Colony Otel’de saat 11.00’de yer alan imza töreninde, sözleşmeye ilk imzayı Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü koydu.

Sözleşme internet ortamında Girnelilerin de imzasına açıldı.

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü’nün açılış konuşmasıyla başlayan etkinlikte konuşmanın ardından sözleşme imza törenine katılan Girne Kaymakamlığı, Girne Polis Müdürlüğü, Belediye Meclisi ve Kent Kurultay Komitesi üyeleri, muhtarlar, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri de sözleşmeye imza attı.

GİRNE SÖZLEŞMESİ’NDE NELER VAR?

Girne Kent Kurultayı 2014’te oluşturulan ve ‘Senin de imzan olsun’ sloganı altında hazırlanan Girne Sözleşmesi şu maddeleri içeriyor:

“Yaşadığı şehrin yönetimine katılmak her bireyin temel hak ve sorumluluğudur. Yerel Yönetimler; inanç, kimlik ve siyasi görüşe bakmaksızın bu hakkın kullanılması için gereken araçları yaratır. Yerel yönetimler demokratik katılımcılık anlayışına uygun olarak her sokak, mahalle ve köyün merkezden değil, merkezle işbirliği çerçevesinde yerinden yönetilmesini desteklemekle yükümlüdür. Her düzeydeki şehir yönetimi, dürüstlüğü, şeffaflığı ve hesap verilebilirliği sağlamakla yükümlüdür. Konut, sağlık, eğitim, ulaşım, altyapı hizmetleri, spor ve rekreasyon, kültür, sanat, ve kentin diğer imkanlarına erişim temel insan hakkıdır. Girne’de yaşayan herkesin bu haklara en kolay ulaşmasını sağlamak yerel yönetimlerin öncelikli görevidir.

Yerel yönetimler; kent kültürünün yaratıcı ve çok sesli bir şekilde geliştirilmesini sağlar. Kentlilerin ve kâr amacı gütmeyen kurumların önereceği kamusal nitelikli projeleri teşvik eder, sanat eğitimi, üretimi ve sunumunun desteklenmesi amacı ile gereken araçları yaratır. Şehri paylaştığımız tüm hayvanların, sağlık, barınma ve kaliteli yaşam hakkı vardır. Bu hakkın korunması için yerel yönetimler, kurum kuruluş ve sivil toplum örgütleriyle işbirliği içerisinde çalışır.

Girne’nin doğal, kültürel ve tarihi zenginlikleri tüm insanlığa aittir ve bu mirası uluslararası normlara uygun bir bakışla korumak için gerekli önlemleri almak ve girişimlerde bulunmak yerel yönetimlerin görevidir.

Yerel yönetimler şehirde yaşayan herkesin dilediği yere zamanında, güvenli, sağlıklı ve engelsiz ulaşım olanağını sağlar. Yerel yönetimler Girne’nin bugün ve geleceğini doğrudan ilgilendiren müştereklerimiz olan sahilleri, denizleri, ormanları su havzalarını, tarım alanlarını ve bunların içinde yaşayan tüm canlıları korumakla yükümlüdür. Parklar, limanlar, kıyılar, meydanlar, yeşil alanlar ve askeri alanlar hep birlikte kullandığımız ya da kullanabileceğimiz kamu mallarıdır, mülkiyetleri özelleştirilemez. Bu alanların kullanımında kamu yararı ilkesini gözetmek yerel yönetimlerin sorumluluğu altındadır.

Girne’nin sağlıklı, güvenli, ve engelsiz bir şehir olması için Girne’nin planlarının en geniş katılımla, çoğulcu, çevre-insan dengesini merkezine alan bütünlüklü bir bakışla yapılmasını sağlamak yerel yönetimlerin görevidir.

Yerel yönetimler ekolojik sürdürülebilirlik ilkesini bütün plan, proje ve uygulamalarının odağına alır, bilinçli üretim ve tüketim, geri dönüşüm, yenilenebilir enerji gibi alanlarda gerekli altyapı alanlarını hazırlar ve uygular. Yerel yönetimler merkezi yönetim ve sivil toplum örgütleriyle birlikte çocukların haklarının korunması, geliştirilmesi, ayırıma uğramaksızın bütün çocukların sağlıklı ve güvenli ortamlarda yaşamaları için programlar geliştirir. Yerel yönetimler kentteki sosyal ve kültürel etkinlikler yanında kentteki ekonomik yaşamın gelişmesi için gerekli katkıları yapar ve teşvik eder.”

GÜNGÖRDÜ:  “UZLAŞICI, EŞGÜDÜM İÇİNDE, KENT MENFAATİNE UYGUN YENİ BİR YÖNETİM ANLAYIŞI…”

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü Girne Sözleşmesi imza töreninde yaptığı konuşmada, geçen yıl aralık ayında yapılan ‘Girne Kent Kurultayı 2014’ün kent ile halkı kucaklayıcı geniş bir katılımla gerçekleştiğini belirterek, kurultayda güzel bir atmosfer yaratıldığını kaydetti.

“Biz kurultayda söz verdiğimiz gibi kendi kendimizi takip etmek istiyoruz. Bizler belediye başkanlığı ve meclis üyeliği seçimlerini bir şekilde kazanmış olabiliriz ama Girne kentini sizlerle birlikte yeni bir kent yönetim anlayışıyla yönetmek istiyoruz. Katılımcı, şeffaf, demokratik ve en önemlisi hesap verebilir olma bizler için çok önemlidir” diyen Güngördü, kent kurultayını ortak aklı benimsedikleri için düzenlediklerini belirtti.

KENT KURULTAYI SEKRETERLİĞİ OLUŞTURULDU

Kurultayda 15 komite kurulduğu ve bunların bir kısmının çalışmaya başladığını ifade eden Güngördü, bu kapsamda komitelerin çalışma ve toplantılarını takip edecek Girne Belediyesi Terminal binasında bir de Kent Kurultayı Sekreterliği oluşturulduğunu kaydetti.

Henüz çalışmaya başlamayan Kent Kurultay komiteleri için de bu ay içinde program yapılacağını belirten Güngördü,  komitelerle eşgüdüm içinde çalışacak olan sekreterliğin kente dinamizm getireceğine inandığını söyledi.

Nidai Güngördü, “Uzlaşıcı, eşgüdüm içinde, kent menfaatine uygun yeni bir yönetim anlayışıyla Girne’mizi çocuk ve torunlarımıza bugünden daha iyi yaşanabilir durumda teslim etmeyi amaçlıyoruz” dedi.

SÖZLEŞME İNTERNET ORTAMINDA HALKIN İMZASINA AÇILIYOR

Atılan adım ile ülkede klasik belediyecilik anlayışının artık bundan böyle değişeceğini de ifade eden Güngördü, internet ortamında da hazırlanan sözleşmenin bugünden itibaren Girne halkıyla paylaşılacağı ve halkın imzasına açılacağını kaydetti.

Bu kapsamda Girne Sözleşmesi imza törenine katılan Girne Polis Müdürlüğü, Belediye Meclis Üyeleri, Kurultay Komite Üyeleri, muhtarlar ve sivil toplum örgütü temsilcilerine katılımlar nedeniyle teşekkür eden Güngördü konuşmasının sonunda imar konusuna da değindi.

Güngördü, Girne’de imar konusunda bir takım sıkıntılarının bulunduğu ve bu kapsamda İmar Komisyonu, Belediye Başkanları ve Belediye Meclis Üyelerine önemli görevler düştüğünü dile getirerek, belediye ile teknik elemanların ülkesel fizik plan konusunda görüşlerinin alınması gereğine vurgu yaptı.