Züleyha Karaman

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, “Çalışma izinli bir kişinin veya çalışma izni hiç almamış olan bir kişinin kendi işletmesini kurup, dükkan sahibi olup, meslek erbabı haline gelmesi kesinlikle bizim gündemimizde yoktur ve böyle bir şeye müsaademiz de olamaz, imkansız bir şey” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, düzenlediği basın toplantısında, bakanlığının 2014 yılı faaliyetleri, 2015 yılında uygulacakları yeni projeler hakkında bilgi verdi.

Gürpınar, “ülkeye nüfus cüzdanı ile gelenlere iş kurma izni verilip verilmeyeceği” yönündeki bir soru üzerine, eski Çalışma Bakanı Sonay Adem tarafından kamuoyuna açıklanan konuyu basından öğrendiğini ve şaşırdığını belirterek, gündemlerinde ve bilgilerinde böyle bir konunun olmadığını vurguladı.

2016-2018 programına ilişkin çalışmaların henüz başlamadığını, öncelikle yerel unsurları kullanarak bir taslak çalışma yapacaklarını ve bunun çalışmasının da başladığını anlatan Gürpınar, taslak çalışma bitince muhataplarıyla görüşmeye başlayacaklarını kaydetti.

Hükümet yetkililerin de bilgisine bu konuda bir bilgi gelmediğini ifade eden Gürpınar, şöyle devam etti:

“Bahsedilen türden bir çalışmanın gündeme gelmesi söz konusu bile olamaz, böyle bir şey düşünülemez. Böyle bir şey gündemde de yoktur zaten. Destek projelerimizde de başka türlü yaklaşımlarımızda da  temel amacımız,  daha çok KKTC yurttaşının çalışma yaşamında yer almasını sağlamak. Daha çok KKTC yurttaşı istihdamda yer aldıkça bu alanda çalışma izinli olarak çalışmakta olan yabancı iş gücünün izinlendirilmesi de azalacaktır. Bizim amacımız, her alanda KKTC yurttaşının istihdam oranını artırmaktır. 

Çalışma izinli bir kişinin veya çalışma izni hiç almamış olan bir kişinin kendi işletmesini kurup, dükkan sahibi olup, meslek erbabı haline gelmesi kesinlikle bizim gündemimizde yoktur ve böyle bir şeye müsaademiz de olamaz, imkansız bir şey.”

Eski Çalışma Bakanı Sonay Adem ile polemiğe girmek istemediğini belirten Gürpınar, “Haber kaynağı nedir bilmiyorum, bizim gündemimizde böyle bir bilgi yok” dedi.

“YERLİ İSTİHDAMA ÖNEM VERİYORUZ”

Bakanlığının 2014 yılında güzel ve olumlu faaliyetlerde bulunduğunu anlatan Gürpınar, yerel işgücü istidamının desteklenemsine  büyük önem verdiklerini kaydetti.

Bakanlığının 5 Aralık 2013 tarihinde ilgili yasal düzenlemeyi gerçekleştirererek, Yerel İşgücü İstihdamının Desteklenmesi Projesi’ni hayata geçirdiğini anlatan Gürpınar, projenin özünün, daha çok sayıda KKTC vatandaşının çalışma yaşamına katılmasını kolaylaştırmak ve istihdamını sağlamak olduğunu, kaydetti.

Projenin amacına ulaştığına işaret eden Gürpırnar, “Proje , yeni istihdam edilen KKTC vatandaşlarının  ve kendi işini kuran girişimcilerin sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı  primlerinin işveren katkı  paylarının devlet tarafından karşılanmasına imkan tanımaktadır. Yerel İşgücü İstihdamının Desteklenmesi Projesi’nden, 1870’si kadın, 1656’sı  erkek olmak üzeretoplam 3526 kişi faydalanmıştır. Proje kapsamında,  iş kuranlara  yönelik  verilen teşviklerden, 88‘i kadın,  49’u erkek  olmak üzere toplam  137 girişimci faydalanmıştır” dedi.

Kadınların ve engellilerin istihdamına özel önem verdiklerini ifade eden Gürpınar, KKTC’de  kadının iş gücüne katılımının yüzde 35’ler düzeyinde olduğunu, kadının istihdamını artırmayı hedeflediklerini söyledi.

Gürpınar, son 5 ayda 25 engelli vatandaşın da özel sektörde  istihdam edildiğini, 2015 yılında daha çok engelli vatandaşın istihdamını teşvik için yasal düzenleme yaptıklarını  belirtti.

SEÇİMDEN SONRA ENGELLİ İSTİHDAMI YAPILACAK

Devletin istihdam etmesi gereken engelli kadrosu olduğunu belirten Gürpınar, seçimlerden sona bir miktar engelli vatandaşın devlette istihdam edileceğini açıkladı.

Ülkede resmi kayıtlı 4 bin engelli vatandaş olduğunu ifade eden Gürpınar, devlete en son 2007 yılında engelli istihdamı yapıldığını belirti.

GENÇLERİN İSTİHDAMININ DESTEKLENMESİ PROJESİ

2015 yılında gençlerin istihdamı teşvik ve küçük işletmelere destek amacıyla yasal düzenlemeye gidildiğini de anlatan Gürpınar, 2015’de yerel işgücünü destekleme projesine yeni açılım getirdiklerini ve hedef kitlenin gençler olduğunu söyledi.

Ortalamanın çok üzerinde genç işsizler olduğunu dile getiren Gürpınar, gençlere dönük projenin, öğrencilere dönük yarı zamanlı ve yaz döneminde çalışma olarak  iki bölümden oluştuğunu detaylı bir şekilde anlattı. Gürpınar, gençlere dönük projenin 1 Mart’tan sonra hayata geçirileceğini, gençlerin Çalışma Daireleri’ne başvurması gerektiğini, orada bir havuz oluşacağını ve işverenle buluşmalarının sağlanacağını kaydetti.

Gürpınar, teşvikler sayesinde, kayıt dışı iş gücünün kayıt altına alınmasını da hedeflediklerini söyledi

DENETİMLAR ARTACAK

Soruları da yanıtlayan Gürpınar, yerli iş gücü istihdamını teşvik ederken, denetim ve teşviğin iç içe olacağını, bu yıl denetim için yeni kadro artışına gidileceğini ve denetimlerin daha da artacağını söyledi. Gürpınar, 2015’de denetimlerin artacağını, sahadaki denetimlerin yerini hiçbir şeyin tutmayacağını kaydetti.