Suna Erden

Gürcafer, ülkede mevcut sistemin çöktüğünü, geçmiş yıllara oranla ileriye değil geriye doğru gidildiğini ifade ederek kökten bir değişime ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi 

Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, Genç İşadamları Derneği (GİAD) Başkanı Ceyhun Tunalı’nın ‘devletin özel sektöre ikinci sınıf muamelesi yaptığına’ dair açıklamasını iyimser buldu. Star Kıbrıs’a konuşan Gürcafer, özel sektörün ikinci değil beşinci sınıf muamelesi gördüğünü ifade ederek, ülkenin gelişmesi, işsizliğin azalması ve devlet gelirlerinin artması için özel sektöre yatırım yapılması gerektiğini vurguladı. 

KKTC’de mevcut sistemin kökten değiştirilip yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurgulayan Gürcafer, kamu çalışanlarının mutsuz olduğunu, verimliliğinin düştüğünü ifade ederek, bunun sebebinin sistemin çökmesi olduğunu söyledi. Gürcafer, “1990’lı yıllara göre kıyasladınız zaman kamuda nitelikli insan sayısı çoğalacağına azaldı. İleriye gideceğimize geriye gittik. Son zamanlarda bu durum bariz bir şekilde ortaya çıktı” dedi. 

REFORMA İHTİYAÇ VAR 

Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, “Hükümet oluşumu döneminde bu ülkenin reformlara ihtiyaç olduğunu, bu şekilde düzeleceğini ve ekonominin reformlarla canlanacağını ifade etmiştik. Kamunun, özel sektöre oranla çok büyük olduğu bizim tespitlerimiz arasındadır. Reformlarla ve reel sektöre yapılacak yatırımlarla değişim olacağını daha önce dile getirmiştik ancak hükümetin reform yağacağı beklentisi içerisinde olmamıza rağmen henüz bir adım göremedik” şeklinde konuştu. 

Cafer Gürcafer, ülkede birçok sorun bulunduğunu, kabinede olanların günlük sorunlarla boğuşmaktan reform yapma fırsatı bulamadığını ifade ederek, “Günlük sorunların çokluğu, kabinenin bu sorunları çözmek için enerjisini bu yönde harcaması nedeni ile reform yapılacağı konusunda umudum kalmadı” dedi. 

ONLAR BAŞARDI BİZ DE YAPABİLİRDİK 

Kıbrıs Rum kesiminde 2012 yılında ciddi bir ekonomik kriz yaşandığını ifade eden Gürcafer, Güney Kıbrıs Yönetim’inin bir mali program hazırlayarak bu krizden çıktığını, ekonomisini düzelttiğini belirtti. 

Cafer Gürcafer, “Rumların krizden nasıl çıktığına dair bir araştırma yaptık. Gördüm ki onlar emlak ve inşaat sektöründe ciddi adımlar atarak piyasayı canlandırdılar. Mesela emlak alım satımlarında harç ücretini kaldırdılar. Bu uygulamada bizim ülkemizde de yapılabilirdi ancak hiç adım atılmadı” ifadelerini kullandı. 

İLERİ DEĞİL, GERİYE GİDİYORUZ 

Gürcafer, KKTC’nin kendi ekonomik programını yapacak yeterlilikte dahi olmadığını ifade ederek şunları söyledi: “Kendi programımızı dahi yapamıyoruz. Ülkemiz, düşünce üretecek, reformları yapacak kadro bakımından da fakir düşmüştür. Bu ülkenin sil baştan dizayn edilmesi, siyasi ve sosyal ekonomik koşullarına göre yeniden yapılandırılması gerekmektedir. Tüm kamu dairelerinde çalışanlarda bir bıkkınlık, yılgınlık vardır. 

Kamu çalışanları neden verimsizdir, bunun araştırılması lazım. Kamuda çalışanlar daha verimli olmak ister ancak sistem bütünlüklü olarak çöktüğü için kökten değişmesi lazım. Öte yandan ülkenin bütününde durum kötüdür; belediyelerde, kamunun tümünde sorun vardır. Yaşadıklarımız sistem kaynaklı sorunlardır.1990’lı yıllara göre kıyasladınız zaman kamuda nitelikli insan sayısı çoğalacağına azaldı. İleriye gideceğimize geriye gittik. Son zamanlarda bu durum bariz bir şekilde ortaya çıktı.” 

ÖZEL SEKTÖRE YATIRIM ŞART 

Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, “Hükümet değişim için aday oldu ve geldiler. Biz onlara inandık. Yalnızca geriye doğru gidiş devam ediyor” ifadelerini kullanarak, beşinci sınıf muamelesi gören özel sektörün geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Gürcafer, özel sektörün gelişmesi halinde devletin gelirlerinin de artacağını, işsizliğin azalacağını vurguladı. 

Cafer Gürcafer, özel sektörün gelişmesi için ise sistem ve etkili bir politikaya ihtiyaç duyulduğunu belirterek, mevcut sistemin kökten değişmesi ve özel sektöre önem veren bir yapının geliştirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.