Bakanlığın çağrısıyla ilgili meslek örgütleri ve paydaşlarının bir araya gelerek, hazırlayacağı acil eylem planıyla denetimler yapılacağına işaret eden Gürpınar, “Herhangi bir ölümlü iş kazasını beklemeden, orada çalışanlar için hayati tehlike arz eden bir durum söz konusuysa, o inşaat faaliyetlerini ya da diğer faaliyetleri durdurmaktan, bu faaliyetleri yasaklamaktan geri durmayacağız” diye konuştu.

İş sağlığı ve güvenliği konusunda yaratılacak hassasiyetle bu alanda kısa zamanda mesafe kat edilebileceğine inanç belirten Gürpınar, basından destek beklediklerini de vurguladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, iş sağlığı ve güvenliği, ölümlü iş kazaları, bakanlığın bu konudaki yükümlükleri ve yapılan çalışmalar konusunda bugün bir basın toplantısı düzenledi.

Bakanlık bürokratlarının da hazır bulunduğu toplantında, tahkikatı yapılan iş kazalarının faaliyet sahalarına ve türlerine göre dökümleri de basınla paylaşıldı.

2006’dan 15 Eylül 2014’e kadar olan dönemi kapsayan dökümlerde, yıllara göre iş kazası, yaralı ve ölü sayıları verildi.

2014’te 15 Eylül’e kadar meydana gelen 176 iş kazasının 172’si yaralanma, 4’ü de ölümle sonuçlandı.

“YETERİNCE HASSAS DAVRANILMADI”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Gürpınar, bu yıl yaşanan iş kazalarının rakamsal olarak diğer yıllardan farklı olmadığını söyledi.

Toplumun genel anlamda iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterince duyarlı olmadığının bir gerçek olduğunu kaydeden Gürpınar, şöyle devam etti:

“Geçmiş yıllara da baktığımızda, ilgili kurum ve kuruluşlar da dahil olmak üzere, işveren kesiminin, işçi sendikalarının, bakanlıkların ve devletin bu konularda yeterince hassas davranmadığını söyleyebiliriz. Basında bu konulara bugün hassasiyet oluştu. Bu son derece olumlu ve sevindiricidir. Bu duyarlılığın kamuoyuna, ilgili kurumlara ve kuruluşlara yansıması halinde, ciddi bir baskı unsuru oluşturulacak. Belki de daha iyi sonuçlar elde edebileceğiz”

GİRNE’DEKİ ÖLÜMLÜ İŞ KAZASI

Gürpınar, Girne’de yaklaşık 2 hafta önce yaşanan ölümlü iş kazasının tahkikat süreciyle ilgili bilgi verdi.

Teknik komitenin bu konuyla ilgili toplantılarına dikkat çeken Gürpınar, inşaat için özel bir proje geliştirilmesine karar verildiğini söyledi. İnşaat faaliyetinin zemine kadar çıkabilmesi için bir imkân yaratılması konusunda hemfikir olduklarını aktaran Gürpınar, inşaatın risk taşıyan bölümünün geçişe kapatılacağını kaydetti.

Burada sürekli görev yapacak inşaat mühendisiyle iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olacağını belirten Gürpınar, kullanılan yolun inşaata dönük şeridinin yarından itibaren trafik akışına kapatılacağını söyledi.

Konuşmasında ülkede her yıl ortalama 250 ile 300 adet iş kazası yaşandığını, bu kazalardan bazen 6’sının, bazen de 10’unun ölümle sonuçlandığını belirten Gürpınar, dünkü ölümlü iş kazasına da değindi.

“ÇALIŞMA İZNİ YOKTU”

Mutluyaka kavşağı yakınlarında meydana gelen ölümlü iş kazasının birçok üzücü tarafı bulunduğunu belirten Gürpınar, kazada hayatını kaybeden Suriye uyruklu kişinin çalışma izni olmadığını kaydetti.

KKTC’ye 2007’de gelen Suriye uyruklu kişi hakkında bilgi veren Gürpınar, Suriyeli işçiye Güney Kıbrıs Rum Yönetimi tarafından mülteci belgesi verildiğini, söz konusu işçinin Güney Kıbrıs’a giriş- çıkış yaptığını ancak bunun kayıtlarda görülmediğini söyledi.

Gürpınar, Suriye uyruklu işçinin Filipinli bir eşi olduğunu ve eşinin 2013’ten beri ülkede çalışma izniyle bulunduğunu kaydederek, çiftin Güney Kıbrıs’ta evlendiğinin tespit edildiğini belirtti.

“İŞ MAKİNESİ KULLANMA EHLİYETİNE SAHİP DEĞİLDİ”

Suriyeli işçinin kazanın meydana geldiği iş makinesini kullanmak için herhangi bir ehliyet sahip olmadığının tespit edildiğini de dile getiren Gürpınar, bu tür iş makinelerinin kullanılması için özel bir eğitime gerek olduğunu vurguladı.

Lefkoşa-Gazimağusa anayolundaki ölümlü iş kazasını yerinde incelediğini söyleyen Gürpınar, Türkiye’den gelen ve ilgili firmanın iş makinelerinin bakım ve onarımlarını yapan teknisyenden alınan bazı ifadelerden hareketle şantiyedeki iş makineleri üzerinde araştırma yapacaklarını söyledi.

“TÜRKİYE’DEN GELEN TEKNİSYENİN DE İZNİ YOK”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Gürpınar, ilgili yerde sürdürülen faaliyetlerin bu sabah itibarıyla durdurulduğunu söyledi. Türkiye’den gelen teknisyenin de burada izinsiz çalıştığı tespitinde bulunduklarını kaydeden Gürpınar, “İşverene, hem ölen kişi, hem de teknisyenden dolayı çalışma izinsiz işçi çalıştırma suçlamasıyla para cezası kesildi” dedi.

“HASSASİYET GÖSTERİLMESİ GEREKEN BİR KONU…”

Gürpınar, şöyle devam etti:

“Bu olaylar bize bir kez daha göstermiştir ki, en başta devlet olmak üzere, bütün toplumu ilgilendiren bu konuda hassasiyet göstermek gerekir. Devletin çeşitli bacaklarının, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nın, belediyelerin, inşaat encümeninin bu konuya müdahil olması gerekir. İşverenlerin, işçi kuruluşlarının, ilgili sivil toplum örgütlerinin, iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarının, ilgili meslek odalarının hepsinin birlikte çalışması gerekir”

POLİS VE BAKANLIK İŞBİRLİĞİ

Girne’deki ölümlü iş kazasından sonra Polis Genel Müdürlüğü ile yakın bir irtibat içine girdiklerini kaydeden Gürpınar, “Bugüne kadar bu tür olaylarda polisin ve bizim tahkikatımız pek de paralel değildi. Yeterince iş birliği halinde yürümüyordu. Fakat Girne’deki kazadan sonra prensip kararına vardık. Ölümlü iş kazalarında tahkikatı birlikte yürütüyoruz. Bunun faydalı olacağına inanıyoruz” ifadesine yer verdi.