Melin Dobran

Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, tüm inşaatlarda bilgi içeren künye tabelasının olması gerektiğini söyledi. İnşaat ruhsatlarının verilirken, tabela zorunluluğunun getirilmesi gerektiğine dikkat çeken Gürcafer, bunun da belediyelerin sorumluluğunda olduğunu ifade etti. 

Gürcafer, 1 Mayıs 2015 tarihinde yürürlüğe girecek olan Yapı Denetimi Yasası’nda, künyenin aranılacak koşullardan biri olduğunu ifade etti. 

Künyede mimar, mühendis, mal sahibi, müteahhit, toplam metre kare, başlama ve bitiş tarihi gibi bilgiler yer aldığından söz eden Gürcafer, künyeli inşaatların, kaçak inşaat sınırına girmediğini belirtti. 

“Olumsuzluğun önüne geçer”

Künyenin, denetlemeyi yapan ekiplerin işini kolaylaştırdığını dile getiren Gürcafer, ekiplerin künyeye bakarak, inşaatın kime ait olduğunu, mimarının ve mühendisin kim olduğunu gördüğünü söyledi. 

Gürcafer, “Örneğin bir vatandaş oradan geçerse ve orada yanlış bir şey görürse ya da bir şeyi ihbar edecek olsa, künyenin olması, bir takım olumsuzluğun önüne geçer. Künyenin olmaması denetlemenin sürecini zorlaştırır. Yapı Denetimi Yasası, Bakanlar kurulundan geçti. Ruhsat aşamasında, künyenin yapılması zorunludur ama bazı belediyeler uygulamazken, bazı belediyeler uyguluyor. Elbette ki belediyeden ruhsat ve izin almadan bunu oraya dikmek doğru değildir. Zaten belediye bunu zorunlu kılar. Kılması da lazım. Nasıl bir tabela olacağı, ne boyutlarda bir tabela olacağı, görsel kirlilik yaratmaması açısından, bunun detayları ve bilgileri belediye tarafından verilir. Verilen ölçü çerçevesinde de mal sahibi veya müteahhit tarafından yapılır ve takılır” şeklinde konuştu.

“Bütün inşaatlarda olması lazım”

Kamuya ait inşaatlarda künye olmasının zorunlu olduğundan söz eden Gürcafer, ihaleyi alan firmanın bu tabelayı koyduğunu söyledi. Kişiye ait özel inşaatlarda da künye olması gerektiğini vurgulayan Gürcafer, bunun uygulanmadığını kaydetti. 

Gürcafer konuşmasını şöyle tamamladı, “Belli yasalarda değişiklik yapmamız lazım. Örneğin 19/98 sayılı Kayıt ve Denetim Yasası, inşaat encümenin hem denetleme yetkilerini, hem ceza verme yetkilerini, hem de işi durdurma hususundaki yetkilerini sınırlıyor. Bunlar değişerek daha pratik olması bakımından, inşaat encümenini ilgili yasanın yetkilendirmesi lazım. Çünkü bu denetlemeleri yapacak olan bütün paydaşlar adına, yani mimarlar, mühendisler, müteahhitler adına, belediye adına ve mal sahibi adına dahi, bu denetlemeleri yapacak olan inşaat encümenidir. Dolayısıyla inşaat encümeninin yetkilerini, bu çerçevede sağlamak lazım. Bunun için de inşaatların genel olarak denetimi için, künye de bunun bir parçasıdır. Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı ile bir çalışmamız var.19/98 sayılı kayıt ve denetim yasasının revize edilmesi lazım. 

Denetimleri artırmak, kolaylaştırmak ve denetimleri etkili kılmak adına, bu yasanın revize edilmesi lazımdır. Müteahhit firmalarının daha kurumsal ve daha kaliteli olmasını sağlamak amacıyla, mimar mühendisler tarafından çizilen projelerin yine onlar tarafından veya kontrol ekipleri tarafından doğru yapılıp yapılmadığını denetlemek açısından, tespit edilen kayıt dışılığı ve kaçaklığın anında durdurulabilmesi açısından bütün bunların tanımlaması, 19/98 sayılı Kayıt ve Denetim Yasası’nda vardır. Bu yasanın bağlı olduğu Bakanlık da Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’dır.”