Nikolaos Stelya

Laiki Bankası’nda bulunan Yunan tahvillerinde kesintiye gidilmesi nedeniyle büyük kayba maruz kaldığını savunan Kıbrıslı Rumlar ve Yunanistan davalık oldu.

Yunanistan ile Kıbrıs Rum Kesimi arasında tahvillerin korunmasını öngören anlaşmaya rağmen, Yunanistan Kıbrıs’ın karşı karşıya kaldığı büyük zararı karşılamak için bugüne dek hiçbir adım atmadı. Bu durumu dikkate alan Kıbrıslı Rumlar, Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıklarının Çözüm Merkezi'ne (ICSID) başvurdu.
Güney Kıbrıs’ta, iflasın eşiğindeki Yunanistan’dan 4 milyar euro’luk (yaklaşık 13 miyar 520 milyon Türk lirası) tazminat talep ediyor.

Güney Kıbrıs’ta 2013 yılında kepenklerini indiren Laiki Bankası; günümüzde devlet tarafından yönetiliyor.

ANASTASİADİS’İN İNSİYATİFİ

Sputnik’in ulaştığı son bilgiler, Kıbrıs Rum Yönetimi’nin bu son adımının Rum lider Nikos Anastasiadis’in onayını aldıktan sonra atıldığını gösteriyor. Başvuruyu onaylayan isim ise Rum Maliye Bakanı Haris Yeorgiadis.

GELİŞMENİN SİYASİ BOYUTLARI

Yunanistan’ın böylesi zor bir dönemdeyken, ülkeyle tarihi bağları olan Kıbrıs Rum Yönetimi’nin attığı bu adım Yunan hükümetini rahatsız etti. Rumların bu yeni adımdan birkaç ay önce, eski Yunanistan Maliye Bakanı Yannis Varufakis de tarihi öneme sahip AB zirvelerinde Güney Kıbrıs’ın ülkesini kaderine terk ettiğini savunmuştu.

Öte yandan, bu gelişme Kıbrıs sorununda önemli gelişmelerin yaşandığı bir sürece de denk geldi. Güney Kıbrıs ile Yunanistan arasındaki bu irtifa kaybının Kıbrıs sorununu etkileyip etkilemeyeceği Atina’da merakla bekleniyor. (Sputnik News)