Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, BRT 1 de yayınlanan Günün Özeti programına telefonla bağlanarak yeni asgari ücretin belirlenmesine yönelik açıklamalarda bulundu.

Gürpınar yeni asgari ücretin belirlenmesi için çalışmaların başlatıldığını belirterek, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda yetkili sendika HÜR-İŞ, komisyonun toplanmasına yönelik bakanlığa başvuruda bunlundu ancak, Cumhurbaşkanlığı seçim süreci içerisinde olunduğundan bunun gerçekleştirilemediğini kaydetti.

Gürpınar, Başsavcılıktan alınan görüş doğrulturunda seçim yasakları döneminde asgari ücretin belirlenemeyeceğini vurgulayarak, Mayıs ayı içerisinde çalışmaların tamamlanacağını dile getirdi.

Gürpınar, “Seçim dönemini geçirdik şuanda Mayıs ayı içerisindeyiz. Biz çalışmalarımızı yapıyoruz. Çok kısa bir süre içerisinde asgari ücret tespit komisyonunun toplantı çağrısını yapacağız” dedi.

Bakan Gürpınar, 1 Haziran tarihi itibarı ile yeni asgari ücretin uygulamaya girmesini istediklerini söyleyerek, toplantının Mayıs ayı içerisinde gerçekleştirileceğini vurguladı.

Asgari ücretin belirlenmesinde yeni kriterlerin uygulanması yönünde de çalışmaları olduğunu anlatan Gürpınar, bakanlık çatısı altında Çalıma ve Sosyal Güvenlik Danışma Meclisi kurulduğunu belirtti.

Gürpınar, “Asgari ücretler yasasında bazı değişiklikler öngören bir taslak çalışmamız var. Bu çalışmayı daha önce çeşitli işçi ve işveren örgütleri ile görüşmüştük. Fakat kopuk kopuk yapılan görüşmelerdir. Bunun yanı sıra bizim Çalışma ve Sosyal Güvenlik Danışma Meclisi diye danışma nitelikli bir organımız var. Tüm kesimlerin temsil edildiği Danışma Meclisi gündemine, taslak çalışmayı taşıdık. Dün ilk toplantısını yaptı. Toplantılar önümüzdeki hafta yeniden devam edecek. Mümkün olan en geniş mutabakatı sağlayarak bu yasa değişikliğini yapmak istiyoruz. Bu değişiklikler içerisinde komisyonun yapısının yeniden değiştirilmesi var. Asgari ücretin belirlenme süreci var, asgari ücretin nitelikli iş gücü için daha farklı kriterlere çekilmesi gibi öngörüler var bunları tartışacağız.”dedi.