Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIB-TEK) Müdürü Mehmet Salih Gürkan, Teknecik Elektrik Santrali’nin üretim kapasitesini artıracak ve üretimde yakıt tasarrufu sağlayacak 2 ünitenin hafta sonu Gazimağusa Limanı’na geldiğini, ünitelerin Mayıs’ta devreye gireceğini açıkladı.

Bu ünitelerle buhar santralindeki üretim payının azaltılmasının ve ciddi bir yakıt tasarrufu sağlanmasının hedeflendiğini kaydeden Gürkan, ünitelerin Çarşamba günden itibaren Gazimağusa, Dörtyol, Geçitkale, Mersinlik Boğazı ve Kuzey Sahil Yolu güzergâhından Teknecik’e taşınacağını belirtti.

Her ünitenin 1 ana makineden ve jeneratörden (alternatör) oluştuğu bilgisini veren Gürkan, ana makinenin 284, jeneratörün ise 75 ton ağırlığında olduğunu kaydetti

Gürkan, ana makinelerden birinin Çarşamba, diğerinin Cuma, jeneratörlerin ise Pazar günü Teknecik’e taşınacağını aktardı

TAK’a açıklamada bulunan KIB-TEK Müdürü Mehmet Salih Gürkan, ana makinelerin İtalya’da, jeneratörlerin ise Finlandiya’da üretildiği bilgisini vererek, geminin Gazimağusa Limanı’na Finlandiya’dan geldiğini söyledi.

Gürkan, bugün öğleden sonra ana makinelerden birinin gemiden indirileceğini de sözlerine ekledi.

“KISA SÜRELİ KESİNTİ OLABİLİR”

Ünitelerin taşınması sırasında uygun olmayan hatlarda kısa süreli elektrik kesintisine gidilebileceğini kaydeden Gürkan, gerekli görülmesi halinde bunun KIB-TEK bölge müdürlükleri tarafından duyurulacağını dile getirdi.

Ana makineler için 1 milyon Euro peşinat ödediklerini de belirten Gürkan, yaklaşık 13 milyon Euro olan toplam borcun ünitelerin devreye girmesinden bir süre sonra taksitler halinde ödeneceğini belirtti.

Gürkan, santralin gücünde toplam 34 megavatlık bir artış olacağını kaydederek, yakıttan yapılacak tasarrufla ünitelerin taksitlerinin ödenmiş olacağını da vurguladı.