“Ülkede meslek tanımı yok”

“Şuan ki durumuyla 18 yaşından küçüklerin bar veya cafe gibi yerlere girişi denetlenemez”

“Meslek tanımları artık bar değil, restoran olacaktır. Restoranada da çocuklar aileleri ile birlikte girebilecektir”

Özge KİZİR

Ülkede meslek tanımının olmamasından yakınan Restoran İşletmecileri Birliği (Res-Bir) Başkanı Süleyman Gürcafer, meslek tanımının olmaması nedeniyle 18 yaşından küçüklerin bar veya cafe gibi yerlere girişinin denetlenemediğini vurguladı. Haberal Kıbrıslı gazetesine değerlendirmede bulunan Gürcafer, “Meslek tanımı olmadığından, çoğu iş yeri, keyfi meslek uydurarak örneğin kebapçı veya dürümcü gibi uyduruk meslek tanımları altında iş yeri açıyor” açıklamasında bulundu.

“KKTC vatandaşlarına kumarhaneye girişte göz yumuluyor”

Ülkede meslek tanımının olmamasından dolayı çoğu iş yerlerinin şablon isimlerle açıldığına dikkat çeken Gürcafer, buu durumun sektörü olumsuz etkilediğini kaydetti. “Meslek tanımı dışında çok sorunumuz var. Örneğin otel ve gazinolarda sigara içilmesinin serbest olması sıkıntıdır. Aynı şekilde otellerin yemek vermesi de bizleri olumsuz olarak etkilemektedir. Bunun gibi sıralayacağım çok şeyler var fakat özellikle oteller ve gazinoların yemek ve içecek vermesi bu konuda önemlidir. KKTC vatandaşlarının girmesi yasak olmasına rağmen, girmesine göz yumulması sektörümüzü olumsuz yönde etkiliyor” şeklinde konuştu.

“KKTC’de de meslek tanımı olmadığından dolayı hiçbir anlam ifade etmeyeceğini dile getirdik”

18 yaşından küçüklerin cafe veya bar gibi girişlerinin yasaklaması için yasa taslağının meclise girdiğini belirten Gürcafer, “18 yaşından küçüklerin bar, cafe bar veya gece kulüplerine girişini yasaklamak için bir yasa taslağı meclise geldi. Alt komitede görüşülürken bizim de görüşümüzü almak için çağırdılar. KKTC’de de meslek tanımı olmadığından dolayı hiçbir anlam ifade etmeyeceğini dile getirdik. Bu yasa o gün oylanıp meclise gelsin diye komiteden geçemedi. Bununla ilgili çalışma yapma kararı çıkmıştı. 2 ayı geçmemek kaydı ile bu meslek tanımlarının yapılacağını ve bütün meslek tanımları yapıldıktan sonra ancak gece kulübü veya barlara 18 yaşından küçüklerin girişinin yasaklanacağı konusunda mutabık kaldık” ifadesini kullandı.

“Şuan cafe bar diye açılan yerlerin yüzde 80’i normalde restorandır”

18 yaşından küçüklerin barlara girmesini doğru bulmadıklarını ifade eden Gürcafer, “Şuan ki durumuyla 18 yaşından küçüklerin bar veya cafe gibi yerlere girişi denetlenemez. Meslek tanımı yapıldıktan sonra denetlenebilir. Çünkü şuan cafe bar diye açılan yerlerin yüzde 80’ni normalde restorandır. Bununla ilgili rahatsızlığımız olduğu için bu meslek tanımlarının yapılmasını istedik. Zaten bunlar yapıldı. Meslek tanımları artık bar değil, restoran olacaktır. Restoranda da çocuklar aileleri ile birlikte girebilecektir. Biz 18 yaşından küçüklerin barlara girmesini doğru bulmuyoruz” dedi.

“Yaşanan bu durum bizi zarara uğratıyor”

Gürcafer sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkede denetimden öte herkes işini yapsın noktasındayız. Örneğin bugün otellerimizin esas gayesi ülkeye turistin gelmesi ve piyasamızı canlandırmak için turistlerin piyasaya çıkmasıdır. Fakat maalesef kaldı ki, genel turisti otele kapatarak uygulanan herşey dâhil sistemini doğru bulmuyoruz. Bu bizi çok derinden etkiliyor. Bununla beraber otellerimiz yerel gazetelerdeki reklamlarla restorancılık yapıyorlar. Yaşanan bu durum da bizi zarara uğratıyor. Bunlar uygun değildir diye düşünüyoruz. Çünkü bunlar haksız rekabettir. Elektriği hem tarife olarak bizden ucuz alıyorlar hem de aynı zamanda 10 yıl vergiden muaf tutuluyorlar. KDV’leri biz yüzde 10 onlarda yüzde 5’tir. Gönül arzu eder ki otelcilerimiz sadece otelcilik yaparak gelen turistlerimizi ağırlasınlar. Bu şekilde olursa piyasamız gelen turizmden çok daha yararlanır diye düşünüyoruz.”

“Şuan dile getirdiğimiz sıkıntılarla eğer bir çözüme gidersek halimiz duman”

Çözüm süreci konusunda değerlendirmede bulunan Gürcafer, “Çözüm süreci için geçmiş günlerde Cumhurbaşkanlığı’nda yapılan toplantıda dile getirmiştik. Şuan dile getirdiğimiz sıkıntılarla eğer bir çözüme gidersek halimiz dumandır diye düşünüyoruz. Bunun biran evvel düzenlenmesi ve denetim altına alınması lazımdır. Bugün canı çeken istediği yerde, yiyecek içecek sektörüne girebiliyor. Meslek tanımı olmadığı için herkes şablon isimde meslek tanımıyla sektöre giriyor. Güney kesim bu konuda kesinlikle daha ilerdedir. Biz Güney kesimin Restorancılar Birliği ile defalarca toplantı yaptık. Onlar bizden daha ilerdedir. Yeni yılda ülkemize barış ve mutluluk diyorum. Umarım önümüzdeki çözüm süreci olumlu biter ve hayatımız bir düzene girer. Herkese şimdiden mutlu yıllar.”