Suna ERDEN 

Asrın projesi adı altında Türkiye’den KKTC’ye getirilen suda‘ yönetim kimde olacak’ konusu bir türlü netleşemedi. 

Suyun işletme kısmına talip olan ve bu nedenle “KKTC Belediyeleri Su ve Kanalizasyon İşletmeleri’ni (BESKİ) kuran belediyeler, suyun yönetiminde rol almak isterken, Türkiye tarafından hazırlanan protokolde ise geçici süre ile suyun idaresinin Türkiye Devlet Su İşleri’nde olması ve bu süreçte istenirse özel bir şirketle hareket etmesi planlanıyor. Hazırlanan protokolden önceki gün haberdar olan belediyeler, buna karşı çıkarken, Star Kıbrıs’a konuşan Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, belediyelerin bunu kabul etmesinin mümkün olmadığını söyledi. 

Güngördü, Türkiye tarafından bir protokol gönderildiğini, protokolden önceki gün haberleri olduğunu ifade etti. Belediye Başkanlarının geçmişte yaptığı hatalar yüzünden Türkiye’nin endişe taşıdığını kaydeden Güngördü, geçmiş yıllarda suyun tahsilatı konusunda rahat davranıldığını, popülist yaklaşımlardan dolayı tahsilatların yapılmadığını, TC yetkililerinin de bu konuda ‘20 yıldır su konusunda başarılı olamadınız” şeklinde endişelerini kendilerine aktardığını söyledi. Güngördü, “Notumuz kırık, Türkiye’nin endişesi var. Ancak geçmişe çizgi çekip her şeyi düzeltebiliriz” ifadelerini kullandı. 

YÖNETİME DEĞİL, İŞLETMEYE TALİBİZ 

Güngördü, belediyelerin suyun yönetimine değil, işletmesine talip olduğunu ifade ederek, suyu devletler yönetir. Biz Suyun işletilmesine talibiz” dedi. 

Güngördü şunları söyledi: “Türkiye’den su yola çıktı, Geçitköy barajına girdi. Biz, suyun Geçitköy barajından belediye depolarına geldiği sürece değil, depolardan dağıtım ve tahsilat kısmını devralmak istiyoruz. Depolara gelinceye kadar ki süreçte devlet rol oynasın. Sonrasını belediyeler yapsın. Devlet bize bir fiyat versin. Biz de isale hatlarımızla, taşıyıcı borularımızla abonelere suyumuzu ulaştıralım. Maliyetlerimizi de hesaplayıp devlete ödeme yapalım.” 

HABERİMİZ DAHİ YOKTU, MECLİSTE ÖĞRENDİK 

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, Beski Yönetim Kurulu’nun önceki gün toplantı gerçekleştirdiğini ve her ne olursa olsun suyun idaresinde belediyelerin aktif rol alması yönünde ortak görüşe vardıklarını ifade etti. 

Güngördü, toplantı sonrası son gelişmeleri almak için bütçe görüşmeleri için Meclis Genel Kurulu’nda bulunan Başbakan Ömer Kalyoncu’yu ziyaret ettiklerini ve Türkiye’den gönderilen protokolden orda haberdar olduklarını ifade ederek şunları dile getirdi: “Başbakan bize protokolden birkaç madde okudu. Okuduğu maddeler arasında geçici süre ile suyun idaresinin Türkiye Devlet Su İşleri’nde olması ve bu süreçte istenirse özel bir şirketle hareket etmesi yer alıyordu. Biz belediyeler olarak bunu asla kabul edemeyeceğimiz söyledik .” 

Güngördü, Başbakan Kalyoncu’nun ise görüşmelerin devam ettiğine ve iki gün sonra yeniden görüşmeler yapmak üzere Türkiye’ye gidileceğine dair bilgi verdiğini kaydetti. 

Güngördü, “Protokolde belediyelerden söz edilmediği gibi görüşümüzde alınmadı. Belediyelerin dışarda bırakılması bizi rahatsız ediyor. Görüşme sürecine dâhil olmak istiyoruz ” şeklinde konuştu. 

ZAMANINDA KONUŞULMADI 

Güngördü,2010 yılında su ile ilgili protokol hazırlandığını, 2013 yılı ekonomik protokolünde TC hükümetinin, suyun gelmesine az kaldığını ve görüşmelerin başlatılması konusunda telkinde bulunduğunu ancak aradan yıllar geçmesine rağmen konuların zamanında konuşulmadığını belirterek, bugün yaşanan su ile ilgili uzlaşmazlığın nedeninin konuların zamanında ele alınmaması olduğunu söyledi. 

MUTLAKA BELEDİYELER İŞİN İÇİNDE OLMALI 

Su ile ilgili görüşmelerin devletler düzeyinde devam edeceğini kaydeden Güngördü, TC ile KKTC’nin su konusunda en kısa zamanda uzlaşıya varması gerektiğini ifade etti. Güngördü, “Çok erken bir zamanda bir çözüm, bir uzlaşı bulunması lazım. Kavga bizi bir yere götürmez. Çözülmeyecek bir sorun olduğuna inanmıyorum. Ayrıca bulunacak bir çözümde belediyelerin mutlaka bu işin bir kenarında olması gerekiyor” dedi. 

ENDİŞELER VAR 

Geçmişte yapılan hatalar yüzünden Türkiye’nin temkinli davranmaya çalıştığını ifade eden Güngördü şunları söyledi: “Eski bir belediyeci olarak söyleyebilirim ki; popülist nedenlerden dolayı yıllarca suyun tahsilatı yapılmadı. Seçim zamanlarında, oy talep edilen dönemlerde tahsil edilmeyen faturalar birikince de daha sonra halkın ödemesi de zorlaştı. Tüm belediyeleri suçlamak istemiyorum ancak suyun tahsilatı konusunda çok rahat davranıldı. Kırık notumuzdan dolayı şimdi suyun işletmesi konusunda Türkiye hükümeti tereddüt yaşıyor. Alaköprü barajında TC yetkilileri, bu endişelerini bize dile getirdiler. ‘20 yıldır suyun tahsilatı konusunda başarılı olmadığımızı’ söylediler.” 

NOTUMUZ KIRIK, DÜZELTEBİLİRİZ 

Nidai Güngördü, geçmişte yapılan hataların üzerine bir çizgi çekilebileceğini ifade ederek, suyun, işletmesine talip olan 28 belediyenin popülist yaklaşımdan uzak bir idare sergileyeceğine söz vermesi gerektiğini dile getirdi. 

Güngördü, “Bütün belediye başkanları bu sözü vermek zorundadır. Verilen hizmetin mutlaka bedeli tahsil edilmelidir. Bunda başarılı olursak, toplumda bir farkındalık yaratırsak durum değişir. Ayrıca Girne’de ön ödemeli akıllı sayaçlar devri başlıyor. Birçok sayaç değiştirildi, geri kalan kısmı da değiştirilecek. Tüm belediyelerin de bu sisteme geçmesi birçok sorunu ortadan kaldıracak. Eğer tüm ülkede ön ödemeli akıllı sayaçlar olursa istense de istenmese de su tahsilatı gerçekleşecek. İşte bu yeni adımlar nedeni ile suyun işletmesini almamız halinde geçmişte yaşananlar yaşanmayacak” ifadelerini kullandı.