Gürcafer “reform hükümeti olarak lanse edilen” hükümetin öncelikle dairelerdeki teknik malzeme ve donanım eksiklerini giderip, atıl iş gücünü ihtiyaç olan yerlere koyması; yasalarda güncellemeye giderek Bakanlar Kurulundan geçirmesi gerektiğini kaydetti.

Dün akşam İçişleri Bakanlığı ve Şehir Planlama Dairesi önünde araçlı uyarı eylemi başlatan Müteahhitler Birliği, eylem gerekçelerini basın toplantısıyla açıkladı.  Basın toplantısında söz alan Birlik Başkanı Cafer Gürcafer, eylemlerinin sürdüğünü, hükümete 72 saat süre tanıdıklarını belirtti.

Gürcafer, çarpık mevcut yapı içerisinde sorunların çığ gibi büyüdüğünü, milyonlarca Euro’luk yatırımların birilerinin keyfini beklediğini; ülkenin ve ekonominin büyük kayıplara uğratıldığını iddia etti.

MÜTEHHİTLERİN TALEPLERİ…

Gürcafer, ilgili bakanlık temsilcileriyle yapılan toplantılarda sonuç alınamayan konuları ve yapılmasını gerekli gördüklerini şöyle sıraladı:

“Şehir Planlama Dairesi hizmet vermede yetersiz kalmıştır, 55/89 İmar Yasası ile Daireye verilen plan yapma yetkisi geçersiz duruma gelmiş, ülkede plan yapılamadığı gerçeğinden hareketle, plan çalışmalarında katılımcılık, şeffaflık, ortak karar üretme ve ortak uygulama sistemi getirilmelidir.
Plan ve emirname bölgelerinde geceden sabaha keyfi kararlarla yapılan (otopark, asansör vb.) uygulamalar kaldırılmalıdır.

55/89 İmar Yasası’nın yayımlandığı 1989 yılından günümüze planlama konularında yapılanlar ortadayken, önümüzdeki 6 yıl içerisinde 22 imar planı hazırlayacak Şehir Planlama Dairesi’nin bunu başarması mümkün değildir.

Ülkesel Fiziki Plan yasallaşalı 6 ay olmuştur. Planda pek çok çalışma için takvimleme yapılmış olmasına karşın henüz hiçbir adım atılmamıştır. Kentlerde planlama adına imar haklarında kısıtlamalar getirilirken, Mesarya Ovasına gökdelen yapılabilen bir düzende çarpık bir plancılık anlayışı bulunmaktadır.

Esas görevi plan hazırlamak olan Şehir Planlama Dairesi görevini unutmuş, telleme, taksimat, bölme, yıkım, işyeri açma gibi konularda vatandaşlara ve kendi kendilerine eziyet yaşatmaktadır. İmar mevzuatları anlaşılmaz durumdadır. Standart, basit, anlaşılır düzenlemeler yapılmamıştır. Bir memurun söylediğini başka bir memur farklı söylemekte, uygulayıcı personel bile neyi uyguladığını bilmemektedir. Daire Müdürü yasalara uygun projelere bile şahsi inisiyatifi ile engel koymakta ve yardımcıya zaman kaybettirip ülkeye yatırım yapacak insanları ve halkımızı bezdirmektedir.

İçişlerinden sorumlu Bakan ve yetkilileri de aciz bir durumda olup hiçbir karar üretmemektedir.

Değişiklik bekleyen yasalar bekletilmektedir. İçişleri ve Çalışma Bakanlığı tarafından Yabancıların Mal Alımlarıyla ilgili en basit düzenlemeler yapılmamaktadır. Onlarca diğer sorun beklemekte ve ne Bakanlık, ne Kurumları çözüm üretmemektedirler.

Yapı Denetimi konusundaki ısrarlarımız sonucunda bakanlar kurulundan geçen karar nedensiz bir şekilde uygulanmamakta ve bu sayede ülkemizdeki inşaatlar denetlenmeyip halkın emniyeti hiçe sayılmaktadır.”

İCRAAT GÖRMEZLERSE EYLEMLERİNİ ÜLKE GENELİNE YAYACAKLAR

Gürcafer açıklamasında, dayanacak daha fazla güçleri kalmadığını belirterek, icraat görmedikleri sürece eylemlerin tüm ülke geneline yayılarak devam edeceğini kaydetti.

“TOPLANTI SONRASI YOLUMUZU BELİRLEYECEĞİZ”

Hükümet tarafından bugün saat 12.00’de toplantıya çağrıldıklarını kaydeden Gürcafer 55/89 sayılı yasanın güncellenmesinin kimin tarafından yapılacağı ve ne zaman güncellenip Bakanlar Kurulu’na gönderileceği konusunda kesin tarih ve takvimlendirme talep edeceklerini, olmaması durumunda eylemlerini sürdüreceklerini söyledi.

72 saatlik bekleme süresi sonunda beklenen adımların hükümet tarafından atılmaması halinde “binlerce aracı” Lefkoşa’ya getireceklerini kaydeden Gürcafer, diğer ekonomik örgütlerin de benzer baskıları ülkenin geleceği adına hükümet üzerinde oluşturmasını beklediklerini sözlerine ekledi.