Ceren ERCİH 

Güngördü, İmar planı emirnamelerinde düzenlenmeye ihtiyaç olduğuna, bu düzenlemeler ile şehir içerisindeki pek çok sorunun da çözülebileceğine dikkat çekti. İmar Planları ile yatırımcının da rahatlayıp bir düzenlemeye kavuşacağına inanan Güngördü, 6 katlı yapacağı bina bir gecede 2 kata düşürülemeyecek yatırımcı o arsada ne yapacağını bilecek şeklinde açıklamalarda bulundu. 

“EMİRNAMELERDE YENİ BİR DÜZENLEMEYE İHTİYAÇ VAR” 

Güngördü, imar planına geçiş sürecinde bazı emirnamelerde yeni bir düzenlemeye ihtiyaç olduğuna işaret etti ve şunları kaydetti; “Şu anda 10 kat yapılabilecek bazı arsalar var. 10 katın dışında da 6 katlılar yoğunlukta. Mayıs başına kadar 10 katlı bina izni alan şehircilikten 20 bina 6 bina alanın 104 bina izni var. Biz kentini genelinde acaba ne kadar boş arsa var diye düşünüyoruz. 

Bunları tartışırken ve imarname de kısıtlama değil ama bir düzenlemeye ihtiyaç var. Eğer biz planda 6 kat göreceksek 10 katlılarda ısrar etmemizin bir manası yoktur. Aksi halde biz 6 kata düşüremeyiz. Dolayısıyla bu ara süreç bizim için çok önemli. İmar planına geçiş sürecinde emirnamelerde yeni bir düzenlemeye ihtiyaç var diyorum.” 

“1990’LARDA BU İMAR PLANINI YAPMIŞ OLSAYDIK KENT İÇİNDEKİ BAZI SIKINTILAR ÖNLENEBİLİRDİ” 

İmar Planı’nın daha önceki yıllarda yapılmış olsaydı bunların günümüzde sorun olarak karşılarına çıkmayacağına dikkat çeken Güngördü, “1990’larda bu imar planını yapmış olsaydık bu tartışmalar olmayacaktı. Bir de kendi kendimizi bakanlık, belediye olarak eleştirmesini bilmeliyiz. Yeni çevre yolunda bazı arazileri devlet önceden istimlak edebilir, tapu vermeyebilir ya da satın alınabilirdi. 

Kamusal bazı fonksiyonlar kentin dışına taşınabilir dolayısıyla kent içindeki bazı sıkıntılar önlenebilirdi” dedi ve belediye olarak işlerin maddi boyutuna da katkı da bulunmak zorunda olduklarını şu sözlerle kaydetti; “Bu işler tabi ki para ile olacak biz de belediye olarak yoluna, su kaynağına, ışığına, suyuna yardım edelim.” 

“BU MAĞAZALAR GİRNE’YE YAKIŞMIYOR” 

“Bu defa toplum olarak biz Girnelileri arkamıza alacağız ve Vakıflar İdaresi ile konuşarak Beycan mağazalarının yerini konuşacağız. ‘Bu mağazalar Girne’ye yakışmaz, gelin bu insanları da uygun bir şekilde çözümleyelim’ diyeceğiz” şeklinde konuşan Güngördü, şöyle dedi: 

“DÜZENLEME KENTTEKİ SORUNLARI ÇÖZECEK” 

“İmar değişikliğine, emirname değişliğine karşı olanlar da var. Ama şunu diyorum bizim bazı kısıtlamalardan korkmamamız lazım. Biz Girne’nin değerini bugünden yarına taşıyabilmemiz için bazı düzenlemelerden korkmamalıyız. Düzenleme bize kentte var olan trafik sorununu, var olan insan yoğunluğu sorununu, var olan alt yapı sorununu, var olan içme suyu sorununu doğru çözecek. Dolayısıyla bir düzenlemeye ihtiyaç var. “ 

“İMAR PLANI’NDA TRAFİĞİ DE DÜZENLEYECEĞİZ” 

İmar Planı’nda şehirde yaşanan trafik sorununa da bir çözüm bulunacağına dikkat çeken Güngördü; “ İmar Planı’nda trafiği de düzenleyeceğiz. Otopark alanları, yürüyüş alanları, eğer uygun görülürse bisiklet alanları, yol kenarlarında nerelere park edebiliriz diye bunlarda düzenlenecek. Belediye olarak İmar Planı’nın mutfağında olursak, yerel yönetimin temsilcisi olarak bunu yapabilirsek, bunları ortaya koyacağız” şeklinde konuştu. 

“PLAN YATIRIMCIYA BİR İSTİKRAR GETİRECEK” 

İmar Planına en çok yatırımcının destek vermesi gerektiğine dikkat çeken Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü keyfi yaptırımların son bulacağına dikkat çekti ve sözlerini şöyle tamamladı; “İmar Planı ile yatırımcı için de bir istikrar olacağına inanıyoruz. 

Yatırımcı bir arsa alırsa kaç katlı bina yapabileceğini bilecek. Yapacağı bina bir gece de 6 kattan 2 kata inmeyecek. Yatırımcının da her yerde her istediği binayı yapamaması gerekir. Bilecek ki kentin genelinde bir düzenleme yapılacak ve plan yatırımcıya bir istikrar getirecek.”