Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, iş kazalarına karşı denetimleri aynı personel kapasitesiyle önceki döneme oranla yüzde 25 oranında artırdıklarını; 24 kişinin ülke genelinde büyük özveriyle çalıştığını söyledi.

Gürpınar, iş kazalarına karşı tedbirlerde de bazı yasal düzenlemeler öngördüklerini belirtti.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda Kıbrıs Türk Sosyal Sigortalar (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkere oy çokluğuyla kabul edildi.

Tezkere hakkında ikinci sözü alan TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı, iş yerlerinde son zamanlarda yaşanan iş kazalarına değinerek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nı daha etkin görev yapmaya davet etti.

İş kazaları veya ölümler olmadan tedbir alınması gerektiğine dikkat çeken Çakıcı, ülkede kaçak veya kayıt altında olmadan veya sosyal güvencesiz çalıştırılmasından dolayı bakanlığın çok ciddi önlem alması gerektiğini belirtti.

Denetimlerin yetersiz olduğunu savunan Çakıcı, bazı işverenlerin de bunu bildiğinden dolayı halen sosyal güvencesiz insan çalıştırdığını; dolayısıyla bakanlığın sıkı denetim yapması gerektiğini kaydetti.

GÜRPINAR: “KAPSAMLI BİR DEĞİŞİKLİK HAZIRLADIK”

Konuşmaları yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, Sosyal Sigortalar’a yönelik çok kapsamlı bir değişiklik yasa tasarısının yapıldığını dile getirerek, gecikme faiz oranlarını daha makul koşullara çekmek için tasarıya ivedilik istediklerini anlattı.

Tedbirler konusunda iki ayrı düzenleme yaptıklarını ve sadece biri için ivedilik istediklerini söyleyen Gürpınar, iş kazalarına karşı caydırıcı önlemlerle ilgili düzenleme için ivedilik istediklerini kaydetti.

SİGORTASIZ VE KAYIT DIŞI İŞÇİ ÇALIŞTIRANLARA YÖNELİK CEZALARDA DÜZENLEME

Yapılacak değişiklikle sigortasız veya kayıt dışı çalıştırılan KKTC vatandaşlarının iş yerinde tespit edilmesi halinde işverene yönelik cezai uygulamaya gidileceğini, bunun da ivedilikle Meclis tatile girmeden onaylanmasının ülke için hayırlı olacağını söyleyen Gürpınar, daha sonra da paket halinde hazırlanan yasaların geçirileceğini kaydetti.

“DENETİMLER YÜZDE 25 ARTTI”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, aynı insan kapasitesiyle daha önceki döneme oranla denetimlerin yüzde 25 oranında artırıldığını belirterek, 14 denetim memuru olduğunu fakat diğer kadrolarda bulunan 10 kişinin de denetleme yaptığını yani toplam 24 kişinin ada genelinde büyük bir özveri ile çalıştıklarını söyledi.

İş kazalarına karşı eğitim ve bilinçlendirme faaliyetlerinin devam ettiklerini dile getiren Gürpınar, farkındalığı artırmak için de çeşitli çalışmaların yapıldığını kaydetti.

Konuşmaların ardından ivedilik tezkeresi oy çokluğu ile kabul edildi.

Daha sonra Sosyal Güvenlik (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın ivedilik tezkeresinin görüşülmesine geçildi.