Gürün: Akgöl olarak misyonumuz, ürünlerimizi, sağlıklı ve kaliteli üretim teknolojisiyle üreterek, sağlıklı beslenme ve gıda güvencesi bilincini topluma aktarıp, insan sağlığının korunmasını ve sağlıklı nesillerin yetişmesine katkıda bulunmaktır

1979 yılında kurulan ve ülkenin en köklü gıda ve paketleme tesislerinden birisine sahip Akgöl Süt Ürünleri’nde, artık yeni kuşak da başarı ile yer alıyor. 

Halide Gürün 1988 yılında Mağusa da doğdu. Lise eğitimini Doğu Akdeniz Kolleji'nde Üniversite eğitimini ise 2010 yılında İngiletere'de Reading Üniverstesi'nde İşletme ve Yöneticilik Bölümünde tamamladı. 

Mezun olduktan sonra Akgöl Sütçülük Gıda ve Paketleme Sanayii Ltd’de aktif rol almaya başladı. 

İthalat ve İhracat Sorumlusu olarak görevini disiplinli ve genç vizyonu ile yerine getirmesi ciddi bir takdir topluyor. 

Son bir yıldır yüksek lisans için İstanbul'da M.B.A. yapıyor ve bunu da kendisini geliştirmek için önemli bir adım olarak niteliyor. 

Genç ve güler yüzlü biri olarak , Mağusa Plus'a Akgöl Sütçülük Gıda ve Paketleme Sanayii Ltd nin başarı serüvenini bizlerle paylaştı...

37 yıllık gelenek

Akgöl Sütçülük Gıda ve Paketleme Sanayii Ltd 1979 yılında kurulduğunu belirten Gürün, Kıbrıs’ta süt ürünleri sektöründe hizmet verdiklerini belirtti. 

1990a kadar Gazimağusa’da ve kapasite artırarak 1990 yılından itibaren günümüze Yeni Erenköy'de faaliyet gösterdiklerini belirten Gürün, “Ürünlerimiz arasında başta Kıbrıs’ın geleneksel peyniri hellim olmak üzere, beyaz peynir, taze kaşar, nor ve Mağusa halkının yakından bildiği ve sevdiği delikli peyniri imal etmekteyiz” dedi.

Gürün devamla şunları söyledi: 

“Diğer hellim firmalarından farkımız hijyene büyük önem vermemiz. Dolayısıyla gelen sütü farklı makinelerden defalarca geçirdiğimiz için üretim için en temiz süt bizde kullanılmaktadır diyebilirim.
Akgöl olarak misyonumuz, ürünlerimizi, sağlıklı ve kaliteli üretim teknolojisiyle üreterek, sağlıklı beslenme ve gıda güvencesi bilincini topluma aktarıp, insan sağlığının korunmasına ve sağlıklı nesillerin yetişmesine katkıda bulunmaktır.

Üretimimizin yüzde 95'ini ihraç ediyoruz. Bu bağlamda ülkemize hem ekonomik hem de tanıtım yönünden yardımcı olduğumuzu düşünüyorum. 

Çünkü kurduğumuz iletişimler, katıldığımız fuarlar neticesinde ülke adının duyulmasına, ürünlerimizin ve şirketimizin tanıtımına büyük katkı yaptığımızı düşünüyorum.

13900235_324380384570792_2681894616678836942_n.jpg

“Avrupa’ya ihracat durdu”

İhracat faaliyetleri hakkında da bilgi veren Gürün, “Ambargolar konulmadan önce Avrupa ülkelerine ihracatımız vardı fakat sonrasında ambargolar ile Avrupa pazarından çekilmek durumunda kaldık” ifadesini kullandı. Gürün, yeni aşamada Türkiye ve Arap ülkeleri ile çalışıldığını söyledi. 

Gürün açıklamalarına şöyle devam etti: 

“Öncelikli hedeflerimiz sağlıklı nesillerin yetişmesine vesile olmak ve ekonomik alanda, ülkemizde ve dünyada rekabet ortamlarında çıtamızı daha yukarı taşıma hedefindeyiz. Akgöl, olarak Kıbrıs'ta olabildiğince sosyal sorumluluk projelerine de katkı koymaya çalışıyoruz. Çocuklarımızın eğitimi, beslenmesi konusunda projeler geliştiriyoruz. Önümüzdeki süreçtede bunları daha büyük bir şekilde yapmayı planlıyoruz.”

İstihdama ciddi önem…

Gürün, her zaman istihdama önem verdiklerini belirterek şu anda şirket bünyesinde 25 ve 30 arasında personel çalıştırdıklarını bunun da mevsime göre değiştiğini belirtti. Özellikle Karpaz bölgesi merkezden uzak olduğu için işsizlik sorunu çeken bölge halkına fabrikanın iş olanağı yarattığını da ekledi.

Gürün devamla şunları söyledi: 

“Akgöl olarak mevsimsel süt oranına göre 25-30 arası istihdam sağlamaktayız. Şirketimiz tamamen Aile şirketidir. Üretime babamız Sadık Gürün, muhasebeye annemiz Seray Gürün, ithalat-ihracat işlerine de ben bakıyorum. Son bir yıldır kardeşim Hüseyin Gürün de aramıza katıldı; o da üretim bölümünde çalışmaktadır. 

Her sektörde olduğu gibi bizimde karşılaştığımız sorunlar vardır. Bunların en basında denetleme ve denetim eksikliğinden rahatsızlık duymaktayız.”

Sorunlarla boğuşuyoruz

Gürün, yaşadıkları sorunlarla ilgili de şunları söyledi: 

“Son iki yıldır tam olarak nerede üretim yaptığı belirsiz üreticilerle baş etmeye çalışıyoruz. Oysa baş etmesi gerek bizler değil yetkililerdir.

Biz firma olarak bilinçli tüketimden yanayız. Günümüzde el yapımı veya organik adı altında üretilen amblemsiz, adsız ürünler raflarda. İnsanlarımızın bu ürünleri alırken daha dikkatli ve daha seçici davranmaları gerektiğini düşünüyoruz.

Hellim alırken ürünlerin üzerindeki etiketlere mutlaka bakınız. Nerede nasıl üretilir, ve hellim denetim kurulunun amblemi olan hellimleri tercih etmeye çalışınız. Hellim alırken dikkat edilmesi gereken noktalar var. Çok yumuşak yada çok sert olmaması lazım, ya da açıldığı zaman kötü koku gelmemesi gibi basit ve kolay anlaşılır noktalara dikkat edilmesi gerek 

Ürün yelpazemizi geliştirme çeşitlendirme üzerine bir çalışmamız oldu. Bununla ilgili projeler izinler herşey hazır fakat doğru zamanı bekliyoruz. KKTC'de üretilmeyen ve sadece ithalatı gerçekleştirilen Labne peynir üretimini hayata geçirmek hedeflerimiz arasında yer alıyor.

Ürünlerimiz Mağusa'da daha çok bilinmektedir.Aslında İç piyasada çok fazla aktif olamadık çünkü bütün yoğunluğumuzu ihracata verdik.Fakat yakın zamanda iç piyasayla ilgili kurumun imajını artırıcı projelerimiz vardır.

Yurt içi Pazar payımız şimdilik çok fazla olmasa da yurt dışı özellikle Kuveyt gibi Arap ülkelerinde çok yüksek bir pazar payımız var. Firmamız hem iç hem dış pazar da ürün kalitesi başta olmak üzere, geniş ihracat vizyonu ve tecrübesi sayesinde müşterilerine her koşulda ulaşa bilmeyi hedeflemektedir.Şirketimiz bugüne kadar yurtiçi ve yurt dışında, başarıları doğrultusunda farklı organizasyonlardan çeşitli ödüllerle onurlandırılmıştır.
Aynı zamanda şirketimiz uzun yıllardır da ISO 22000: 2005 HACCP Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi; ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi ve HALAL Certificate belgelerine sahipdir.