Haluk DOĞANDOR

Beyarmudu Beldesi’ne Güney Kıbrıs’tan gelen elektrik akımının, 25 Eylül Perşembe akşamı birden bire kesilerek KIB-TEK tarafından elektrik verilmesine belde halkından büyük tepki var. Beyarmudu Belediye Başkanı İlker Edip, Beyarmudu Muhtarı Mustafa Tan ve Beyarmudu halkının haberinin dahi olmadığı olay sonrasında halk, kendilerini hiçe saydığı gerekçesiyle hükümete tepki gösterdi. Elektriğin Kuzey’den verilmeye başlanmasıyla voltaj düşüklüğü yaşandığını belirten halk, çok sayıda ev aleti ve esnafın kullandığı elektrikli cihazların yandığını söyledi. Elektrik akımının KIB-TEK tarafından sağlanmasından sonra her gün sıklıkla elektrik kesintilerinin yaşandığına dikkat çeken Beyarmudu halkı, “hükümetin amacının ne olduğunu anlayamadık” dedi.

“40 yıldır sorunsuz kullandık”

40 yıldır Güney’den kullandıkları elektriklerinin hiç kesilmediğini, elektrik kesileceği zaman ise 72 saat önceden Rum yönetiminin muhtar vasıtasıyla, ne kadar süreli elektrik kesintisi uygulanacağını bildirdiğini ifade eden vatandaşlar, “KIB-TEK tarafından elektrik istemiyoruz. Biz Güney’in elektriğini istiyoruz. En azından yönetimde bir ciddiyet var” dedi.

Hükümet bizi cezalandırıyor

Cihazlarının yandığını, makinelerin düşük voltaj yüzünden çalışmadığını belirten halk ve esnaf “Zararımızı kim karşılayacak?” diye sordu. 40 yıldır sorunsuz kullandıkları elektriğin bir gecede kendilerine dahi haber verilmeden değiştirilmesini “anlamlı” bulduklarını söyleyen Beyarmudu halkı, “Hükümet herhalde bizi cezalandırıyor” diye sitem etti.

Başbakan açıklasın

Vatandaşlar elektriğin 40 yıldır Güney’den gelmesine karşın faturaların KIB-TEK tarafından hazırlandığını, KIB-TEK’in üretmediği elektriğin ücretlerini yıllardır Beyarmudu halkından aldığını söyledi. Üretmediği elektriğin parasını toplayan KIB-TEK’in neden birdenbire böyle bir uygulamaya girdiğini çözemediklerini söyleyen Beyarmudu halkı, bunun açıklamasını Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’ndan beklediklerini ifade etti.

Beyarmudu belediye Başkanı İlker Edip yurtdışında olduğu bir sırada yapılan bu işlemi ve bilgilendirilmemesinin maksatlı olduğu düşüncesiyle şunları ifade etti:

 Beyarmudu halkını cezalandırıyorlar

“Ben elektrik olayını yurtdışında bulunduğum sırada Beyarmudu Muhtarının beni araması ile öğrendim. Biz Beyarmudu halkı olarak hizmet bekliyoruz. Elektriğin şuradan veya buradan gelmesi önemli değil. Yıllarca KIB-TEK vermediği hizmetin parasını bizden almıştır. Bizim istediğimiz, sadece hizmet almaktır. Ancak Perşembe gününden itibaren her gün olmak üzere günde birkaç kere elektrikler kesildi. Sadece elektrik değil, voltajın düşük olması sebebiyle cihazlar zarar gördü. Ben Beyarmudu halkının hükümet tarafından cezalandırıldığı düşüncesiyle Savcılık makamını göreve davet ediyorum. Çünkü Beyarmudu halkı olarak bugüne kadar faturalarımızı tamam ödememize rağmen, ne yazık ki vermedikleri hizmetten dolayı bunun karşılığını alan kurumun yaptığı işlemin yasallığı konusunda soruşturma açılmasını talep ediyorum.”

Beyarmudu Muhtarı Mustafa Tan, KIB-TEK’in kimseye haber vermeden böyle bir uygulamaya gitmesini yadırgadığını belirterek olaylara anlam veremediğini söyledi. Tan, halkın olanları bilmek ve tedbir almak konusunda ihmal edildiğini söyledi.

Mustafa EFENDİOĞLU: “Perşembe gününden itibaren elektriklerin düzensiz hareketi ve voltaj düşüklüğü aletlerde arızaya yol açtı. Bizim yazar kasamız aynı gün bozularak devre dışı kaldı. Ertesi gün de bir buzluğumuzun motoru yandı. Biz elektriği Güney’den alırken bize 72 saat önceden bildirirlerdi ve ne zaman geleceği konusunda da aydınlatırlardı.”

Ergün KARABIYIKLI: “Bir haftadır açıkça rezaletleri yaşıyoruz. Her gün elektrik kesintisi olur mu? Kendi başlarına gizlice bir iş yaptılar ve gittiler. Ne muhtarın, ne de Belediye başkanının haberi yok.”

Cenay ESKİMUHTAROĞLU: “Geçtiğimiz Perşembe günü elektriklerimizin bir saat süren kesintisinden sonra elektriğin KIB-TEK’e bağlandığı oldu. Elektrik kurumundan konuştuğum Tuluy Kalyoncu bana KIB-TEK’e bağlandığımızı teyit etti. Ancak yapılan işlemin kim tarafından ve neden yapıldığını sorduğumda, bilgi sahibi olmadığını ifade etti. Birileri birden karar verdi ve bu düzensizliği yarattı.”

Ahmet YALINCA: “Devlet kurmak karagözlük değildir. Artık biraz ciddi olsunlar. Ben sigortacıyım ve tüm bilgisayarlar düzensiz elektrik yüzünden yandı. Ben de şimdi koşturup parça ararım.”

Sevilay KASAPOĞLU: “Bu yapılan uygulamadan zarar görmeye başladık ve hiç memnun değiliz. Ben bu sabah geldim, zeytinli hamurumu yaptım mayalamaya bıraktım, müşteri de kapıda beklerdi. Tam fırına attığımda elektrikler gitti. Benim hamur da ziyan oldu, müşteriler de dükkânı terk etti. Biz hangi çağda yaşıyoruz artık.”

Tamer KASAPOĞLU: “Bu olay Beyarmudu için yaşanılacak bir olay değil. Bizim elektriğimiz Güney’den geldiğinden biz hiç mağduriyet yaşamadık. Ancak bir haftadır elektrikte rezilliği yaşamaya başladık.”

Yıldız AKSAL: “Bize hiç haber verilmeden ve bizim önlem almamız sağlanmadan böyle bir işe kalkışmaları hiç doğru değil. Evdeki elektrikli cihazlarımız hasar görmeye başladı.”

Fevzi TAN: “Ben lastik ve traktör tamiratı ile uğraşırım. Perşembe gününden itibaren, daha sonrası akşamüstünden sonra, İngiliz’den gelen hatlar kesildi KIB-TEK’e bağladılar. Benim işim hep makineyle; elektrik düzenli olmazsa benim makineler çalışmaz. O günden sonra da bu böyle oldu.”

Osman KARAOĞULLARI: “Bu iş olduğunda köy halkına hiç haber vermediler. Benim bile üç gün sonra haberim oldu. Makinelerimiz 230 volt ile çalışmasına rağmen voltajı ölçtüğümüzde 208 gösterdi. Bu düşük voltaj, hem makineleri çalıştırmaz hem de yanmasına sebep olur.”

Ahmet KARABULUT: “Ansızın elektrikler kesilmeye başladı. Tam çalışırken habersiz elektrikler gidiyor. Dükkân floresan lamba ile dolu, onlar da düşük voltajla katiyen çalışmaz. Artık bundan sonra sistemimizi gözden geçireceğiz galiba. İsmet Akim zarar gören mallarımızı tazmin edecek herhalde.”

Mehmet TAN: “Benim esas mesleğim elektrikçiliktir. Akımı KIB-TEK’ten vermeye başlayınca bizim makineler SOS vermeye başladı. Bizim komşu marangozun bir makinesi yandı voltaj düşüklüğünden.”

 Soyer KARABIYIKLI: “Tamam KIB-TEK’e bağladılar; bu kararı alırken hazırlık yaptılar mı? Bu köyün çektiği elektrik gücü nedir? Mevcut hatlar kaldırır mı? Bu soruların cevabını bulmadan ve hazırlık yapmadan bu işe girerlerse sonu böyle olur.”

Memduh ZORT: “Bizi KIB-TEK’e bağladılar ve biz bir senede yaşamadığımız kesintiyi bir haftada yaşadık.”

Toner KORKMAZHAN: “Köyümüz için hiç de iyi olmadı. Günde üç kez elektrik kesintisi yaşamaya başladık. Perşembe günü başlayan bu olayın ardından su kuyumuzda bulunan dalgıcımız düşük voltajdan dolayı yandı. Şimdi tamiratla uğraşmaya başladık.”

Ahmet ZORT: “Bizim de faks makinemiz voltaj düşüklüğünden yandı. Biz bundan sonra artık bu kesintilere alışacağız galiba. Şimdiye kadar hiçbir sıkıntımız olmazdı. Elektrik kesileceği zaman Rum bize 72 saat öncesinden uyarı yapardı.”

Demet KARABIYIKLI: “Bizim de marketimiz var. Her gün markette elektrikle işimizi yaparız. Birçok buzlukta sorunlar çıkmaya başladı. Sabah dükkâna bir girdik, bazı buzluklar cereyanın voltajı yüzünden sallanmaya başladı ve soğutmadı. İşin kötüsü bu işi yaparken kimseyi haberdar da etmediler.”

Kamuran DALCI: “Bizim marangozhane perişan oldu. Müşteriler bekler biz iş yapamayız. Makineler düşük voltajdan çalışmıyor. Önemli bir makinemizin elektrik voltajından beyni yandı, parça gelene kadar makine iş yapamayacak. Bu kabul edilebilir değil, nasıl bir iş yaparlar anlayamıyoruz, açıkça sorumsuzluk.”