İçişleri ve Çalışma Bakanı Aziz Gürpınar, yeni bir cezaevi inşa edilmesinin artık ötelenemeyecek bir konu haline geldiğini belirterek, 2016 bütçesinde çağdaş ve modern bir cezaevi binası yapılabilmesi için gerekli kaynağın ayrılacağını söyledi.

Gardiyanların özlük haklarının, terfi mekanizmalarının istenilen şekilde ve süratle çalıştırabilmesi için de her türlü gayreti göstereceklerini belirten Bakan Gürpınar, “Teşkilat Yasası’nın Kasım ayı başında Meclis Genel Kurulu’ndan geçeceğini umuyoruz” dedi.

Salih Kayalar başkanlığındaki Gardiyanlar Birliği heyetini kabul eden Bakan Gürpınar, kabulde yeni cezaevi binasının inşası ve Teşkilat Yasası konuları hakkında açıklamalarda bulunurken, basının sorularını da yanıtladı.

Gönyeli’de bu sabah bir işçinin inşaattan düşerek ölmesiyle ilgili soruyu yanıtlayan Gürpınar, Çalışma Dairesi’nden ilgili kişileri araştırma yapmak üzere görevlendirdiğini söyledi.

İçişleri ve Çalışma Bakanlığı ile Şehir Planlama Dairesi önünde şok eylem başlatan müteahhitlerin sorunlarının çözümü için bir plan yapıldığını da kaydeden Bakan Gürpınar, “Bakanlığın önündeki eylem sona erdi, Şehir Planlama Dairesi önündeki eylem ise sürüyor” ifadesine yer verdi.

Gürpınar, dün uzun süre toplantı yaptıkları müteahhitlerle bugün yeniden bir araya geleceği bilgisini vererek, “Sorunların çözümü konusunda mutabakata vararak takvimlendirme yaptık. Bundan sonra eylemin bir şekliyle de olsa devam ediyor olması bize göre doğru değil” dedi.

GÜRPINAR, GARDİYANLARLA GÖRÜŞTÜ...“CEZAEVİNİN EN TEMELDE FİZİKİ SORUNLARI VAR”

Kabuldeki konuşmasına Merkezi cezaevindeki sorunlara değinerek başlayan İçişleri ve Çalışma Bakanı Aziz Gürpınar, “Burayı ziyaretimde sorunları yerinde görme fırsatı buldum. Çeşitli sorunlar var ama en temelde fiziki sorunlar var” dedi.

“DAHA FAZLA ÖTELENEMEZ….”

Yeni bir cezaevi binasına ihtiyaç olduğunu vurgulayan Gürpınar, “Aslında bu ihtiyaç yıllardan beri vardı ama maalesef adım atmak mümkün olmadı. Bu daha fazla ötelenemez bir durumdadır. 2016 yılı içinde yeni bir cezaevi inşasına başlamamız gerekiyor diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

“GEREKLİ KAYNAK AYRILACAK”

Kaynak ayrılması için girişim yaptıklarını anlatan Gürpınar, “2016 bütçesinde yeni cezaevi inşasına başlamak için gerekli kaynak ayrılacak” dedi.

1444125118.jpg

“DİĞER SORUNLARIN DA FARKINDAYIM”

Cezaevinin diğer sorunlarının da farkında olduğunu söyleyen Aziz Gürpınar, “Cezaevi tüzüklerinin hazırlanması, kadro ve terfi mekanizmalarının çalıştırılması, yeni bir teşkilat yasasının hazırlanması…bunlar önemli sorunlar” şeklinde konuştu.

Teşkilat Yasası’nın komitedeki görüşmesinin tamamlanmak üzere olduğunu kaydeden Gürpınar şunları ekledi:

“Görüşmelerin tamamlanmak üzere olduğu bilgisini memnuniyetle aldım. Bana, bu konuda pürüz olmadığı bilgisi geldi. Bir iki görüşmeden sonra komitedeki çalışmalar tamamlanmış olacak ve Meclis Genel Kurulu’na geçecek. Bütçe görüşmeleri başlamadan önce, en geç Kasım ayı başında Meclis Genel Kurulu’ndan bu yasanın geçeceğini umuyoruz. Kadro sorunu konusunda önemli bir adım atmış olacağız diye düşünüyorum.”

“MESLEK EDİNDİRME VE EĞİTİM ÇALIŞMALARINI ÖNEMSİYORUZ”

Gardiyanların eğitimlerine ilişkin de adımlar atılacağını kaydeden Bakan Aziz Gürpınar, “Cezaevindeki hükümlüler ve tutuklular için geçen yıl İçişleri, Çalışma Bakanlığı ile Esnaf ve Zanaatkarlar Odası’nın destek verdiği meslek edindirme kursları vardı. Bu da son derece önemsediğimiz bir çalışmadır. Bu dönemde çalışmalarımızı yaygınlaştırarak sürdüreceğiz”dedi.

“ELİMİZDEN GELEN GAYRETİ GÖSTERECEĞİZ, EMİN OLUN”

“Gardiyanların özveriyle çalıştıkları biliyorum” diyen Gürpınar, “Zor koşullarda, zor bir görev yürüttüklerinin farkındayım. İyi hizmet verebileceğiniz koşulları sağlamak için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Bundan emin olabilirsiniz” şeklinde konuştu.

BAKAN GÜRPINAR SORULARI DA YANITLADI

Bakan Gürpınar, kabulde Gönyeli’de bir inşaattan düşerek ölen 75 yaşındaki Ertuğrul Palaz ve müteahhitlerin sürdürdüğü eylemle ilgili soruları da yanıtladı.

Çalışma Dairesi’nden ilgili kişileri Gönyeli’deki olayı araştırmaları için görevlendirdiğini söyleyen Bakan Gürpınar, “Aldığımız bilgiye göre, hayatını kaybeden KKTC yurttaşı bir çalışandır, 75 yaşındadır. Arkadaşlarımız detaylı bilgiyi bize verecek” dedi.

“MÜTEAHHİTLERE SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ İÇİN BİR PLAN SUNDUK”

Müteahhitlerle dün uzun süren bir toplantı gerçekleştirdiklerini, bugün yine bir araya geleceklerini ifade eden İçişleri ve Çalışma Bakanı Aziz Gürpınar şunları kaydetti:

“Ortaya koydukları sorunların çözümü için bir plan sunduk. Bu sorunları farkındaydık. Bir kısmı fiziki yetersizlikten, bir kısmı eleman yetersizliğinden kaynaklanan sorunlardı. Bir kısmı belki organizasyondan kaynaklanıyordu. Görüştük. Onlar daha sonra değerlendirme yaptı. Yapılacak işleri takvime göre planladık. Bu planlamadan sonra Bakanlığın önündeki eylemlerini kaldırdılar.”

“BUGÜN YİNE GÖRÜŞECEĞİZ”

Müteahhitlerin, Şehir Planlama Dairesi önündeki eylemin sürdüğünü belirten Gürpınar, “Bu eylemin bir süre daha devam edeceğini kendi yönetim kurulunda yaptıkları toplantıdan sonra bize bildirdiler. Bugün yeni bir değerlendirme yapacağız” şeklinde konuştu.

“EYLEMİN BİR ŞEKİLDE SÜRÜYOR OLMASI BİZE GÖRE DOĞRU DEĞİL”

Bakan Aziz Gürpınar sözlerini şöyle tamamladı:

“Bizim düşüncemiz, yaptığımız mutabakat çerçevesinde ilerlemeler olduğu sürece bu eylemin gereksiz olduğu noktasında. Eylemin uyarı mahiyetinde olduğunu söylemişlerdi. Maksadına ulaştı, uyarılarını ve sorunlarını ortaya koydular. Bu görüşmeler çerçevesinde mutabakata vararak sorunların çözümü konusunda takvimlendirme yaptık. Bundan sonra eylemin bir şekliyle de olsa devam ediyor olması bize göre doğru değil.”

KAYALAR: “CEZAEVİ KONUSUNDA DESTEĞİNİZE İHTİYACIMIZ VAR”

Kabulde konuşan Gardiyanlar Birliği Başkanı Kayalar ise, 20 Nisan’da oluşturdukları yönetimle cezaevinin genel sorunlarıyla ilgili bir yol haritası oluşturduklarını ifade etti.

Kayalar, “Cezaevi konusunda desteğinize ihtiyacımız var. Sorunlarımızın birçoğu hakkında bilgi sahibisiniz. Sıkıntılarımızın ana kaynağı binanın fiziki yapısıdır, bina en büyük problemimiz” dedi.

Konuşmasında Gürpınar’a yeni görevinde başarı da dileyen Kayalar, “Çalışma Bakanlığı’ndan sonra İçişleri Bakanlığı ile yükünüz ağırlaştı” şeklinde konuştu.