Hakan Yıldırım

Başkent Lefkoşa’ya bağlı Güngör Köyü yakınlarında kelimenin tam anlamıyla bir çevre felaketi yaşanıyor. Bir tarafta taş ocakları, diğer tarafta Güngör çöplüğü olan köydeki diğer önemli bir sorun da yolun kenarına atılan hayvanların iç organları. Sorumsuz kişi ve kuruluşlar tarafından yolun kenarına atılan kesilmiş hayvan leşleri, iç organları hem çevre hem de sağlık açısından büyük tehlike oluşturuyor.

İddialara göre, tüm şikayetlere rağmen bu felaket karşısında ne Çevre Dairesi ne de Belediye yetkilileri kılını kıpırdatmıyor. Yaşadıkları çaresizliği Diyalog muhabirine anlatan bölge sakinleri; “Yolun hemen kenarında ne arasanız var. Burası mikrop yuvasına döndü. Bağırsaklar, tavuk kafa ve ayakları, hayvan derileri ve dahası. Defalarca şikayette bulunmamıza rağmen yetkililer bölgeye uğramadı bile” diyerek tepkilerini seslendirdi.

Güngör sakinleri ne dedi…

Ayhan  Karakaş: 

Çevredeki pisliklerin Bakanlar Kurulu izniyle yapıldığı söyleniyor. Herkese bilgi verdik ama bize söylenen birkaç ay beklememiz istendi. Ama aylar geçmesine rağmen bir değişiklik yapılmadı. Hayvanlar gelip bunları yiyor. Korkumuz bu hastalık köye taşınacak. Ne yapacağımızı bilmiyoruz.

Cengiz Başsın: 

10 yıldır Güngör’de oturuyorum. Böyle bir şey görülmedi. İlgili makamlara ilettik ses yok. Bütün köpekler köyün içine geliyor ve gelen köpekler bizim hayvanlara saldırdı. Ne yapalım o bölgeyi kapatalım mı? İlgili Makamlar gereğini yapsınlar.

Safiye Fener:

Biz bu durumdan rahatsız oluyoruz. Devlet makamları artık sesimizi duysun. Tüm Bakanlıklara aktarıldı, gereken yapılacak dendi ancak daha beter oldu. Burası tamamen çöp yatağı. Bu köylüye sağlık sorunu yaratıyor. Ben hasta oldum. Sineklerden kaynaklandığını söyledi doktor. Leşler ve sineklerden bu lekelerin olduğu söylendi. Ne yapacağımızı bilmiyoruz.

Cengiz Gürdağ:

Ben bu yolu her gün kullanıyorum. Çevre dairesine ihbarda bulundum. “Tamam ilgileneceğiz” cevabını aldım ama kimse ilgilenmedi. Bana dönüş yaptılar ve benden ifade vermemi istediler. Gidip bakmak yerine sadece ifade istiyorlar. Bu olayı çözmesi gerekirdi ama olmadı ve aylardır bu kötü durum devam ediyor. Zaman zaman çukur kazıyorlar ve içine bu pislikleri döküyorlar ama bir şey değişmiyor.

Foto: Abdullah Suiçmez