Ceren ERCİH 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, Erçin Şahmaran’ın sunduğu Gündeme Bakış programının konuğu oldu. Gürpınar, üç bacaklı bir teşvik yapılacağından ve böylelikle çalışanın haklarının gasp edilemeyeceği, edildiği taktirde ise mahkeme sürecini beklemeden kurulacak olan bir müessese ile kırk beş gün içerisinde sorunun çözüme kavuşturulacağını kaydetti. 

“TEŞVİKLERİN GELİŞTİRİLMESİ GEREK” 

İş gücü istihdamının desteklenebilmesi için teşvik programları getirdiklerini aktaran Gürpınar, yapılacak teşvikleri ve teşvikin amaçlarını şu sözlerle aktardı; “Teşvikler boyutunda yetersiz de olsa yerel iş gücü istihdamının desteklenmesi projesi kapsamında bir teşvik uygulamasını getirdik. O proje kapsamında en uzun süreli ve en güçlü teşvikler 2 alanda yapılmaktadır. Bir tanesi kadın istihdamı ve kadın girişimciliğindedir. İkincisi de toplu iş sözleşmesinin olduğu yerlerdedir. 

Buradaki amacımız bu alanlardaki örgütlenmeyi bir nebze olsun kolaylaştırmak ve teşvik etmekti. Fakat biz uygulanma sonuçlarına baktığımızda gerek kadın istihdamındaki teşvik programlarımız gerekse diğer programlarımızda çok ciddi bir başarı elde ettiğimizi söyleyebilirim. Ancak toplu iş sözleşmeleri kapsamında bu teşviklerin istenilen düzeyde bir sonuç elde edemediğimizi görüyoruz. Bu teşviklerin çok daha yaygınlaştırılması ve kapsamının geliştirilmesi gerekir.” 

“BU PROJE YAŞADIĞIMIZ BİRÇOK SORUNA ÇARE OLACAK” 

Üç bacaklı bir çalışmayı gündeme sokacaklarını ifade eden Gürpınar, teşvikin üç bacağını ise şu sözlerle aktardı; “Üç bacaklı bir çalışmayı gündeme sokuyoruz. Birincisi her alanda teşviklerin daha fazla yaygınlaştırılacak. İkincisi yargı öncesi hızlı ve etkili çalışacak iş uyuşmazlıklarının ve hak gasplarının ele alınıp çözüme bağlanacağı bağımsız ve tarafsız bir idari mekanizma ve üçüncüsü belli sayıda çalışana sahip olan işletmelerde çalışanın temsil edileceği bir danışma ve bilgilendirme kurulunun oluşturulması. Bu üçlü ayak bugün itibari ile yaşadığımız birçok soruna çare olacak.” 

“HAK GASPINA UĞRAYAN ÇALIŞANLARIN KOLAYLIKLA BAŞVURABİLECEĞİ BİR KARAR MEKANİZMASI OLUŞTURULACAK” 

Şu anki yasal mevzuat içerisinde hak gaspına uğrayan çalışanların mağduriyetinin sürdüğüne dikkat çeken Gürpınar, gerek maddi koşullar dolayısıyla gerekse mahkeme süresinin uzunluğu dolayısıyla hakkı gasp edilen çalışanın mahkemeye gidemediğine dikkat çekti. Gürpınar, hakkı gasp edilen çalışan için ise yeni bir uygulamaya gidileceğini dile getirdi. 

Gürpınar, sözlerini şöyle tamamladı; “Yasal mevzuatımız içerisinde hak gaspına uğrayan mağdur bir çalışan varsa şu anki yasal mevzuatımız bu çalışanın hakkını mahkemede aramasını ön görüyor ve diyor ki; “böyle bir durum karşısında kalındığında ve bir çalışan işsiz durdurma nedenlerinin haksız olduğuna inanıyorsa 75 gün içerisinde mahkemeye başvurabilir ve ispat yükümlülüğü işverene aittir.’ Bu da çalışanı koruyucu bir unsurdur ancak burada sıkıntı çalışanın yargı yoluna kolay kolay başvuramamasıdır. 

Dolayısıyla biz bunu aşabilmek için iki yönlü bir çalışma yürüttük ve olgunlaştırdık. Bir tanesi yargı öncüsü bu tür uyuşmazlıkların ele alınıp çözümleneceği idari bir yargı öncesi çözüm müessesi. Bir hak gaspına uğradığına inanan çalışanlar bu şikâyetlerini öncelikle ücretsiz ve sürekli olarak başvuracakları bir kurul oluşturuyor. 

Bu kurul bu tür şikâyetleri en fazla 45 gün içerisinde sonuçlandıracak. Çalışanların kolaylıkla başvurabileceği bir karar mekanizması oluşturulacak ve o sure içerisinde mahkemeye gidilmediği taktirde mahkeme hükmünde geçerliliği olan bir karar olacak.”