Suna ERDEN 

Son zamanlarda Girne bölgesinde artan inşaatlar beraberinde gürültü kirliliği ve şikâyetleri de getiriyor. Star Kıbrıs’ı arayan birçok vatandaş, gece geç saatlere kadar ve hafta sonları faaliyetlerini sürdürüp, gürültü çıkaran inşaatlarla ilgili şikâyetlerini dile getiriyor. Polisi, Çevre Dairesi’ni ve Çevre Dairesi’nin Alo 123 şikâyet hattını aradıklarını ancak sorunlarına çare bulunmadığını belirten vatandaşlar, sorunlarına çare ararken, 2012 yılında Çevre Yasası’nda yapılan düzenleme ile müdahale yetkisi elinden alınarak Çevre Dairesi’ne verilen polis, ceza yazamıyor, rapor tutamıyor. 

Öte yandan gürültü kirliliğinin muhatabı Çevre Dairesi olsa da inşaatlarla ilgili izinler sadece Çalışma Bakanlığı’nın ukdesinde bulunuyor. Özellikle hafta sonları gürültüden rahatsız olan ve şikâyetlerini dile getiren vatandaşlar, ilgili inşaatlardan “izinli olduklarına” dair cevap alıyor. Çünkü Çalışma saatleri ve günleri ile ilgili yeniden düzenlenerek yürürlüğe konan uygulamada, Çalışma Bakanlığı’ndan izin alınarak Pazar günleri faaliyet hakkı almanın yolu açılıyor. 

ZEMİN YARATILDI 

Bakanlar Kurulu, 2008 tarihli “Pazar günleri kapalı kalacak iş veya işyerlerini belirleme, iş yeri veya işlerin açılış-kapanış gün ve saatlerine ilişkin düzenleme” kararını iptal ederek, yeni bir önerge hazırlayarak 2014 yılında yürürlüğe koydu. Çalışma saatleri ve günleri ile ilgili yeniden düzenlenerek yürürlüğe konan uygulamada, Çalışma Bakanlığı’ndan izin alınarak Pazar günleri faaliyet hakkı almanın yolu açıldı. 

Yeni düzenlemede her türlü inşaat faaliyetinin Pazar günleri faaliyette olamayacağı belirtilse de “zorlayıcı nedenlerle Pazar günleri faaliyetin gerekli olduğu durumlarda Çalışma Bakanlığı’ndan önceden yazılı izin alınması ile belirli bir süre ile sınırlı olmak koşulu ile izin verilebileceği” düzenleniyor. Zorlayıcı nedenler olarak ise teknik zorunluluk, güvenlik, tehlikeli durum gibi kıstaslar gösteriliyor. 

KILIFLARI HAZIR 

Özellikle Girne’de son zamanlarda artan inşaatlar beraberinde gürültü kirliliği ve şikâyetler getirirken, birçok vatandaş gece geç saatlere kadar ve hafta sonları yaşanan gürültüden dolayı sorunlar yaşıyor. Gece gündüz, cumartesi, pazar gece saat 22.00’lara kadar faaliyetlerini sürdürüp gürültü kirliliğine neden olan inşaatlar ise şikâyetçi vatandaşlara, bakanlıktan aldığı özel izni göstererek, hakları olduğunu öne sürüyor. Çevre Dairesi, polis ve ilgili diğer kurumlardan yardım alamayan ve gürültüye maruz kalan vatandaşlar, “Yasalar kimin için çıkarılıyor. Halk için mi, şahıslar veya sermaye için mi” diye serzenişte bulunuyor