyla yaz saati uygulaması kapsamında gün ışığından daha fazla yararlanmak ve elektrik tasarrufu için saatler 29 Mart’ta 03.00’ten itibaren 1 saat ileri alınmıştı. Bu karara göre, 25 Ekim’de yaz saati uygulamasının sona ermesi ve saatlerin 04.00’ten itibaren 1 saat geri alınması gerekiyordu.

Yapılan yeni düzenleme doğrultusunda, bu yıl yaz saati uygulaması 1 Kasım’da yapılacak genel seçimler nedeniyle 8 Kasım’da sona erecek ve saatler 04.00’ten 03.00’e alınacak.

saat1.jpg

2011’DE DE BENZER BİR UYGULAMA YAPILDI

2011 yılında da benzer bir uygulama olmuş Kuzey yarım kürede uygulanan yaz saati uygulamasının Türkiye ve KKTC’de bir gün ertelenmesi karara bağlanmıştı. Kuzey ve güney Kıbrıs’ta oluşan saat farkı kamuoyu tarafından espri konusu olmuştu. Vatandaşlar Kıbrıs’ın güneyine gidip geri döndüklerinde “1 saat yaşlandık ve sonrasında yeniden gençleştik” yorumlarını yapmıştı.

BİZDE DE UYGULAMA DEĞİŞMEYECEK

İleri saat uygulaması ülkemizde Başbakanlık tarafından hazırlanan genelge ile duyuruluyor. Türkiye’de uygulamadaki değişikliğin ülkemizde de aynen uygulanacağı tahmin ediliyor. Yaz saati uygulaması ilkbaharda başlıyor ve sonbaharın ortasında bitiyor. Böylece 7 ay süresince ileri saat uygulaması yapılıyor. Saat değişiminden beklenen fayda ve tasarruf yaz saati uygulamasında gerçekleşiyor. Bütün bu değişimler, AB’deki saat düzenlemesine paralel yapılıyor. Fakat Türkiye ile Kuzey Kıbrıs’ın gerek hava ulaşımı gerekse bankacılık sistemlerindeki yakın ilişki nedeniyle uygulamanın yeni saat uygulamasına 2 hafta rötarlı girmemiz bekleniyor.

RUM BASINI’DA KONUYU İŞLEDİ

Rum gazetelerinde Alithia “Bir Günlük Saat Farkı” başlığı altında verdiği haberinde; 2011 yılına kadar ilk kez Kıbrıs’ın Güneyinde ve Kuzeyinde yaşayanların saatleri arasında bir saatlik fark meydana geldiğini kaydetmişti. Gazete, Türkiye’de üniversite sınavlarının olmasından ötürü yaz saati uygulamasına bir gün geç başlandığını, yöntemin KKTC’de de uygulandığını vurgulamıştı. Simerini ise haberi “İşgal Bölgelerinde Saat Bugün Değişti” başlığı altında yansıtmıştı.